Folkesundhed Kosttilskud

Kvinder og testosteron

Testosteron er måske nok mest kendt som et hormon, som har med mandens virilitet og seksualitet at gøre, og de færreste er faktisk klar over, at det også er et vigtigt hormon for kvinder. Efterhånden som kvinder bliver ældre, begynder østradiol- og progestinniveauet at falde i takt med, at menopausen nærmer sig. Mængden af testosteron (som hos kvinder produceres i æggestokkene og binyrerne), skjoldbruskkirtelhormon og væksthormon begynder også at falde på dette tidspunkt. I takt med dette fald begynder der at ske store ændringer i vækst og stofskifte – ændringer, som påvirker bryster, skede, knogler, blodkar, fordøjelseskanal, urinleder, kredsløb, hud, hjerne og energiniveau.

Man har fundet frem til, at testosteron er af afgørende betydning for kvindens kønsdrift, sexlyst, humør og generelle følelse af velvære. Kvinder har ligesom mænd brug for en passende mængde testosteron for at være mentalt velfungerende og for at kunne opretholde en sund knogletæthed og en passende mængde muskelvæv. At opretholde en sund knogletæthed er yderst vigtigt for kvinder. Kvinder, der ikke tager kosttilskud, har 50 % risiko for brud på hofte eller rygsøjle på et eller andet tidspunkt i livet. Dette er et skræmmende tal, når man tænker på, at hoftebrud i 25 % af tilfældene er skyld i dødsfald inden for seks måneder og i 50 % af tilfældene inden for to år. Testosteron spiller også en hovedrolle, når man vil forebygge ophobningen af kropsfedt, hjertesygdom og tab af åndsevner hos kvinder.

Til brug ved normaliseringen af testosteronniveauet hos kvinder har man udviklet præparatet … til oral indtagelse.

Den naturlige tilførsel af testosteron sker gennem modermælkens colostrum, der kan købes som kapsler hos Matas, i helsekostforretninger og på nogle apoteker. Med det forebyggende kosttilskud Muno Colostrum kapsler kan man modvirke mangel på testosteron, progesteron, tryptofan, lysin, coenzym Q10, DHEAS mm.

Læs også
Testosteron beskytter mod sklerose
Hørfrø med lignaner til både kvinder og mænd
Når overgangsalderen spiller én et puds
Mænd og testosteron
Muno Colostrum – et naturligt tilskud til vores sundhed
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv

Kilder
Gouras GK et al. Testosterone reduces neuronal secretion of Alzheimer’s beta-amyloid peptides. Proc Natl Acad Sci USA 2000 Feb1;97(3):1202-5.
Hogenvorst E et al. Serum total testosterone is lower in men with Alzheimer’s disease. Neuro Endocrinol Lett. 2001 Jun;22(3):163-8.