Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Gigtmedicin er med til at nedbryde ledbrusk

Der sluges årligt for 300 millioner kroner gigtmedicin i Danmark, men nogle af dem nedbryder ledbrusk. Allerede i 1997 gjorde nu afdøde læge Erik Münster opmærksom på, at der findes cirka 200 forskellige gigtsygdomme, og over en halv million danskere lider af en af dem. Nogle af lidelserne, fx leddegigt og slidgigt nedbryder brusken, så leddene bliver stive og smertende.

Men nu har det vist sig, at visse af de mest brugte gigttabletter synes at fremme ødelæggelsen af ledbrusken. Selv om de hjælper på smerter og bevægelsesindskrænkning, forværrer de altså på længere sigt gigten. Det er midler i gruppen NSAID (non-steroide antiinflammatoriske stoffer), som hver tiende dansker bruger mod led- og muskelsmerter. Her i landet sælger apotekerne årligt for omkring 300 millioner kroner af disse medikamenter, bl.a. Ipren, Ibumetin og Voltaren, og de tages af alle aldersklasser lige fra gamle, gigtkrogede mennesker til unge toptrænede sportsfolk, som får en akut skade.

Lang tids mistanke

Speciallæger har længe haft en mistanke om, at nogle NSAID-præparater kan skade ledbrusken, og røntgenundersøgelser har vist, at et bestemt middel på kun halvandet år nedbrød brusken hos patienter med slidgigt. Nu er mistanken yderligere blevet styrket af nogle forsøg med vævskulturer af bruskceller, som den kendte engelske gigtforsker J. T. Dingle har foretaget i Cambridge. Han tilsatte kulturerne opløsninger af de forskellige NSAID-tabletter og kunne så direkte se, om de fremmede eller hæmmede bruskcellernes formering.

Forværrer sygdommen

Gigtmedicin er med til at nedbryde ledbrusk - Collagen Support kan modvirkeHvis man kan overføre resultaterne af disse laboratorieforsøg til mennesker, vil op mod en tredjedel af de gigtpræparater, der i dag anvendes i Danmark, være med til at forværre sygdommen. Mest brusknedbrydende var stofferne naproxen, ibuprofen og indomethacin.

Stimuleres nyvæksten ikke, aftager brusktykkelsen. Brusken flosser, og til sidst blottes knoglefladerne, så leddene mangler deres naturlige polstring og derved fungerer dårligt. Sådan er forløbet ved flere gigtsygdomme, og nu ser det altså ud til, at også visse gigtmidler har denne såre uheldige bivirkning.

Collagen Support proteinpulver kan være med til at genopbygge ledbrusken.

Læs også
Gigtpatienter kender ikke bivirkningerne ved NSAID-præparater
Acetylsalicylsyre sammen med NSAID øger risikoen for blodpropper i hjertet
Professor slår alarm over ibuprofen
Smertestillende midler øger risikoen for hjerteanfald
Orthomolekylær medicin – hvad går det ud på?
Hydrolyseret kollagen til dine led