Forkølelse, influenza og andre Infektioner Naturmidler

Echinacea, når forkølelsen banker på døren

Mange traditionelle naturbehandlere anbefaler brugen af urten echinacea ved de allerførste tegn på sygdom – særligt, når det drejer sig om den hyppige vintergæst forkølelsen. Echinacea (rød solhat), vokser i Nordamerika og stod optegnet i U.S. Pharmacopoeia indtil 1950’erne.

Hvordan bruger jeg echinacea?

Rosemary Gladstar, urtemediciner fra Vermont og forfatter til bogen Family Herbal (Storey Books), foreslår, at man tager echinacea (Echinacea ssp.) i små, hyppige doser som tinktur eller te ved de første tegn på forkølelse eller influenza. “De fleste af indholdsstofferne i echinacea er vandopløselige, så urten er fremragende til te”, siger Gladstar. Hun opfordrer også til, at man bruger teen til at gurgle eller som spray, hvis man har ondt i halsen.

Videnskabelige forsøg underbygger brugen

Echinacea hjælper, når forkølelsen banker på dørenEt videnskabeligt forsøg foretaget ved Mt. Holyoke College i Massachusetts har nu verificeret, hvad naturbehandlere som Rosemary Gladstar har vidst hele tiden: At echinacea virker bedst, hvis man tager den, når forkølelsen eller influenzaen er i anmarch. I et dyreforsøg har forskere fundet frem til, at echinacea kan sætte skub i det humorale immunforsvar. Det humorale forsvar er en immunreaktion, der fremmer kroppens produktion af specielle proteiner, som hægter sig på virus og ødelægger det. I et andet forsøg har man påvist, at echinacea fremmer den immunforsvarsaktivitet, som udøves af T-celler eller hjælper-celler. Hjælper-celler er lymfocytter, som deltager i ødelæggelsen af virus.

Andre amerikanske forskere har efter gennemgang af 14 forsøgsrapporter påvist, at echinacea kan redu­cere risikoen for at blive forkølet med 58 %. Deres resultater har også vist, at Echinacea (E. purpurea) kan mindske forkølelsens varighed med 1½ dag.  Analysen, der blev foretaget af University of Connecticut School of Pharmacy, viste, at flertallet af forsøg underbyggede echinaceas evne til at bekæmpe forkølelse. Et af forsøgene konkluderede, at e­chinacea indtaget sammen med C-vitamin var i stand til at reducere antallet af forkølelser med 86 %. Indtaget alene var echinacea i stand til at reducere antallet med 65 %. Forskerne bemærker dog: “Men der findes over 200 forskellige vira, der kan fremkalde forkølelse, så echinacea kan have en beskeden virkning på rhinovirus, men en markant effekt på andre typer.”

Konklusioner

I en uafhængig kommentar til forskningen siger forskningsprofessor Ron Cutler fra University of East London til BBC: “De virkelige egenskaber – og hvad der er endnu mere vigtigt: hvordan ind­holdsstofferne fungerer – er stadig ikke fuldt belyst, og der er behov for gennemførelse af flere og bedre kontrollerede kliniske forsøg”.

Men alt i alt er echinacea et glimrende valg, når du er på udkig efter midler, der kan gøre dig mindre modtagelig over for generende virus. Og ifølge Gladstar er echinacea også sikkert at give dit barn.Echinacea hjælper, når forkølelsen banker på døren

Læs også
Forskellen på forkølelse og influenza
Echinacea – et optimalt forsvar mod forkølelse og influenza
Echinacea og immunforsvaret
C-vitamin i megadoser mod forkølelse
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
Hvor stærkt er dit immunforsvar?
Hjemmelavet naturkosmetik giver frisk hud

Kilder
Immunopharmacology & Immunotoxicology
2003 Nov; 25(4):551-60.
Biological & Pharmaceutical Bulletin 2004 Juli; 27(7):1004-9.