Folkesundhed

Kan for tidlig alderdom forhindres?

Ifølge Dr. Samuel Goldstein, professor i medicin, biokemi, og molekylær biologi ved universitetet i Arkansas, er den maksimale levetid i USA er 120 år, men den faktiske gennemsnitlige levealder er kun 80 år for kvinder og 75 år for mænd. Dr. Goldstein mener, at ældning primært skyldes akkumulerede celleskader og cellers begrænsede evne til at kopiere sig selv. Han skitserer flere foranstaltninger, man kan tage for at forhindre for tidlig alderdom.

  • Den første er at nedsætte cellernes behov for at kopiere sig selv for at reparere celleskader. Et godt eksempel her er at stoppe rygning. Oxyderingen (angreb af frie radikaler) forbundet med rygning skader lungecellerne, som så må forny sig selv hele tiden. Med tiden bliver de opbrugt, og så følger kronisk bronkitis og lungeemfysem.
  • Overdreven solbadning er også en almindelig årsag til for tidlig ældning. Det resulterer i hyppige DNA-skader og et højt niveau af cellefornyelse.
  • En anden foranstaltning, man kan tage for at forhindre for tidlig alderdom, er at begrænse skader forårsaget af frie radikaler. Her er det meget vigtigt, at man får nok antioxidanter, fx C- og E-vitamin.
  • Endelig anbefaler dr. Goldstein også en kost med lavt kalorie- og proteinindhold som en måde at forlænge ens levetid på.

Læs også
Top 20 fødevarer til langsom aldring
Brems aldringen med multivitaminer!
Antioxidanter til ældre
Rygning impliceret i knogleskørhed
For lidt E-vitamin giver ældre dårligere livskvalitet
Er du ældre, mandlig ryger? Husk C-vitamin!
D-vitamin giver ældre livskvalitet
Faste forlænger din levetid
Optimistiske kvinder lever længere

Kilde
Goldstein S. The biology of aging: Looking to defuse the genetic time bomb. Geriatrics, bd. 48 nr. 9, september 1993, side 76-82.