Kosttilskud Stress, angst og depression

Tilskud af probiotika kan medvirke til at lindre depression

En systematisk analyse omtalt i British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health konkluderer, at probiotika alene eller sammen med præbiotika har en positiv virkning på personer, der lider af depression.

Hvad er probiotika?

Probiotika er sundhedsfremmende bakterier, som bebor tarmkanalen og medvirker ved fordøjelse og andre kropsfunktioner, mens præbiotika er næringsstoffer, som understøtter væksten i disse bakterier. Der kommer mere og mere fokus på, at der er en sammenhæng mellem tarmens mikroflora og en sund hjerne. ”Mennesker er en sammensmeltning af ’selv’-materiale og et overflødighedshorn af ’ikke-selv’-mikroorganismer, kaldet tarmfloraen”, forklarer forskningsleder Sanjay Noonan fra University of Brighton. ”Disse to enheder interagerer, og deres symbiotiske sameksistens er af afgørende betydning for at bevare et godt helbred”.

Beskrivelse af forsøget

Til analysen udvalgte forskerne syv forsøg med i alt 362 mænd og kvinder. Disse forsøg undersøgte indvirkningen på angst eller depression af mindst én probiotisk bakteriestamme blandt i alt 12, som omfattede Bacillus coagulan MTCC 5856, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Clostridium butyricum MIYAIRI 588 (CBM588), Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus plantarum 299v, Lactobacillus rhamnosus og Streptococcus thermophiles. Et forsøg evaluerede en kombination af probiotika og et præbiotisk middel, mens et andet gav deltagerne enten probiotika eller præbiotika.

Resultaterne

”Alle forsøg viste et signifikant fald/forbedring af symptomer og/eller biokemisk relevante målinger af angst og/eller depression for probiotiske eller kombinerede præbiotisk/probiotisk brug”, rapporterer forskerne. ”Resultaterne giver en vis indsigt i præ-/probiotisk brug mod angst, selvom de er ret begrænsede og uden en følgegruppe, der primært er undersøgt for en angstlidelse (selvom visse testgrupper har klinisk signifikante co-morbide angstlidelser).

De konkluderer, at virkningen af præbiotisk og probiotisk behandling mod depression og angst kalder på yderligere forskning i større befolkningsgrupper.

Læs også
Probiotika – og de sygdomme, de modvirker
Probiotika kan fremme de mentale funktioner hos diabetikere
Immunforsvarets forbindelse til tarmsystemet
Depression – en sygdom, der kan behandles
Depressioner – naturlig hjælp
Perikon er effektiv mod depression
Probiotika kan medvirke til at reducere risikoen for kræft

Kilde
lifeextension.com/whatshot/2020/7/july-whats-hot-articles