D-vitamin

D-vitamin kan mindske risikoen for luftvejsinfektion hos børn

Tidsskriftet Pediatrics omtaler et randomiseret, kontrolleret forsøg, hvor man testede virkningen af tilskud af D-vitamintil på risikoen for at udvikle akut luftvejsinfektion blandt mongolske børn (skolebørn). Tidligere forsøg har indikeret en sammenhæng mellem et højt indhold af 25(OH)D i blodserum og et lavere antal luftvejsinfektioner.

Et forskerhold fra to amerikanske universiteter fandt frem til, at D-vitamintilskud mindskede risikoen for luftvejsinfektion hos de børn, der havde et lavt blodindhold af D-vitamin ved forsøgets start. Forfatterne mener, at deres resultater belyser muligheden for, at et dagligt D-vitamintilskud kan reducere risikoen for luftvejsinfektioner om vinteren. “Vores forsøg viser, at D-vitamin har en stor indflydelse på infektionsrisikoen. Hos næsten 250 børn med lavt blodindhold af D-vitamin om vinteren fandt vi, at indtagelse af et dagligt D-vitamintilskud halverede risikoen for luftvejsinfektion”.

Adskillige nye forsøg tyder på, at D-vitamin – der ofte går under betegnelsen solskinsvitaminet – spiller adskillige væsentlige roller for menneskekroppen, bl.a. ved at regulere immunforsvaret. Det her omtalte forsøg har sat et øget tilskud af D-vitamin i kroppen i forbindelse med en reduceret risiko for luftvejsinfektion (forkølelse, influenza). Observationsforsøg kan dog ikke bevise, at vitaminet rent faktisk beskytter mod infektion, bemærker de. Der er behov for randomiserede, kontrollerede forsøg, der sammenligner to ensartede befolkningsgrupper, som enten blev eller ikke blev behandlet med D-vitamintilskud.

D-vitamin kan medvirke til at reducere risikoen for luftvejsinfektion hos børn

Forsøget i detaljer

Forsøget analyserede data fra Blue Sky Study-forsøget i Ulaanbaatar i Mongoliet. Mongoler er kendt for at have en høj risiko for D-vitaminmangel, særligt om vinteren. Blue Sky fulgte skolebørn, som alle viste sig at have et lavt blodindhold af 25(OH)D ved forsøget start. Forskerne sammenlignede antallet af luftvejsinfektioner om vinteren blandt en gruppe børn, som fik daglige doser på 300 I.E. D-vitamin tilsat lokalt produceret mælk, med en kontrolgruppe, der fik samme type mælk uden tilsat D-vitamin.

Forældrene rapporterede, at der blandt de børn, der fik D-vitamin, kun var halvt så mange luftvejsinfektioner som i kontrolgruppen. Blodprøver taget ved forsøgets start afslørede D-vitaminmangel hos alle deltagerne – det gennemsnitlige 25(OH)D-niveauet lå på ca. 7 ng/ml (17 nmol/L) hos begge grupper. Ved afslutningen af forsøgsperioden på syv uger fandt man store forskelle i D-vitamin-indholdet i blodet: De, der fik D-vitamin, lå i gennemsnit på 19 ng/ml (47 nmol/L).

Konklusion

“Vores forsøgsdesign tyder stærkt på, at der er en årsagssammenhæng mellem et lavt D-vitamin-indhold i kroppen og luftvejsinfektioner, og at behandling af børn med et billigt og sikkert tilskud vil kunne forebygge nogle af disse infektioner. Det gør utvivlsomt en forskel, at børnene ved forsøgets start havde et lavt indhold af D-vitamin i blodet, så jeg regner ikke med, at tilskuddet har samme virkning hos børn, der har et sundt indhold af vitaminet. Spørgsmålet er derfor: Hvilket D-vitaminniveau skal børnene have, før de ikke længere har brug for tilskud? “, udtaler professor Carlos Camargo, der ledede forskerteamet.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i to forskellige styrker: 35 mikrogram (1.400 I.E.) og 85 mikrogram (3.400 I.E.).

D-vitamin kan medvirke til at reducere risikoen for luftvejsinfektion hos børnLæs også
D-vitaminmangel øger risikoen for virusinfektion
D-vitamintilskud om vinteren kan beskytte mod influenza A
D-vitamintilskud bør starte ved fødslen
Gode råd til at undgå forkølelse
Diabetes og D-vitamin til børn
Taurin har infektionshæmmende aktivitet
Anprisninger: D-vitamin

Kilde
Camargo CA, Ganmaa D, Lindsay Frazier A, Kirchberg FF et al. Randomized Trial of Vitamin D Supplementation and Risk of Acute Respiratory Tract Infection in Mongolia. Pediatrics. doi: 10.1542/peds.2011-3029.