Godt at vide Søvn

Anprisninger: Melatonin

Her får du en liste over de anprisninger af melatonin, som er godkendt af EFSA (European Food Safety Authority). Melatonin er et hormon, som dannes i koglekirtlen i hjernen, og som regulerer døgnrytmen ved at fortælle kroppens organer, at det er mørkt.

Godkendte EFSA-anprisninger

Anprisninger: MelatoninFølgende anprisninger er godkendt af EFSA for melatonin og må derfor anvendes til markedsføring af produkter indeholdende melatonin:

  • Melatonin bidrager til at afhjælpe subjektive følelser af jetlag.
    Bemærk: Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der indeholder mindst 0,5 mg melatonin pr. kvantificeret portion. For at anprisningen skal kunne  anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et indtag på mindst 0,5 mg kort før sengetid på den første rejsedag og i et par dage efter ankomsten til bestemmelsesstedet.
  • Melatonin bidrager til at reducere den tid, det tager at falde i søvn.
    Bemærk: Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der indeholder 1 mg melatonin pr. kvantificeret portion. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved indtagelse af 1 mg melatonin kort før sengetid.

Hvordan får jeg melatonin?

Melatonin fås som receptpligtigt middel i Danmark, men der er også andre veje til at få nytte af hormonet. Aminosyren tryptofan omdannes først til serotonin og derefter til melatonin. Du kan få tryptofan i kapsler som specifikt kosttilskud eller sammen med søvnfremkaldende urter fra Natur-Drogeriet A/S.

Anprisninger: MelatoninLæs også
Melatonin – vejen til en god nattesøvn
Søvnproblemer? Måske skulle du prøve TryptoNAT…
Tryptofan mindsker angst og stress
Melatonintilskud – er det sikkert?
Sundhedsanprisninger
EFSA, anprisninger og ytringsfrihed

Kilder
Lisbeth Hagerup: Naturens Vitaminer & Mineraler, 9. udgave, 2014, forlaget Hagerup Andersen
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=celex%3A02012R0432-20160101
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/soevn/melatonin/