Søvn

Kaffe om aftenen ødelægger nattesøvnen

Det går ud over nattesøvnen, hvis du drikker kaffe om aftenen. En enkelt kop kaffe indeholder nok koffein til at halvere mængden af det søvnregulerende hormon melatonin. Drikker man koffeinfri kaffe om aftenen,  får man næsten en fjerdedel mere nattesøvn.

Israelske forskere på universitetet i Tel Aviv gav seks forsøgspersoner aftenkaffe med og uden koffein. Derefter lagde forsøgspersonerne sig til at sove i laboratoriet. De, der fik almindelig kaffe med koffein, sov i gennemsnit 336 minutter pr. nat. De, der fik kaffe uden koffein, sov i 415 minutter, svarende til næsten syv timer. De koffeinfrie faldt i søvn på et kvarters tid, mens de øvrige var en halv time om det. Koffeindrikkerne tumlede desuden dobbelt så meget rundt i sengen som de koffeinfrie.

Efter forsøgene til bestemmelse af indslumringstid og søvnlængde gik man over til måling af stoffet melatonin under søvnen. Koffein er en stimulant, der påvirker mængden af melatonin – det hormon, der giver hjernen signal om, at der skal soves. Melatoninkoncentrationen i blodet stiger et par timer før sengetid og når et maksimum midt på natten (kl. 2-4). Derefter aftager det igen. Hver tredje time blev de sovende vækket og afgav en urinprøve. Ved måling af sulphoxymelatonin, som er et nedbrydningsprodukt af melatonin, fik man et mål for melatoninkoncentrationen i blodet. De koffeinfrie havde dobbelt så højt melatoninniveau som koffeindrikkerne.

Kaffe om aftenen ødelægger nattesøvnenLæs også
Melatonin – vejen til en god nattesøvn
Melatonin påvirker søvnkvaliteten
Sov godt – og længe nok!
Kaffedrikkeri kan have mange uheldige konsekvenser
Stof i kaffe kan måske beskytte mod Alzheimers og Parkinsons
Dopamin og serotonin