Folkesundhed Kosttilskud

Granatæble – et naturmiddel i fortiden og for fremtiden

I løbet af de seneste syv år er der blevet offentliggjort syv gange så mange publikationer om det ældgamle naturmiddel granatæble i Medline som i alle de foregående år til sammen. Derfor – og på grund af en veritabel eksplosion i interessen for granatæblet og dets medicinske og næringsmæssige egenskaber – er denne metaanalyse blevet gennemført.

Granatæbletræet (Punica granatum) og specielt dets frugter har en lang etnomedicinsk historie og stor heuristisk-medicinsk værdi. Træet/frugten kan inddeles i en række forskellige anatomiske dele:

  • frø
  • saft
  • skal
  • blad
  • blomst
  • bark
  • rødder

som hver har en interessant farmakologisk aktivitet. Frø, saft og skal findes koncentreret i Granatæble kapsler fra Natur-Drogeriet A/S.

Således har saften og skallen stærke antioxidante egenskaber, mens saft, skal og olie alle er svagt østrogene og interessante til behandling af symptomer i forbindelse med overgangsalderen og dens følgevirkninger.

Brugen af saft, skal og olie har også vist sig at have en kræfthæmmende virkning, bl.a. på formeringen af svulstceller, cellecyklus, invasion og angiogenese (dannelse af nye blodkar). Disse egenskaber kan hænge sammen med den inflammationshæmmende virkning. Plantekemi og farmakologisk virkning giver håb om, at alle dele af granatæblet har en lang række af kliniske anvendelsesområder til behandling og forebyggelse af kræft – og andre sygdomme, hvor kronisk inflammation menes at være en væsentlig årsag.

Læs også
Granatæbleekstrakt – sikkert og effektivt
Granatæbleekstrakt – godt for dit hjerte og mange andre ting
Granatæbleekstrakt kan måske bremse inflammation
Farvel til sommerforkølelsen med Granatæble kapsler
Overgangsalderen: Hvordan opleves den, og hvad kan man gøre?
Granatæbleekstrakt kan måske afhjælpe rejsningsbesvær

Kilde
Department of Experimental Therapeutics, University of Texas M.D., Andersen Cancer Center, Houston, TX, USA. Tilgængelig online 10. september 2006.