Folkesundhed Naturmidler

Boragoolie hjælper alvorligt syge patienter

Forsøg på Mayo Clinic har vist, at olie fra boragoplantens frø har øget alvorligt syge menneskers chance for at overleve akut lungesvigt (ARDS) betydeligt. ARDS er en ofte dødelig komplikation til traumer og større kirurgiske indgreb. Patienterne får en heftig betændelse i lungerne og meget svært ved at trække vejret. Op til 60-70 % af patienterne dør af tilstanden.

Mayo Clinics undersøgelse påviste en 35 % nedgang i antallet af dødsfald blandt 150 patienter, som fik en kost bestående af boragofrøolie, fiskeolie, protein, kulhydrater og antioxidanter. Undersøgelsens patienter fik forsøgskosten gennem nasogastrisk sonde – dvs. sonde gennem næsen og ned i maven.

Man fandt bevis for, at kosten havde en virkning på betændelsen. Sammenligninger af lungevæskeprøver taget før og efter behandlingen viste et betydeligt lavere antal hvide blodlegemer – et tegn på, at betændelsen er på retur. Lederen af forskningsprojektet, Dr. Michael J. Murray, assisterende professor i anæstesiologi ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, mener, at den gavnlige effekt stammer fra gammalinolsyre, som er en af ingredienserne i boragoolie.

Murray siger, at en anden undersøgelse omfattende 30 patienter også har vist en betydelig forbedring hos patienter, der fik samme kost som ovenstående – og overlevelsesprocenten lå her på 72 %.

Læs også
Boragoolie – hvordan virker det?
Boragoolie: En superkilde til GLA
Boragoolie – effektiv mod leddegigt
Borago, atopisk eksem og PMS
Hørfrø- og boragoolie kan give en sund hud indefra
Et æble om dagen fremmer din lungefunktion
Kritisk syge har brug for tilskud

Kilde
Reuters Health, 1999.