Forkølelse, influenza og andre Infektioner Kosttilskud

Laktoferrin medvirker til at beskytte mod virus

Virusinfektion er en af de væsentligste årsager til sygdom og død verden over – fra almindelig forkølelse og influenza til nye trusler som ny coronavirus. Proteinet laktoferrin har i prækliniske og kliniske forsøg vist sig at have en stærkt antiviral aktivitet. Stoffet kan angribe virus på flere forskellige punkter i dets livscyklus og med forskellige mekanismer.

Kroppen producerer en vis mængde laktoferrin, men du kan supplere med et kosttilskud for derved at styrke kroppens forsvar. Den bedste måde at undgå virussygdomme er at overholde de forholdsregler, vi kender:

  • Undgå kontakt med smittede
  • Vask ofte hænder med vand og sæbe i min. 20 sekunder
  • Hvis du ikke kan komme til at vaske hænderne, så brug håndsprit med mindst 60 % alkohol
  • Undgå at berøre dine øjne, din næse og din mund
  • Rengør og desinficér ting og overflader, der berøres ofte.

Laktoferrin kan ikke erstatte disse forebyggende tiltag, men det kan give en ekstra beskyttelse mod at blive smitte og medvirke til at begrænse sygdommens varighed og sværhedsgrad.

Sådan invaderer virus kroppen

Virus er ikke som andre smitstoffer. For det første kan de vokse og reproducere sig selv. De tager en værtscelle som gidsel, så de kan overleve og formere sig. Og så er de meget, meget små – langt mindre end mikroskopiske bakterier og svampe.

Virus består af småbitte proteinpakker, som omringer genetisk materiale. Når de finder en passende værtscelle, invaderer de den og bruger den til at producere nye kopier af sig selv – og disse nye vira kan så smitte andre celler. Det første trin i denne proces sker, efter at virus er kommet ind i kroppen – ofte gennem slimhinden i luftvejene eller fordøjelsessystemet. Virus indeholder overfladeproteiner, som er i stand til at genkende specifikke receptorer på cellens overflade. Dermed kan de sætte sig fast på cellen og få adgang. Når virus er kommet ind i cellen, overtager det kontrollen med cellens ”maskineri”, så det kan lave kopier af sit genetiske materiale og proteiner, som derefter samles igen i nye viruspartikler.

Laktoferrin kan medvirke til at beskytte ved at hæmme invasionen og væksten i virus på flere steder i denne proces.

Et indholdsstof i modermælk

Laktoferrin er et protein, der findes naturligt i mælk. Det dannes også i andre kropssekreter, bl.a. tårer og spyt, og af visse immunforsvarsceller. Der findes mest laktoferrin i colostrum – den første type af modermælk, som produceres lige efter fødslen. Colostrum har bemærkelsesværdige evner til at beskytte nyfødte mod infektion, før deres eget immunforsvar er fuldt udviklet. Hos voksne er det en vigtig komponent i forsvaret mod infektioner.

I slim, spyt og andre sekreter er laktoferrin med til at forhindre sygdomsfremkaldende stoffer i at komme ind gennem slimhinden i mundhulen, næsehulen, luftvejene og fordøjelsessystemet.

En af de bemærkelsesværdige ting ved laktoferrin er den brede vifte af virus, stoffet kan beskytte mod. Det har vist sig at have en stærkt antiviral aktivitet mod forskellige typer af virus – lige fra dem, der forårsager almindelig forkølelse og influenza til HIV og hepatitis B og C.

Forhindrer virus i at komme ind i cellerne

Laktoferrins væsentligste forsvarsmekanisme mod virusinfektioner er, at stoffet kan afskære virus fra at binde sig til cellerne. Det vil sige, at det kan bremse virus, inden det har en chance for at skabe problemer. Hvis virus ikke kan hæfte sig på og trænge ind i cellerne, kan det ikke fremkalde sygdom. Det sker på to måder:

  • Laktoferrin binder sig direkte til virus og blokerer dets overfladeproteiners evne til at genkende receptorer på cellemembranernes overflade
  • Laktoferrin binder sig til de receptorer på cellernes ydre membraner, som virus har som mål.

Som eksempel kan nævnes, at stoffet heparansulfat ofte anvendes af forskellige vira til at komme ind i cellerne. Adskillige forsøg har vist, at laktoferrin binder sig til strukturer med heparansulfat på cellernes overflade, så virus dermed forhindres i at genkende og trænge ind i cellerne.

Laktoferrin beskytter mod en lang række virus

Både ved laboratorieforsøg og i kliniske forsøg med dyr og mennesker har laktoferrin vist sig at kunne beskytte mod en lang liste af virus:

  • Laktoferrin findes bl.a. i valleproteinForskellige forkølelsesvirus
  • Forskellige influenzavirus, bl.a. adskillige arter af influenza A (også H1N1, der var årsag til udbruddet af svineinfluenza i 2009)
  • Herpes simplex-virus
  • Humane immunodeficiency virus (HIV), som forårsager AIDS
  • Hepatitis B-virus
  • Hepatitis C-virus
  • Cytomegalovirus (CMV)
  • Poliovirus
  • Respiratorisk syncytial virus (RSV)
  • Hantavirus
  • Dengue-virus, som er årsag til dengue-feber
  • Enterovirus
  • Echovirus
  • Coxsackievirus
  • Epstein-Barr virus, som forårsager mononukleose (kyssesyge).

Aktivering af immunforsvaret

Laktorferrin har også indirekte antiviral virkning. Det hjælper kroppen med at bekæmpe virus ved at aktivere immunforsvaret.

Laktoferrin aktiverer NK-celler og øger deres antal. Disse immunceller kan genkende unormale celler, bl.a. celler, der er inficeret af virus, og fjerne dem – og dermed kan de medvirke til at forebygge spredning af virus i kroppen. Desuden kan laktoferrin stimulere produktionen af andre antivirale stoffer, bl.a. interferoner, en gruppe af signalstoffer, der fremmer immuniteten på flere måder. En af de vigtigste er, at de signalerer til omkringliggende celler, at der er virus til stede, og de er med til at aktivere antivirale mekanismer for at forebygge vækst og spredning af disse virus.

Laktoferrin kan muligvis også medvirke til at blokere virussets evne til at reproducere – også selv om virus allerede har fået adgang til cellerne. Dette medvirker til at begrænse spredningen af virus og potentielt til at gøre sygdomsforløbet mindre alvorligt.

Laktoferrins andre immunstyrkende virkninger

Muno Colostrum bidrager også til at beskytte mod virus

Laktoferrin har også andre sundhedsfremmende egenskaber. Forsøg har vist, at stoffet kan booste et sundt immunforsvar, som beskytter mod en lang række forskellige sygdomsfremkaldende stoffer.

Forskellige sygdomsfremkaldende bakterier har vist sig at være modtagelige for laktoferrins virkninger. Immunforsvaret er også vigtigt til overvågning af unormale celler, som kan udvikle sig til kræft, og laktoferrins indvirkning på immunforsvaret er med til at fremme denne evne.

Læs også
Valleprotein – fantastisk til lidt af hvert
Amino-Complex Valleprotein
Colostrum – det, der skal til for at få et sundt liv
Muno Colostrum: Et svagt immunsystem er roden til alt ondt
Virkningen af colostrum på cykelrytteres træningsindsats
Influenzavaccine – virker den?
Laktoferrin kan måske hjælpe på knogleskørhed
Olivir – et virus- og bakteriedræbende middel
En lille alge med et kæmpestort potentiale
Blåmuslinger kan give dig leverbetændelse

Kilder
https://www.lifeextension.com/magazine/2020/6/lactoferrin-protects-against-viruses
Berlutti F, Pantanella F, Natalizi T et al. Antiviral properties of lactoferrin–a natural immunity molecule. Molecules. 2011;16(8):6992-7018.
Drago-Serrano ME, Campos-Rodriguez R, Carrero JC, et al. Lactoferrin: Balancing Ups and Downs of Inflammation Due to Microbial Infections. Int J Mol Sci. 2017;18(3).
Moreno-Exposito L, Illescas-Montes R, Melguizo-Rodriguez L et al. Multifunctional capacity and therapeutic potential of lactoferrin. Life Sci. 2018;195:61-4.
Wakabayashi H, Oda H, Yamauchi K et al. Lactoferrin for prevention of common viral infections. J Infect Chemother. 2014;20(11):666-71.
Zhang Y, Lima CF, Rodrigues LR. Anticancer effects of lactoferrin: underlying mechanisms and future trends in cancer therapy. Nutr Rev. 2014;72(12):763-73.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8149/. 2020.
Chien YJ, Chen WJ, Hsu WL, Chiou SS. Bovine lactoferrin inhibits Japanese encephalitis virus by binding to heparan sulfate and receptor for low density lipoprotein. Virology. 2008;379(1):143-151.
Chen JM, Fan YC, Lin JW et al. Bovine Lactoferrin Inhibits Dengue Virus Infectivity by Interacting with Heparan Sulfate, Low-Density Lipoprotein Receptor, and DC-SIGN. Int J Mol Sci. 2017;18(9).
Kuhara T, Yamauchi K, Tamura Y, et al. Oral administration of lactoferrin increases NK cell activity in mice via increased production of IL-18 and type I IFN in the small intestine. J Interferon Cytokine Res. 2006;26(7):489-99.
Pietrantoni A, Di Biase AM, Tinari A et al. Bovine lactoferrin inhibits adenovirus infection by interacting with viral structural polypeptides. Antimicrob Agents Chemother. 2003;47(8):2688-91.
Scala MC, Sala M, Pietrantoni A et al. Lactoferrin-derived Peptides Active towards Influenza: Identification of Three Potent Tetrapeptide Inhibitors. Sci Rep. 2017;7(1):10593.
Zheng Y, Zhang W, Ye Q et al. Inhibition of Epstein-Barr virus infection by lactoferrin. J Innate Immun. 2012;4(4):387-98.
Oda H, Nakano M, Wakabayashi H et al. Questionnaire survey on the subjective effects of a lactoferrin supplement. Jpn J Complement Altern Med. 2012;9(2):121-8.