Hjerte-/kredsløbssygdomme Søvn

Søvnapnø kan være årsag til blodprop i hjertet

Mennesker med blodprop i hjertet har ofte en tværgående fure på øreflippen – og det kan være et tegn på, at de lider af søvnapnø. Lægerne har hidtil ikke kunnet forklare sammenhængen mellem hjertesygdom og ørefuren, og fænomenet er derfor ikke taget seriøst som risikofaktor for hjertesygdom på samme måde som rygning, forhøjet kolesterolindhold og højt blodtryk.

Nu redegør den engelske læge Roger Williams i lægetidsskriftet The Lancet for en hypotese, der måske kan forklare fænomenet. Lægen antager, at mange af disse patienter lider af sygdommen søvnapnø. Den viser sig som forstyrret søvn med gentagne opvågninger og snorketendens. Søvnapnø belaster hjertet og optræder ofte samtidig med forhøjet blodtryk og overvægt, der begge øger risikoen for hjertesygdom.

Personer med søvnapnø sover ofte bedre, når de ligger på siden. Derfor kan patienter med ørefure i virkeligheden have fået denne af at sove på siden, så øret foldes mod puden. Den øgede forekomst af blodprop i hjertet skyldes da søvnapnø. Teorien kan efterprøves, hvis forskere på søvnlaboratorier er opmærksomme på at undersøge øreflippen hos patienter med søvnapnø og afgøre, om patienterne oftere end normalt har den diagonale fure.

TryptoNAT kan medvirke til bedre søvn - og måske modvirke søvnapnøLæs også
Multisygdom – hvad er det?
Hjerteanfald – de mere ukendte risikofaktorer…
Overarbejde og mangel på søvn øger risikoen for blodprop i hjertet
Tryptofan forbedrer din søvn
Sov godt – og længe nok!
Statiner hjælper ikke efter hjerteblodprop