Godt at vide

Kropsalder og evig ungdom

Kropsalder er måske ikke noget, man sådan lige går og fokuserer på i dagligdagen, men hvem ville ikke gerne have evig ungdom? Her får du et overblik over, hvor gamle dine forskellige organer egentlig er.

Hvor ung er min krop?

I hvert fald yngre end dig! Forskerne har fundet ud af, at næsten alle organer rege­nereres og erstatter gamle celler med nye. Her kan du se, hvor unge din krops dele er…

Øjne: 10 dage

Vores øjne vejer 7,5 g. De kan kun delvis regenereres: De ydre celler i hornhinden fornys på få da­ge, når de beskadiges af et fremmedlegeme. 10 % af de stave og tapper, der sidder på nethinden, af­stødes, ”spises” og erstattes dagligt. Men den synsnerve, der hører til centralnervesystemet, kan ikke gendannes, og beskadigelse kan føre til blindhed.

Hår: 3-6 år

Jo længere hår man har, jo ældre er det! Det vokser ca. 1,25 cm pr. måned. Vores 100.000 hår vok­ser i den såkaldte anagen-fase 6 år hos kvinder og 3 år hos mænd. I telogen-fasen (6 måneder) svækkes rødderne, og derefter danner hårsækkene nye hår og afstøder de gamle. Bryn og vipper udskiftes på et par måneder.

Hjertet: Under 20 år

Kan hjertet hele? Jada! Dr. Piero Anversa fra New York Medical College i USA har nu i en 20 år lang undersøgelse påvist, at efter et hjerteanfald stimuleres hjertet til at reparere de opståede skader, og at hjertet kan i lighed med huden og tarmen genopbygge sig selv. ”Vi ved dog endnu ikke, hvor lang tid hjertet skal bruge til denne fornyelse – men i hvert fald 20 år”, siger Anversa.

Huden: 2 uger

Det øverste hudlag (epidermis) fornys hver anden uge. Den udsættes for forurening fra miljøet og bliver ridset og snavset. De øverste hudceller dør, bliver ru og skællede og beskytter dermed de underliggende nye celler, inden de til sidst afstødes.

Kropsalder og evig ungdomTarmsystemet: 2-5 dage

Cellerne i mave, tyndtarm, tyktarm og endetarm er udsat for store strabadser og skal hurtigt kunne erstattes. Den 3-5 m lange tyndtarm, hvor maveindholdet trykkes sammen, er den mest udsatte. Dens folder er overtrukket med totter, som syren angriber. Det er disse celler, der skal erstattes.

Lungen: 1 år

De forskellige celler i vores åndedrætsorganer regenereres ikke i samme takt. Hos rygere og menne­sker, der bor i en storby, bliver cellerne på lungernes overflade specielt hurtigt slappe: På grund af giftstofferne i tobakken og fra miljøet skal de fornys næsten dagligt – eller i hvert fald hver anden dag. Cellerne i bronkierne og bronkiolerne har brug for længere tid. ”Cellefornyelsen varer her 6-12 måneder”, hævder professor Ken Donaldson fra universitetet i Edinburgh.

Leveren: 5 måneder

Den 2 kilo tunge lever er det vigtigste organ for stofskiftet og afgiftningen af kroppen, og det er og­så vores største kirtel. Dens celler fornys i løbet af 150 dage. En sund lever regenereres, når den be­skadiges. Hos alkoholikere fører de store mængder alkohol dog til cirrhose, som ikke kan repareres.

Maven: 3-5 dage

Kroppen danner en beskyttende barriere i form af maveslimhinde mod den ætsende mavesyre. ”Den fungerer kun i begrænset omfang, så cellerne må fornys hver tredje dag”, fortæller stamcellebiolog dr. Jonas Frisen fra Karolinska Instituttet i Stockholm. Bylder i maven hos rygere kan være et tegn på, at cellegenopbygningen er blevet beskadiget af nikotinen.

Kropsalder og evig ungdomHjernen: Livet igennem

Hjernen vejer 1.245-1.375 g og består af 100 mia. nerveceller, som er forbundet med hinanden via mere end 100 bio. kontaktsteder (synapser) – så man kan roligt sige, at hjernen er et vidunder af or­ganisation og struktur. Tidligere troede man, at den allerede var fuldt udvokset ved fødslen, men det er ikke rigtigt. Hjernen når først sit maksimum – bliver først voksen – ved 25-års-alderen. Dr. Frisen siger: ”Vi har iagttaget celledannelse i hjernedele som lugtekolben og hippocampus”. Regenerering og reparation af hele hjernen ligger endnu ude i fremtiden.

Tungen: 10 dage

Sødt, salt, bittert eller surt? De 10.000 smagsløg med hver deres 50 smagsceller sender denne form for beskeder fra tungen til hjernen. For at sikre, at denne sans bliver ved med at være fuldstændigt intakt, begår 10 % af de trætte eller beskadigede celler hver dag en form for selvmord (apoptose). Dermed kan nye, ydedygtige celler dannes.

Knoglerne: 10 år

Skelettet er et byggeri, der aldrig bliver færdigt – der bliver bygget om, bygget til og revet ned, og i løbet af 10 år er hele skelettet fornyet! To knoglecelletyper er ansvarlige for dette ombygningsjob: Osteoblasterne bygger knoglevæv op, og osteoklasterne nedbryder det. Ved knogleskørhed er opbyg­ningen af knoglevæv hæmmet i forhold til nedbrydningen, og resultatet er, at man taber knoglevæv.

Blodet: 3-4 måneder

De 25 bio. røde blodlegemer er vores krops ”arbejderbier”. De transporterer ilt via arterierne og af­faldsstoffer via venerne – og efter 4 måneder er der ikke mere energi tilbage i dem. Leveren trækker det sidste jern ud af dem, før de destrueres i milten. En del går tabt ved kvæstelser og menstruation. I knoglemarven udligner nydannede blodlegemer tabet.

Nervesystemet: Så gammelt som dig

Vores centralnervesystem (hjernen, rygmarven og synsnerven) gendannes i modsætning til mange andre organer ikke. Nerverne mister evnen til at forny sig, når de er fuldstændigt dannet – altså lige fra fødslen! Skader på rygmarven, fx dobbeltsidige lammelser, kan dermed ikke repareres.

Evig ungdom, fejlfri skønhed, ingen sygdomme: ”Lægerne kan besejre alderen!” hævder hormon­eksperten og gynækologen professor Johannes Huber fra Wien. Han sammenfatter de vigtigste anti-aging-teser fra sin nye bog ”Das Ende des Alterns”.

Genkoden er knækket

Med det klonede får ”Dolly” vandt forskerne i 1996 det første slag mod alderen. Her lykkedes det for første gang kunstigt, dvs. i laboratorier, at producere et arvemæssigt duplikat af et levende væ­sen. Men ikke kun det. For første gang blev også det biologiske ur stillet tilbage: Man klonede en y­vercelle fra et voksent dyr. Ikke et gén eller et kromosom blev manipuleret. Utroligt.

Men siden Dolly har det stået klart, at der i kroppen findes celler, som aldrig ældes, og som går vi­dere til næste generation. En evig kilde til ungdom inden i os! Professor Huber: ”Eksperimentet var startskuddet til at få knækket aldringskoden”. Og hvad mere er: Om der kan blive en ung celle ud af en gammel, afhænger af ”indpakningen”. Når det lykkes at transportere et gén i en ny ”æske”, kan livets hjul drejes baglæns.

Ungdommens kilde: Svangerskab

Et svangerskab får et regenerations- og foryngelsespotentiale frem i kvindekroppen, som ikke ses i nogen anden livsfase. Der aktiveres en speciel beskyttelsemekanisme for at sikre ”efterkommeren”. Immunforsvaret ændrer sig og beskytter endog den gravide mod kræft. Hud, hår, hjerte-/karsystem – alle indre organer danner forstærkede, nye celler.

Hjerne-regeneration

Visse dele af hjernen kan allerede regenerere sig selv. Dens genopbygningspotentiale er dog for­mentlig højere. Som lager bruges ikke blot hjernens egne celler, men formentlig også stamceller fra knoglemarven. Ifølge forskerne styres alle aldringsprocesser af hjernen og centralnervesystemet. Professor Huber siger: ”Når det lykkes at bremse hjernens aldring, kan vi også bremse aldringsprocessen i mange organer.” Det er indtil nu lykkedes forskere gennem simulering af glukosemangel og sam­tidig nedsættelse af insulinmængden i blodet at undgå, at hjernen starter aldringsprocessen, og det er bane­brydende for kampen mod Alzheimers!

Spis mindre, og lev længere

Stofskiftet nedsættes, jo mindre man spiser, og resultatet er, at man afværger skader på cellernes arvemateriale. Forsøg med mus viser, at jo færre kalorier, desto færre aldersbetingede gén-foran­dringer – og desto bedre forsvar mod stress. ”Den bedste mulighed for at forlænge livet er at sige nej til enhver form for næringsoptag om aftenen!” Under faste produceres der mere væksthormon og melatonin, som kan bremse aldringsprocessen. ”Allerede næste morgen virker an­sigtshuden klar, og man føler sig meget friskere. Drik urtete, hvis du bliver sulten om aftenen”.

”Vintersøvn” holder dig ung

Hver nat bringer hormonet melatonin kroppen ind i en form for ”vintersøvn”. Dette reguleringshor­mon er derfor yderst interessant for anti-aging-medicinen. Det tænder for et energispareprogram i kroppen, som sænker temperatur og kropsfunktioner – og dermed også aldringsprocessen i celler og organer. Jo større indhold af melatonin i blodet, jo større virkning. Mangel hos ældre kan udlignes med lysterapi.

Husk! Effekten optræder kun, når organismen ikke holdes oppe på mærkerne af en fuld mave. Og du skal også give afkald på alkohol og nikotin.

Radikal-fanger

Frie radikaler spiller en nøglerolle i aldringsprocessen. Gennem forkert ernæring kan de fremskynde aldringsprocessen og forøge kræftrisikoen. Spis og drik derfor ting, der kan opfange frie radikaler: Grøn te og æbler. Soja kan forebygge mod brystkræft. Også vindruer indeholder et kræfthæmmende stof, resveratrol. Broccoli nedbryder hormonrester, og curcuma (gurkemeje) synes at virke forebyg­gende på Alzheimers.

Kropsalder: Maximum kan være et af hjælpemidlerne til evig ungdomLæs også
Træning kan bremse aldring af muskler
Brems aldringen med multivitaminer!
Udregn din forventede levealder
Top 20 fødevarer til langsom aldring
Livsstilsændringer og kosttilskud kan reducere din biologiske alder
Vegetarer lever længere
Kan for tidlig alderdom forhindres?
Smil, le, vær glad – og lev 15 år længere!