Søvn Søvn

Baldrian – sov godt!

Sov godt med baldrian – det lyder da besnærende, ikke? Her kan du læse lidt om, hvad der ligger bag løftet…

Historien bag urten

Den mest velkendte version af fortællingen om Rottefængeren fra Hameln lyder, at han brugte sin fløjte til at udrydde alle rotter i byen og derefter lokkede alle børnene væk fra byen, efter at byens borgmester nægtede at betale ham. Men i tidlige tekster var Rottefængeren både musikant og urtemediciner, og han brugte baldrianrod til at lulle sit følge i søvn. Baldrian er måske nok med tiden forsvundet ud af fortællingen om Rottefængeren, men man har stadig fokus på denne sikre og effektive urt som en hjælp til alle, der har problemer med at falde i søvn eller sove igennem.

Der vokser ca. 150 arter af urten i Europa, Asien og Nordamerika, men der er kun en slags, der bruges som urtemedicin: Roden af Valeriana officinalis. Den blev brugt som beroligende middel i det gamle Grækenland, og planten er letgenkendelig på sin dårlige lugt, der mest af alt mindre om sure sokker. Navnet stammer formentlig fra det latinske verbum valere: at være sund eller at være stærk – i dette tilfælde stærk lugt.

Brug af baldrian i moderne tid

Baldrianrod stinker måske nok, men grækerne og romerne havde fat i noget af det rigtige: Den er Guds gave til mennesker med søvnproblemer. I et forsøg fra 1982, offentliggjort i Pharmacology, Biochemistry, and Behavior, gav forskerne enten placebo eller baldrian til 128 mennesker. Urten reducerede i betydelig grad den tid, det tog at falde i søvn, og den øgede søvnkvaliteten – specielt hos den gruppe forsøgspersoner, der havde sværest ved at falde i søvn. Siden da har utallige andre forsøg givet lignende resultater. Et forsøg offentliggjort i European Journal of Medical Research i 2002 gav baldrian prædikatet “mindst lige så effektiv som” et syntetisk beroligende middel, som kemisk er i familie med valium. Desuden gav urten færre bivirkninger og “tømmermænd” næste morgen. Selv i en stor overdosis – 20 gange den anbefalede – giver baldrian ingen betydelige skader, hedder det i et forsøg foretaget af Veterinary and Human Toxicology i 1995.

Hvordan kan jeg udnytte baldrians virkning?

Sov godt med tabletter med baldrian og humle Sov godt med baldrian - fx i form af RoliNAT kapsler med baldrian og humleBaldrians dårlige lugt og smag gør, at de fleste præparater sælges som piller eller kapsler frem for te. Nogle produkter kombinerer baldrian med mildt beroligende urter som humle, melisse og passionsblomst.

Læs også
Baldrian til en god nats søvn
RoliNAT virker mod stress om dagen og søvnløshed om natten
Baldrian/humle-tabletter forbedrer søvn og mindsker nervøsitet
Planter med beroligende virkning
Otte gode råd om god søvn
Otte gode råd om god søvn
Tryptofan forbedrer din søvn
Forbrugererfaring: RoliNAT hjalp på søvnproblemer og nedtrykthed
Tømmermandssmoothie