Kosttilskud

Taurin: Fordele, bivirkninger og meget mere…

Taurin er en type aminosyre, der findes i mange fødevarer, og som ofte tilsættes energidrikke. Taurin har vist sig at have mange sundhedsfremmende egenskaber, fx lavere risiko for sygdomme og øget sportspræstation. Det er desuden et meget sikkert stof – uden kendte bivirkninger.

Hvad er taurin?

Taurin er en organisk syre, som findes naturligt i menneskekroppen med særligt store koncentrationer i hjernen, øjnene, hjertet og musklerne. I modsætning til de fleste andre aminosyrer anvendes taurin ikke til at danne proteiner, og det er derfor klassificeret som en betinget essentiel aminosyre.

Kroppen kan danne taurin, og stoffet findes i visse fødevarer. Men særligt hjertepatienter og diabetikere kan have gavn af et kosttilskud.

Kilder til taurin

De primære kilder til taurin er animalske fødevarer som kød, fisk og mælkeprodukter. Nogle forarbejdede vegetariske fødevarer indeholder tilsat taurin, men det er sandsynligvis ikke tilstrækkeligt til at optimere kroppens niveau, hvis du spiser vegetarisk eller vegansk.

Taurin tilsættes ofte til sodavand og energidrikke i mængder op til 600-1.000 mg i en dåse med 25 cl. Men det anbefales ikke at drikke store mængder af disse drikkevarer, fordi de ofte indeholder andre ingredienser, der kan være skadelige.

Den form for taurin, der anvendes i kosttilskud, er oftest syntetisk fremstillet (og kommer dermed ikke fra animalske kilder) og kan anvendes af veganere.

Taurins funktion i kroppen

Taurin findes i flere organer og har mange forskellige funktioner, bl.a.

  • opretholde væske- og elektrolytbalancen i kroppens celler
  • danne galdesalte, som spiller en væsentlig rolle i fordøjelsen
  • regulere mineral som calcium i cellerne
  • understøtte den generelle funktion i centralnervesystemet og øjnene
  • regulere immunforsvaret og antioxidantfunktion.

Eftersom taurin er en betinget essentiel aminosyre, kan et sundt og raskt menneske producere den minimumsmængde, kroppen har behov for. Men taurin kan være essentielt for nogle grupper – fx personer med hjerte- eller nyresvigt, samt for for tidligt fødte børn, der har fået næring intravenøst.

Aminosyren taurin har mange sundhedsfremmende virkningerMulige sundhedsfremmende egenskaber

Diabetes

Taurin kan måske medvirke til at forbedre kontrollen med blodsukkeret og dermed påvirke behandlingen af diabetes. Tilskud over en lang tidshorisont mindskede det fastende blodsukkerniveau hos rotter med diabetes – uden ændringer i dyrenes kost- eller motionsvaner.

Det fastende blodsukkerniveau er vitalt for helbredet, da et højt niveau er en nøglefaktor for diabetes type II og mange andre kroniske lidelser. Visse dyreforsøg har vist, at et øget indtag af taurin kunne medvirke til at forebygge diabetes ved at reducere blodsukkerniveauet og insulinresistensen.

Kredsløbssygdomme

Taurin kan medvirke til at reducere risikoen for hjerte-/kredsløbssygdomme. Forskere har påvist en sammenhæng mellem et højere kropsindhold af taurin og et signifikant lavere antal dødsfald som følge af hjertesygdom, samt reduceret kolesterolspejl og blodtryk – sidstnævnte virkning ved at mindske modstanden mod blodstrømmen i karvæggene.

I et forsøg med overvægtige viste 3 g taurin pr. dag i syv uger sig at kunne reducere kropsvægten og forbedre adskillige risikofaktorer for hjertesygdom. Desuden har tilskud af taurin vist sig at kunne reducere inflammation og fortykkelse af arterierne – og disse to ting tilsammen kan reducere risikoen for hjertesygdomme drastisk.

Forbedring af sportspræstationer

Taurin har formentlig også en gavnlig indvirkning på sportspræstationer. I dyreforsøg har taurin vist sig at kunne få musklerne til at arbejdere hårdere og længere og dermed øge deres evne til at trække sig sammen og skabe kraft. I kliniske forsøg med mennesker har taurin vist sig at kunne fjerne affaldsprodukter, der fører til at træthed og forbrænding af muskler, og det beskytter musklerne mod celleskade og iltningsbelastning.

Og endnu mere interessant er det, at taurin kan øge fedtforbrændingen under træning.

Andre egenskaber

Taurin har også indflydelse på andre funktioner i kroppen:

  • En øget koncentration af taurin i kroppen menes at kunne optimere synet og give sunde øjne.
  • I et klinisk forsøg med mennesker forsvandt den ringen for ørerne, som ses ved høretab, hos 12 % af de deltagere, der fik taurintilskud.
  • Eftersom taurin regulerer muskelsammentrækninger, kan stoffet medvirke til at reducere kramper og behandle fx epilepsi.
  • Taurin binder sig til hjernens GABA-receptorer, som spiller en nøglerolle for kontrollen med centralnervesystemet.
  • Stoffet kan beskytte leverceller mod skader fra frie radikaler og toksiner.

Bivirkninger og sikkerhed

Ifølge de mest sikre forskningsresultater har taurin ingen negative bivirkninger, når stoffet tages i de anbefalede mængder. Som det gælder de fleste aminosyre-baserede kosttilskud, kan der opstå problemer for personer med nyrelidelser.

Aminosyren taurin har mange sundhedsfremmende virkningerTaurin som kosttilskud

De mest almindelige doser af taurin er 500-2.000 mg pr. dag. Men den øvre grænse for langt højere: Forskningsresultater viser, at doser på op til 3.000 mg pr. dag livet igennem er sikre.

Du kan få taurin naturligt fra kød, mælkeprodukter og fisk, men de færreste får nok til at nå de doser, der er anvendt i ovennævnte forsøg.

Med Natur-Drogeriets Taurin kapsler – der indeholder taurin fra ikke-animalske kilder og derfor er velegnede til vegetarer og veganere – får du 950 mg i dagsdosis. Taurin fås også i pulver – bøtte med 180 g.

Læs også
Taurin har infektionshæmmende aktivitet
Aminosyrer til ældede muskler
Arginin – en aminosyre, der har stor indvirkning på din krop
Sådan holder du kredsløbet sundt
Collagen-Boost Vegan: Kollagentilskud til vegetarer og veganere
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Brug solbriller og spis antioxidanter, så mindsker du risikoen for AMD

Kilde
https://vegan.rocks/blog/taurine/