Kosttilskud

Fordele ved Brusk Lenk pulver

Dokumentation fra en række specialister har givet information om fordelene ved oral anvendelse af kollagenhydrolysat – særligt i forhold til stoffets evne til at forebygge slidgigt og fungere som supplerende behandling af sygdomme.

Kollagenhydrolysat har i de senere år (igen) fået betydelig interesse inden for medicin og forskning. Bekræftede resultater tyder på, at kollagenhydrolysat kan påvirke bruskstofskiftet, forebygge degenerative sygdomme og fremme og støtte den komplekse behandling, disse sygdomme kræver.

Slidgigt er et primært helbredsproblem

“Det, der sker ofte, er altid vigtigt”. Sådan lyder en af tommelfingerreglerne i medicinsk praksis. Men når det gælder sygdom, bør der ikke være noget hierarki – for patienten er hans/hendes sygdom altid vigtig. Men degenerative ledsygdomme er i særdeleshed vigtige både medicinsk og socialt på grund af deres udbredelse, kroniske, fremadskridende natur, mangel på behandlingsmetoder, der kan kurere årsagen til sygdommen på ortodoks måde, indvirkning på livskvaliteten og de enorme omkostninger, der er forbundet med dem. Den gennemsnitlige levetid stiger, og der bliver flere og flere ældre, og derfor stiger antallet af tilfælde af slidgigt også. Denne udvikling øges, fordi mange pga. være deres livsstil (overvægt, mangel på motion, forkert mekanisk belastning på leddene og forkert kost) er disponerede for sygdommen. Disse aspekter er blevet gennemgået i deltaljer og har vist, at slidgigt har mange og forskellige årsager, og at livsstil og arbejdsbetingelser har en enorm indflydelse på sygdommen.

De væsentligste fordele ved kollagenhydrolysat

Selvom der stadig mangler endegyldige beviser fra langsigtede, prospektive, kliniske forsøg med større patientgrupper på den forebyggende virkning ved kollagenhydrolysat på nedbrydning af leddene, så er analysen af data fra eksperimenter og kliniske undersøgelser lovende: Kollagenhydrolysat har en bekræftet positiv indvirkning på kondrocyt-stofskiftet og stabiliteten i bruskmatrix.

Man kan derfor fastslå, at kollagenhydrolysat har en række fordele, som gør det interessant til forebyggelse og supplerende behandling af lednedbrydning. De væsentligste fordele er:

 • Tåles af stort set alle. Dette er en af hovedårsagerne til, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har klassificeret kollagenhydrolysat som GRAS (Generally Recognized As Safe). Desuden har WHO og German Federal Institute for Drugs and Medicinal Products givet kollagenhydro­lysat den højest mulige sikkerhedsstatus.
 • Aminosyresammensætningen svarer til den, man finder i bruskmatrix (tre gange så meget glycin og prolin/hydroxyprolin som andre proteiner). Dermed er kollagenhydrolysat en ‘skrædder­syet’ byggeblok for dannelsen af kondrocytter.
 • Let optageligt. Stoffets lav-molekylære status muliggør optagelse gennem tarmvæggen med deraf følgende midlertidige koncentrationer i ledbrusken og en stofskifteaktivering af chondrocytterne, som er underbygget af videnskabelige beviser.
 • Det er et naturligt produkt, der fremstilles af naturlige råmaterialer – der er derfor ingen problemer med stabilitet i forbindelse med oral indtagelse.
 • Ingen uønskede bivirkninger eller reaktioner med medicin eller andre fødevarer/fødevareingredienser.
 • Stimulering af den anabolske fase af bruskmatrixomsætning – og det øger regenerationen og stabiliteten i ledbrusken.
 • Nedsat forbrug af smertestillende medicin, fordi stoffet kan have en synergieffekt med smertestillende og betændelseshæmmende medicin. Dette resulterer i en reduktion af den samlede sygdomsrisiko.
 • Ingen risiko for infektion på grund af mikroorganismer. Den strenge veterinære kontrol, der er pålagt råmaterialer og produktionsproces (behandling med syrer, alkali og varme), gør al­le sådanne mikroorganismer inaktive.
 • Ingen uønskede kostvirkninger, fx vægtforøgelse eller kostmæssig ubalance, eftersom kolla­genhydrolysat er et protein, der kun omfatter aminosyrer, vand og mineraler og ikke indeholder fedt, kulhydrater eller konserveringsmidler.
 • Oral indgivelse af kollagenhydrolysat er ganske ukompliceret, fordi det findes i adskillige produktvarianter (pulver, kapsler, drikke) og i forskellige smagsvarianter. Produktet er derfor let at indtage for brugeren.
 • Ingen begrænsninger på brugen af stoffet. Teenagers, gravide, håndværkere, diabetike­re, stærkt overvægtige og alle andre, som ikke har problemer med proteinstofskiftet, med udskil­lelse af affaldsstoffer eller andre sjældne sygdomme kan uden risiko indtage stoffet.

Læs også
Kollagen: Hvad er det?
Kollagentilskud: Hvad skal jeg være opmærksom på?
Brusk Lenk: En fremragende kilde til kollagen
Gelatine – godt for hud, hår, knogler og bindevæv
Brusk Lenk: Ny rolle for BSE-fri gelatine
Brusk Lenk gør leddene stærkere
Gør noget godt for dine led

Kilde
Milan A et al. Collagen Hydrolysate and its Relationship to Joint Health. A Scientific Compendium, 2004.