Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Knæproblemer: Sådan får du knæet i form igen

Løb, hop, trappegang – vores knæ skal være i form til at holde til et tryk på op til 1,5 tons: ”Selv unge mennesker lider af knæproblemer”, lyder det fra dr. Ulrich Schneider, ortopæd fra Aachen. Hvert år bliver der i Tyskland foretaget ca. 300.000 meniskoperationer og 100.000 kors­båndsoperationer. Og 9 mio. mennesker lider af slidgigt i knæet.

Hvad skyldes problemerne?

”Stærke muskler er bedre i stand til at holde på leddet – fx når knæskallen let glider ud. Derfor er det meget vigtigt at bevæge sig”, siger eksperten. Svømning er det mest skånsomme for knæet, for­di man kun skal bære en brøkdel af sin vægt i vandet. Også cykling og gang er velegnet til træning af knæene, fordi belastningen er begrænset, og leddet ikke drejes.

Anderledes er det med fx tennis, rulleskøjteløb og skiløb. Her drejes knæet – og belastes der­med. Fejlstillinger som kalveknæ/hjulbenethed eller overvægt er en yderligere belastning for leddet, og begge tilstande bør behandles. Ved blot 5-10 % overvægt er risikoen for knæproblemer øget med 50 %.

Hvad kan man gøre?

Alt, hvad vi spiser, har en indvirkning på vores led. ”Fisk, mælkeprodukter og grønsager stimulerer genopbygningen af knoglerne. Kaffe, te, kød, alkohol og nikotin beskadiger derimod leddene”, si­ger dr. Ulrich Schneider. Undersøgelser tyder på, at kollagen kan stimulere til opbygning af knoglevæv.

Knæproblemer: Kom i form igen med Collagen SupportTilskud af kollagen er også en mulighed, fx Collagen Support fra Natur-Drogeriet A/S. Ønsker du kollagenpulver med smag, så prøv Collagen-Boost med enten hindbær- eller vaniljesmag.

Knæproblemer: Kom i form igen med Collagen-BoostLæs også
Knæleddet – et af kroppens problemområder
Unge sportspiger skal passe på deres knæ
Collagen Support gør leddene stærkere
Artroskopi mod slidgigt i knæet? Ikke den store gevinst at hente…
Gør noget godt for dine led
MSM mod gigt og ledsmerter