Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Muskler og led

Hydrolyseret kollagen til dine led

Hydrolyseret kollagen har i de senere år (igen) fået betydelig interesse inden for medicin og forskning – særligt i behandlingen af sygdomme i led og muskler. Bekræftede resultater tyder på, at kollagenhydrolysat kan påvirke bruskstofskiftet, forebygge degenerative sygdomme og fremme og støtte den komplekse behandling, disse sygdomme kræver.

Slidgigt 

“Det, der sker ofte, er altid vigtigt”. Sådan lyder en af tommelfingerreglerne i medicinsk praksis. Men når det gælder sygdom, bør der ikke være noget hierarki – for patienten er hans/hendes sygdom altid vigtig. Men degenerative ledsygdomme er i særdeleshed vigtige både medicinsk og socialt på grund af deres udbredelse, kroniske, fremadskridende natur, mangel på behandlingsmetoder, der kan kurere årsagen til sygdommen på ortodoks måde, indvirkning på livskvaliteten og de enorme omkostninger, der er forbundet med dem. Den gennemsnitlige levetid stiger, og der bliver flere og flere ældre, og derfor stiger antallet af tilfælde af slidgigt også. Denne udvikling øges, fordi mange pga. være deres livsstil (overvægt, mangel på motion, forkert mekanisk belastning på leddene og forkert kost) er disponerede for sygdommen. Disse aspekter er blevet gennemgået i deltaljer og har vist, at slidgigt har mange og forskellige årsager, og at livsstil og arbejdsbetingelser har en enorm indflydelse på sygdommen.

De væsentligste fordele ved hydrolyseret kollagen

Collagen Support: Hydrolyseret kollagen til dine ledSelvom der stadig mangler endegyldige beviser fra langsigtede, prospektive, kliniske forsøg med større patientgrupper på den forebyggende virkning ved kollagenhydrolysat på nedbrydning af leddene, så er analysen af data fra eksperimenter og kliniske undersøgelser lovende: Hydrolyseret kollagen har en bekræftet positiv indvirkning på kondrocyt-stofskiftet og stabiliteten i bruskmatrix.

Man kan derfor fastslå, at stoffet har en række fordele, som gør det interessant til forebyggelse og supplerende behandling af lednedbrydning. De væsentligste fordele er:

 • Det tåles af stort set alle. Dette er en af hovedårsagerne til, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har klassificeret kollagenhydrolysat som GRAS (Generally Recognized As Safe).
 • Aminosyresammensætningen svarer til den, man finder i bruskens matrix. Dermed er kollagenhydrolysat en ‘skrædder­syet’ byggeblok for dannelsen af kondrocytter.
 • Let optageligt. Stoffets lav-molekylære status muliggør optagelse gennem tarmvæggen med deraf følgende midlertidige koncentrationer i ledbrusken og en stofskifteaktivering af chondrocytterne, som er underbygget af videnskabelige beviser.
 • Det er et naturligt produkt, der fremstilles af naturlige råmaterialer – der er derfor ingen problemer med stabilitet i forbindelse med oral indtagelse.
 • Ingen uønskede bivirkninger eller reaktioner med medicin eller andre fødevarer/fødevareingredienser.
 • Stimulering af den anabolske fase af bruskmatrixomsætning – og det øger regenerationen og stabiliteten i ledbrusken.
 • Nedsat forbrug af smertestillende medicin, fordi stoffet kan have en synergieffekt med smertestillende og betændelseshæmmende medicin. Dette resulterer i en reduktion af den samlede sygdomsrisiko.
 • Ingen risiko for infektion på grund af mikroorganismer. Den strenge veterinære kontrol, der er pålagt råmaterialer og produktionsproces, gør al­le sådanne mikroorganismer inaktive.
 • Ingen uønskede kostvirkninger, fx vægtforøgelse eller kostmæssig ubalance, eftersom kolla­genhydrolysat er et protein, der kun omfatter aminosyrer, vand og mineraler og ikke indeholder fedt, kulhydrater eller konserveringsmidler.
 • Oral indgivelse af kollagenhydrolysat er ganske ukompliceret, fordi det findes i adskillige produktvarianter (pulver, kapsler, drikke) og i forskellige smagsvarianter. Produktet er derfor let at indtage for brugeren.
 • Ingen begrænsninger på brugen af stoffet. Teenagers, gravide, håndværkere, diabetike­re, stærkt overvægtige og alle andre, som ikke har problemer med proteinstofskiftet, med udskil­lelse af affaldsstoffer eller andre sjældne sygdomme kan uden risiko indtage stoffet.

Modvirker rynker – og meget andet

Sammen med blødt keratin giver kollagen huden styrke og elasticitet, og nedbrydning af kollagen giver de rynker, der er en del af aldersprocessen.

Kollagentilskud kan derfor styrke blodkarrene og spille en rolle for udviklingen af væv. Det findes i krystallinsk form i øjets hornhinde og linse og anvendes desuden ved kosmetiske indgreb og operationer af brandsår. Hydrolyseret kollagen kan spille en vigtig rolle for vægtkontrollen, idet det som protein kan anvendes for dets evne til at give en mæthedsfornemmelse.

Og hvordan får jeg så hydrolyseret kollagen?

Collagen Support fra Natur-Drogeriet A/S er hydrolyseret kollagen fra kvæg. Kollagenpulver indeholder protein, der medvirker til at øge og vedligeholde muskelmasse og bidrager til at vedligeholde normale knogler.

Hydrolyseret kollagen til dine ledDu kan blande kollagenpulveret i væske og indtage det i forbindelse med et måltid – eller du kan bruge Collagen Support i dine smoothies.

Læs også
Kollagen: Hvad er det?
Blødere hud og stærkere negle med kollagen
Knæleddet – et af kroppens problemområder
Træning kan bremse aldring af muskler
NSAID-præparater øger risikoen for kollagen colitis

Kilder
Fratzl P. Collagen: Structure and Mechanics . New York: Springer. ISBN 038773905X, 2008.
Buehier MJ. Nature designs tough collagen: Explaining the nanostructure of collagen fibrils. PNAS, 2006; 103 (33): 12285-12290. doi:10.1073/pnas.0603216103. PMC 1567872. PMID 16895989.
Structure of Skin. The Ageing Skin: https://pharmaxchange.info/2011/03/the-ageing-skin-part-1-structure-of-skin-and-introduction/
Dermal Fillers. The Ageing Skin: http://pharmaxchange.info/press/201 l/03/the-ageing-skin-part-4e-dermal-fillers/
Milan A et al. Collagen Hydrolysate and its Relationship to Joint Health. A Scientific Compendium, 2004.