Folkesundhed Godt at vide Naturmidler

Ipe Roxo – urskovsmedicinen med de mange virkninger

I århundreder har inderbarken fra Ipe roxo-træet været brugt i sydamerikanske stammer. Først i de seneste årtier er forskere verden over begyndt at undersøge virkningerne af Ipe Roxo-træet (med det latinske navn Tabebuia avellanedae). I denne artikel kan du læse om de mest veludforskede virkninger, men talrige enkelttilfælde fra hele verden – sammen med de århundredgamle erfaringer fra regnskovsindianerne – taler for, at der foruden de allerede udforskede helbredende virkninger eksisterer endnu flere, som endnu ikke er videnskabeligt undersøgt.

Ipe Roxo har mange virkninger og findes i te, dråber og kapslerHvad indeholder Ipe Roxo?

Ved siden af mineraler og sporelementer er der et bestemt stof, der er særligt interessant, da det opviser en antibiotisk og tumorhæmmende virkning: Lapachol. Mens kernetræet i Tabebuia avellanedae indeholder ca. 4% lapachol, er stoffet til stede i barken i ringere mængde. I undersøgelser kunne det påvises, at de fleste helbredende virkninger skulle føres tilbage til lapachol. Denne substans syntes altså at være virksom selv i meget små doser.

Fenol-derivater er ansvarlige for Ipe Roxo-teens duft – frem for alt vanilje, vaniljesyre og anisaldehyd. Som særligt karakteristiske indholdsstoffer er især naftalin-derivater, der betegnes som naftochinoner. Hertil hører ved siden af det allerede nævnte lapachol også dehydro-a-lapachon og dehydro-iso-a-alapachon – substanser, der ligeledes bidrager til virkningen af Ipe Roxo.

Interessante ikke bare for kemikerne er først og fremmest veratrumsyre og veratrumaldehyd – forbindelser, der er blevet identificeret som gode immunstimulanter, og som dermed bidrager til at styrke kroppens egne forsvarskræfter. Endelig bør nævnes det relativt høje indhold af garvestoffer, der gør, at Ipe Roxo har en adstringerende (sammentrækkende) virkning, hvilket også forklarer den helbredende virkning på sår og andre hudlidelser.

Virkninger

Ipe Roxos anvendelsesmuligheder som et helbredende middel ved de mest forskelligartede lidelser er ganske enorm. Planten har afgiftende, basedannende, immunstyrkende, smertestillende, blodtrykssænkende, urindrivende, sårhelende, betændelseshæmmende, vitaliserende, febersænkende, bakteriedræbende, svampedræbende, blodrensende og hudrensende egenskaber.  De vigtigste virkninger ved udvortes og indvortes anvendelse er gennemgås nedenfor.

Fordøjelse

Lapachos fordøjelsesfremmende, slimhindeberoligende og afslaggende virkninger kan hjælpe ikke bare ved forstyrrelser i tarmfloraen og til tarmafgiftning, men også ved fordøjelsesproblemer som slimhindeirritationer og kroniske mave- og tarmsygdomme.

Immunsystem

Ipe Roxo er fremmer immunforsvaret og er en glimrende forebyggelse ved øget tilbøjelighed til infektioner, hyppigt tilbagevendende forkølelser, langsom sårheling og i influenzatider. I alle situationer, hvor immunsystemet bliver alvorligt belastet, fx under konkurrencesport eller stress, men naturligvis også ved allergier eller immunsvækkelse, der kan optræde i forbindelse med AIDS eller kræftsygdomme, er en harmonisering af kroppens egne forsvarskræfter særligt vigtigt.

Ipe Roxo har mange virkninger og findes i te, dråber og kapslerSvampesygdomme

Ikke kun ved hud- og fodsvampesygdomme, men også ved svampeangreb af Candida albicans regnes Ipe Roxo for et af de bedste naturmidler. Sådanne svampesygdomme er i dag meget hyppigere end tidligere.

Hudsygdomme

På grund af sine sårhelende, betændelseshæmmende og blodrensende virkning bliver Ipe Roxo traditionelt brugt af regnskovsindianerne til behandling af hudsygdomme og hudirritation. Udvortes kan Ipe Roxo også sættes ind ved sår, solskoldning, eksem og til behandling af hudsygdomme som psoriasis eller neurodermatitis. Især ved væskende hududslæt og eksemer virker garvesyren velgørende og lindrende.

Bevægeapparat

Ved problemer i led, muskler, ledbånd og sener og især ved behandlingen af gigtsygdomme kan og bør Ipe Roxos smertelindrende, betændelseshæmmende og hævelsesreducerende egenskaber udnyttes udvortes. Indtagelsen af Ipe Roxo og den dermed forbundne forbedring af blodkvaliteten kan bidrage betragteligt til lindring af kroniske smerter i bevægeapparatet.

Overvægt

Overraskende nok er der i den senere tid blevet berettet om flere enkelttilfælde, hvor der har været tale om bemærkelsesværdige diætresultater i sammenhæng med en Ipe Roxo-kur. Ipe Roxo bør være en del af enhver slankekur, så man sikrer en rigelig tilførsel af mineraler og sporelementer og udnytter plantens afgiftende virkning, men man ved endnu ikke, om og i givet fald hvordan Ipe Roxo hjælper med til at slippe af med de overflødige kilo.

Blodkvalitet

Ved regelmæssig indtagelse af Ipe Roxo kan blodkvaliteten forbedres mærkbart. Ipe Roxo-behandling er desuden lovende ved blodmangel og jernmangel, da planten indeholder mange mineraler og sporelementer, der er særligt vigtige for blodkvaliteten.

Hjerte-/karsystemet

Ipe Roxo virker gunstigt på kredsløbsproblemer. Således tilskrives Ipe Roxo en forebyggende virkning over for hjerteinfarkt og åreforkalkning. Ipe Roxo medvirker desuden til at sænke blodtrykket og afhjælp og dermed forbundne problemer som hovedpine, hjertebanken osv.

Infektionssygdom

Ved siden af de nævnte hovedanvendelsesområder kan Ipe Roxo også bruges ved infektioner i blære og nyrer, seneskedebetændelser og febersygdomme, fx influenza.

Ipe Roxo til psyken? 

Overraskende nok beretter mange mennesker, som har gennemført en Ipe Roxo-kur over flere uger, at de ikke blot slap af med ubehagelige fordøjelsesproblemer, hudsygdomme og andre lidelser, men også følte sig sjæleligt i bedre balance, mere tilfredse og roligere. Sydamerikanske læger har mange gange gjort opmærksom på Ipe Roxod psykiske virkninger. Således bruger man der Ipe Roxo ved søvnløshed, angstfølelse og depressive tilstande.

Efter holistisk opfattelse kan krop og sjæl ikke skilles ad. Den, der lider af en legemlig sygdom, føler sig heller ikke psykisk veltilpas. Og i perioder med højt humør er de fysiske problemer ofte forsvundet. Og modsat er en sund krop den bedste garant for en harmonisk sjælstilstand. Belastninger fra miljøgifte, stress og en uafbalanceret levevis, skader ikke bare kroppen, men også sjælen.

Det betyder dog ikke, at Ipe Roxo kan helbrede alvorlige depressioner. Sammen med supplerende foranstaltninger som fx en kostomlægning, mere fysisk aktivitet og afspændingsteknik kan den regelmæssige indtagelse af Ipe Roxo absolut bidrage til at en bedre psykisk forfatning. Ikke blot de indre organer, men også hjerne og nerver og dermed til syvende og sidst psyken har fordel af, at immunsystemet styrkes.

Ipe Roxo har mange virkninger og findes i te, dråber og kapslerBivirkninger

Ipe Roxo er et naturmiddel, som i modsætning til mange kemisk fremstillede medikamenter ikke har nogen bivirkninger.

Ipe Roxo forhandles i Danmark af Natur-Drogeriet A/S og fås i flere varianter:

  • Kapsler (90 og 360 stk.)
  • Dråber (50 ml)
  • Te (150 eller 500 g) – eller med pebermyntesmag (150 g)

Alle produkter kan købes hos Matas eller i helsekostforretninger – eller online.

Læs også
Ipe Roxo® – stærk i forebyggelse
Ipe Roxo – de videnskabelige data
Sådan bekæmper du svamp
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod eksem
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod infektion i benet

Kilder
Kreher B et al. New furanonaphthoquinones and other constituents of Tabebuia avellanedae and their immunomodulating activities in vitro. Planta med. 1988.
Kreher B. Chemische und immunologische Untersuchungen der Drogen Tabebuia avellanedae u.a. sowie ihrer Präparate, München 1989.
Santana CF et al. Antitumor and toxicological properties of a wood extract from the trumpet bush Tabebuia avellanedae. Rev. Inst. Antibiot. Recife 1968.
Santana CF et al. Primeiros observacoes com emprego do lapachol em patientes portadores de neoplasias malignas. Rev. Inst. Antibiot Recife 1980.
Ueda S et al. Production of antitumor-promoting furanonaphtoquinones in Tabebuia avellanedae cell structure. Phytochemistry 1994.