Godt at vide

Akupunktur virker – og især når du tror på virkningen

Akupunktur er fem gange så effektiv, hvis patienten tror på behandlingens virkning. Amerikanske forskere fra Washington University opdagede, at patienter med rygsmerter havde meget større gavn af akupunktur, når de var meget optimistiske og forhåbningsfulde omkring behandlingen. De mere skeptiske af slagsen havde ikke den store smertestillende glæde af de små nåle.

En svensk undersøgelse viser, at en si­muleret akupunkturbehandling har den samme effekt mod kvalme som en egentlig akupunkturbehandling til kræftpatienter. 215 patienter med kræft i underliv eller bækken deltog i undersø­gelsen. En gruppe fik akupunktur, mens en anden gruppe fik simuleret aku­punktur, hvor placebonå­le kun rørte huden. En tredje gruppe fik en stan­dardbehandling mod kvalme.

Samlet set var de to grupper, der fik simule­ret eller ægte akupunktur, mindre syge i forhold til den gruppe, der fik stan­dardbehandlingen. 37 % af akupunkturpatienterne havde det dårligt mod 63 % af den gruppe, der havde få­et den typiske behandling mod kvalme.

Læs også
Optimist eller pessimist?
Akupunktur hos lægen og naturlægen
10 faktorer, der booster dit immunforsvar
Akupressur hjemme hos dig selv
Placebo-gåden: Tro KAN flytte bjerge…