Energi Kosttilskud

Schizandra – et kinesisk styrkemiddel

Hvordan ser den traditionelle  kinesiske medicin på Schizandra?

Uddrag af bogen Chinese Tonic Herbs, af Ron Teeguarden (1986)

Kinesisk Schizandra (Schizandra chinensis) er en meget speciel urt. Den er velkendt som et seksuelt styrkende middel for både mænd og kvinder, når den bruges på rette vis, og den har således været en populær urt i de velstående hjem i Kina, herunder også hos kejserne. Urten har på grund af knaphed indtil nutiden kun været brugt af begrænsede dele af befolkningen.

Schizandra - en adaptogen urt, der kan give dig energi, når du har brug for det

Den anvendte del er den lille frugt, som har en pikant smag. Dens kinesiske navn er Wu Wei Zi eller O Mi Cha.

Traditionelle karakteristika

Atmosfærisk energi: Varm energi
Smag: Syrlig-salt med skarpe og bitre overtoner
Meridianer: Lunge, nyrer og lever
Tonisk virkning: Yin og Yang tonikum

Frugtens egenskaber

Navnet Wu Wei Zi betyder »urten med de 5 smagskvaliteter«, forbundet med de 5 elementære energier. Men den fremtrædende smag er syrlig og saltet. Den siges at styrke lungers, levers og nyrers funktioner. Den øger vand-Chi (Chi er det kinesiske ord for energi eller livsenergi) i nyrer og forøger betragteligt vandet i de genitale organer. Den fjerner seksuel træthed og er kendt for at styrke mandens potens. Wu Wei Zi giver rigelig Ching-energi, nyrernes energi.

Wu Wei Zi uddriver falsk ild-Chi (vrede og spændinger i nakke og skuldre) af kroppen. Den er også meget anvendt til hudens forskønnelse og til beskyttelse af huden mod sol og vind. Af denne grund har den været meget populær hos Kinas rige kvinder. Den bruges også til at uddrive slim, beskytte lungerne og opbygge Wei Chi (den forsvarsenergi, der strømmer igennem huden). Den udvikler den fundamentale livsenergi og er derfor til stor nytte for alle, også for dem, der ikke er seksuelt aktive. Den er mildt sedativ (beroligende) og siges at have smertelindrende egenskaber.

Den giver vitalitet, når den bruges over nogen tid. Hvis den bruges i 100 dage, siges den at rense blodet, forny nyreenergien, afklare sindet og give en smuk og klar hud. Som følge af det faktum, at alle 5 klassiske smagskvaliteter kan identificeres i Wu Wei Zi, mener man, at den indeholder kvintessensen af de 5 elementære energier som basis for dens egenskaber.

Moderne viden

Schizandra indeholder schisandrin, schisandrol, flygtig olie, chamigrenal, malinsyre, citrinsyre, vinstenssyre, C-vitamin osv. Ekstrakter af denne plante har ved reagensglasforsøg vist sig virksom mod tuberkelbacillen. Ekstrakter er også i stand til at styrke det ikke-specifikke forsvar i organismen i lighed med de velkendte virkninger af Panax Ginseng.

Læs også
Schisandra – uundværlig i stress-situationer
God kondition modvirker stress
Rosenrod kan mindske stressrelateret udbrændthed
Stress: Adaptogene droger, der kan hjælpe
Ginkgo biloba har måske antidepressiv og antistress-aktivitet
Magnesium: Også et våben mod stress
Schisandra – et naturmiddel til heste
MSM til heste og kæledyr
Super B-Complex – et godt supplement til din travle hverdag