D-vitamin Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

D-vitaminmangel øger smerterne i gigtramte knæ

Patienter med slidgigt i knæet, som samtidig har et lavt blodindhold af D-vitamin, oplever større smerter og mindre bevægelighed end patienter, som har et øget indhold af “solskinsvitaminet”, viser forskningsresultater baseret på forsøg, der viser, at D-vitamin påvirker både tilstanden i muskler og skelet og den neuromuskulære funktion.

Forskerne undersøgte 100 mænd og kvinder med slidgigt i knæet. I gennemsnit var patienterne i midten af 60’erne. Man målte D-vitaminstatus samt fastlagde en basismåling for smertefornemmel­sen i knæet og for bevægeligheden.

Man fandt derved frem til, at næsten halvdelen af forsøgsdeltagerne manglede D-vitamin, og at den­ne mangel hang sammen med større smerter og mindre bevægelighed ved gang. Tidligere forskningsresultater har vist, at en alarmerende høj procentdel af den voksne amerikanske befolkning en­ten mangler D-vitamin eller har et ‘utilstrækkeligt’ indhold af D-vitamin i kroppen.

Læs også
D-vitaminmangel kan give gigtsmerter i knæet
D-vitamin mindsker risikoen for leddegigt
D-vitaminmangel og muskelsmerter
Slidgigt og leddegigt: Kun smerten er den samme
Gurkemeje mod smerter i knæene
D-vitamin kan måske bremse multipel sklerose
Nutraceutiske produkter – banebrydende for slidgigtpatienter
Knæproblemer: Sådan får du knæet i form igen
Ægte Tropepalmeolie hjalp mod gigtsmerter

Kilder
Pérez-Lopéz FR. Vitamin D and its implications for musculoskeletal health in women: an update. Maturitas, 2007;58(2):117-37.
Dhesi JK, Jackson SH, Bearne LM et al. Vitamin D supplementation improves neuromuscular function in older people who fall. Age Ageing, 2004;33(6):589-95.
Bischoff-Ferrari HA, Zhang Y, Kiel DP, Felson DT. Positive association between serum 25-hydro­xyvitamin D level and bone density in osteoarthritis. Arthritis Rheum, 2005;53(6):821-6.
Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc, 2006;81(3):353-73.