Kosttilskud Urinvejslidelser

Lycopen kan standse BPH

Tilskud af carotenoid-stoffet lycopen bremser væksten i benign prostata-hyperplasi (BPH) – på dansk kaldet godartet forstørrelse af prostata – viser en ny forsøgsrapport. Selvom prostataforstør­relse er en godartet lidelse, er den samtidig en af risikofaktorerne for senere udvikling af prostata­kræft.

Forskerne rekrutterede 40 personer uden kræft, men med BPH og et serumindhold af prostata-speci­fikt antigen (PSA) på over 4,0 mikrogram pr. liter. Mændene blev tilfældigt inddelt i to grupper, der fik enten 15 mg lycopen eller placebo dagligt i seks måneder.

Hos de mænd, der fik lycopen, faldt PSA-niveauet, mens man ikke kunne iagttage nogen ændring hos placebogruppen. Forstørrelse af prostata forekom i placebogruppen, men ikke i lycopen-grup­pen. Man iagttog en større forbedring af BPH-symptomerne hos lycopen-gruppen sammenlignet med placebogruppen.

Dette forsøg er det første kontrollerede, kliniske forsøg, der viser, at lycopen kan hæmme udvik­lin­gen af BPH. Stoffet fungerer muligvis ved at hæmme signaleringen af 5-alfa reduktase og interleu­kin-6, og dets antioxidante egenskaber kan muligvis medvirke til at forebygge formeringen og om­dannelsen af celler i prostata.

Lycopen kan bremse udviklingen af BPHLæs også
Prostataforstørrelse (BPH) er ikke kræft
Mænds helbred: Diabetes og BPH
Forstørret prostata: Naturmidler, der hjælper
Skær ned på fedtet og undgå prostataproblemer
Nattetissere kan hjælpes af naturmidler
Prostata: Problemerne, mænd ikke taler om…
Raffineret korn øger risikoen for nyrekræft og BPH

Kilde
Schwarz S, Obermüller-Jevic UC, Hellmis E, Koch W, Jacobi G, Biesalski HK. Lycopene inhibits disease progression in patients with benign prostate hyperplasia. J Nutr, januar 2008;138(1):49-53.