En god nattesøvn er alfa og omega for en god dag, og melatonin kan være vejen til at sikre, at du sover godt om natten.
Hvad er melatonin?
Melatonin er et hormon, der produceres af koglekirtlen i hjernen. Stoffet fremstilles syntetisk, og det styrer bl.a. søvnrytmen og betegnes som det første sovemiddel uden bivirkninger: Det skaber ikke afhængighed og ubehag dagen efter. Tyske undersøgelser på universitetet i Giessen bekræfter, at melatonin forlænger perioden med dyb søvn med ca. 1 time. Men der advares også mod brug af melatonin-præparater: Ved overdosering er der risiko for koma, hjertedød og psykiske forstyrrelser.
Koglekirtlens egen produktion af melatonin kan imidlertid stimuleres af lægeplanten prikbladet perikon og anbefales af de tyske forskere, fordi overdoseringen dermed elimineres. Tyske undersøgelser af 3.000 patienter med søvnproblemer viste, at efter 4 uger kunne hver anden patient sove normalt.
Forskerne mener, at melatonin kan være nøglen til livslang sundhed. Professor Russel Reiter, cellebiolog ved University of Texas, siger: “Melatonin gør de frie radikaler uskadelige. Det er aggressive iltforbindelser, som er ansvarlige for en lang række sygdomme, bl.a. hjerteinfarkt, grå stær og gigt.”
Hvad kan melatonin?
Forskningsresultater tyder på, at visse psykiske sygdomme har sammenhæng med, at døgnrytmen er kommet ud af trit. Mest kendt er forholdene ved bipolaritet, hvor det i den depressive fase er meget typisk, at symptomerne er værst tidligt om morgenen. Senere på dagen klarer patienten ofte op og kan være helt symptomfri hen mod aftenen.
Men melatonin kan mere: En dosis om aftenen på 2,5-10 mg sørger for en sund søvn. Amerikanske forskere er sikre på, at melatonin er den første sovetablet uden bivirkninger. Det skaber ikke afhængighed, og når man vågner op efter en lang melatonin-nat, har man ikke noget ubehag. Tyske forskere har bekræftet de amerikanske undersøgelser: Melatonin forlænger perioden med dyb søvn med ca. en time.
Naturlig eller syntetisk melatonin?
Det naturlige melatonin, der produceres af kroppen selv, bør foretrækkes frem for syntetisk fremstillet melatonin, fordi der på denne måde ikke er nogen doseringsproblemer. Dr. Woelk anbefaler derfor sine patienter perikon. Det frisætter nemlig melatonin i kroppen. “Og kroppen danner kun så meget af sovehormonet melatonin, som den virkelig har brug for”.
Perikon virker ved at aktivere melatonin-dannelsen i koglekirtlen. Den udskiller hormoner, som virker beroligende på søvncentrene i hjernen. Stress forhindrer dannelsen af melatonin. Og perikon sørger ikke kun for en rolig nat. Patienter, som blev behandlet med perikon, ikke havde noget efterfølgende ubehag og var fuldt koncentrerede.
Læs også
Melatonintilskud – er det sikkert?
Valnødder er en god kilde til melatonin
Tryptofan forbedrer din søvn
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Perikon mod lette til moderate depressioner
Methyl B12 – også godt for søvnen
Spis fedtsyrer og sov bedre