Forkølelse, influenza og andre Infektioner Naturmidler

Gode råd til at undgå forkølelse

Hvordan skal man undgå den ufarlige, men alligevel irriterende forkølelse, der rammer os alle fra tid til anden:

Adfærd

Undgå andre, når du har symptomer og er i den smitsomme fase (2-7 dage)

Afhængig af, hvilken virustype der er tale om, kan en almindelig forkølelse overføres fra person til person via dråbeinhalation. Viruspartiklerne er nemlig så små, at de kan hænge i luften, når en smittet hoster, nyser eller pudser næse. Og eftersom nogle virustyper kan overleve i op til tre timer på menneskehud, kan forkølelsen også blive overført via direkte kontakt med en smittet.

Host eller nys i albuen i stedet for i hænderne eller direkte ud i luften, når du er smittet

De smitsomme partikler fra et host eller et nys lander af og til på flader og ting i det omgivende miljø, hvor rhinovirus også kan overleve i op til 3 timer.

Undgå at berøre øjne, næse og/eller mund, når du er forkølet

For de fleste er dette ekstremt svært – faktisk rører vi i gennemsnit ved vores ansigt 16 gange i timen. Og eftersom det er stort set umuligt at undgå denne ubevidste berøring, er det vigtigt at vaske og afspritte både hænder og overflader for at undgå, at virus spreder sig.

Livsstilsændringer, fx motion, har vist sig at være effektivt til at reducere antallet af forkølelser

Personer, der bliver smittet med milde til moderate tilfælde af forkølelse, bør fortsætte deres motionsvaner, hvis symptomerne tillader det.

Sov godt og længe

God søvn i tilstrækkelige mængder er vigtigt for beskyttelsen mod almindelig forkølelse. Man ved, at søvn påvirker immunreaktionen via produktion af regulatoriske cytokiner.

Begræns i videst muligt omfang dit samvær med børn (særligt i institutioner), når det er forkølelsessæson

Eftersom børn meget lettere bliver smittet med forkølelse end voksne (6-8 mod 2-4 forkølelser pr. år), øges voksnes risiko for smitte med øget kontakt med børn, særligt i små rum. Hvis du ikke kan undgå samværet med børn i små rum, bør du være ekstra omhyggelig med at vaske/afspritte dine hænder og de overflader, der kan være smittebærende.

Kosttilskud

Efter smitte formerer forkølelsesvirus hurtigt. De fleste venter, indtil deres symptomer bliver uudholdelige, og derefter kaster de sig over håndkøbsmedicin, men der findes faktisk endnu bedre alternativer til at sætte hårdt ind, mens virusmængden stadig er relativt lavt, og symptomerne er milde.

D-vitamin er en af vejene til at undgå forkølelseD-vitamin

Beviser tyder på, at D-vitamin spiller en signifikant rolle i reguleringen af immunforsvaret og kan reducere risikoen for visse bakterielle og virale infektioner. Desuden viser data, at et højere D-vitaminniveau mindsker risikoen for at blive forkølet. I en omfattende gennemgang analyserede forskere data fra 10.933 deltagere i 25 randomiserede, kontrollerede forsøg, der undersøgte virkningen af D-vitamin på risikoen for akutte luftvejsinfektioner, herunder almindelig forkølelse. Analysen viste, at de, der fik D-vitamintilskud (300-400 I.E. pr. dag) havde en 19 % lavere risiko for luftvejsinfektion, og at de, der led af D-vitaminmangel ved forsøgets start (et niveau på mindre end 25 nmol/l eller 10 ng/ml) oplevede en større beskyttende virkning. En reduceret risiko blev ikke påvist hos de deltagere, som fik store individuelle doser af D-vitamin (30.000 I.E.), hverken en enkelt gang eller i intervaller på 1-3 måneder, alene eller sammen med daglige eller ugentlige doser.

C-vitamin

Videnskabelige beviser tyder på, at C-vitamin øger adskillige aspekter af immunforsvaret og medvirker til at beskytte mod infektioner (særligt virusinfektioner). C-vitamin fremmer produktion og virkning i hvide blodlegemer, fx neutrofilers evne til at angribe og opsluge virusser. C-vitamin har vist sig at kunne reducere risikoen for at blive forkølet og omfanget af en evt. forkølelse. Efter gennemgang af kliniske data fra to forsøg fandt forskere frem til, at brug af C-vitamin (1.000 mg) plus zink (10 mg) under en forkølelse kunne reducere symptomer som løbende næse med op til 27 % i løbet af fem dages behandling i forhold til placebo.

Zink kan medvirke til at undgå forkølelseZink

Zink medvirker til at opretholde et sundt immunforsvar, og zinkmangel er sat i forbindelse med signifikant immunsvækkelse eller modtagelighed over for infektioner. Desværre er zinkmangel et almindeligt problem, der rammer ca. 2 mia. på verdensplan. Udligning af zinkmangel ved hjælp af tilskud har vist sig at kunne fremme de aspekter af immunforsvaret, som er involveret i virale infektioner. Zinks antivirale egenskaber stammer fra dets evne til at forhindre rhinovirus i at sætte sig fast på celler i næsegangene. Desuden kan zink forebygge virusformering, reducere udskillelsen af histamin og hæmme produktionen af andre inflammatoriske mediatorer. En tilbundsgående analyse konkluderede, at tilskud af zink var associeret med en signifikant reduktion i varighed og omfang af forkølelsen (hvis zink indtages i løbet af 24 timer, efter at symptomerne indfinder sig). Man har også fundet frem til, at zinktilskud over fem måneder var effektivt til at forebygge forkølelse.

DHEA

Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et steroidhormon, der dannes af binyrerne. Forskning har vist, at DHEA har stærkt immunfremmende og antivirale egenskaber og kan fremme modstandskraften over for mange forskellige eksperimentelle infektioner, til dels ved at modulere adskillige aspekter af immunforsvaret. Således er det påvist, at 50 mg DHEA om dagen til ældre resulterede i en forøgelse i aktiviteten i NK-celler, en 62 % forøgelse i B-cellernes aktivitet og en 40 % forøgelse i T-cellernes aktivitet, hvilket alt sammen er væsentlige faktorer for beskyttelsen mod smitsomme mikroorganismer. DHEA-tilskud er formentlig særligt vigtig for ældre, eftersom mængden af DHEA i kroppen falder drastisk med alderen.

Melatonin

Melatonin er et hormon, der produceres i hjernen og i tarmen. Det medvirker til at regulere døgnrytmen og er en stærk antioxidant. Forskning tyder på, at melatonin medvirker til at bekæmpe mange typer af virale infektioner. Således synes melatonin at kunne ’forbehandle’ immunforsvaret ved at interagere med specialiserede immunforsvarsceller kaldet T-hjælperceller, hvilket gør immunreaktionen mere effektiv mod indtrængende sygdomsfremkaldere. Desuden er tilskud af melatonin også sat i forbindelse med en øget produktion af antistoffer. Melatoninets rolle som antioxidant kan være nyttig under en forkølelse, eftersom de fleste virale infektioner er sat i forbindelse med store mængder af oxidativ belastning. Dette er særligt gældende for de ældre befolkningsgrupper, eftersom disse patienter ofte oplever aldersrelateret svækkelse af immunforsvaret, samtidig med at melatoninkoncentrationen falder.

Astragalus

Astragalus membranaceus er en kinesisk urt, der indeholder en række immunstimulerende stoffer som fx polysakkarider, flavonoider, spormineraler og aminosyrer. Den er traditionelt blevet brugt til behandling af forkølelse og influenza, samt til at øge modstandskraften og det generelle velbefindende. Men meget af forskningen i astragalus er fokuseret på brugen af urten er fokuseret på dens anvendelse som behandling af immunforsvarsproblemer. I et klinisk forsøg, der sammenlignede forskellige naturprodukter (echinacea, astragalus og lakrids) viste astragalus sig at have den stærkeste evne til at aktivere immunforsvaret.

Hyldebær

Hyld (Sambucus nigra) er blevet anvendt for sine medicinske egenskaber siden mindst 400 f.Kr. De sortlilla frugter af hyldetræet er en rig kilde til antioxidanter og er længe blevet anset for at være et godt husråd mod influenza og forkølelse. Selv i vore dage anvendes hyldeekstrakter ofte som et alternativ til konventionelle midler mod en lang række virale infektioner og er anerkendt som et supplement til behandlingen af forkølelse. Forskerne mener, at hyldebær kan bekæmpe forkølelse ved at aktivere de hvide blodlegemer, der omslutter virus. German Commission E (en guide over sikkerhed og virkning ved planteprodukter) har identificeret hyldebærs indholdsstoffer som effektive til lindring af forkølelse.

Hvidløg

Hvidløg (Allium sativum) er traditionelt blevet brugt både som krydderi og til behandlingsformål. En klinisk undersøgelse har vist, at hvidløg er en af de mest udbredt anvendte planter til medicinske formål, bl.a. behandling af forkølelse, influenza og hoste. Når rå hvidløg hakkes eller tygges, frigives der et aktivt organosvovl kaldet allicin, som har vist sig at have virusbekæmpende aktivitet mod rhinovirus og en række andre sygdomsfremkaldere. Der mangler forsøg, der vurderer brugen af hvidløg/allicin til behandling af almindelig forkølelse, men en del videnskabelige beviser tyder på, at det lille løg kan være nyttigt til forebyggelse af sådanne infektioner. Således viser et klinisk forsøg, at et allicinholdigt kosttilskud én gang dagligt (over en periode på 12 uger) gav 65 % færre forkølelser i forhold til placebo (24 vs. 65). Sammenlignet med placebo gav hvidløgs-/allicintilskuddet også en 70 % reduktion i udstrækningen af forkølelsen (ca. 1,5 vs. 5 dage).

Andrographis

Andrographis paniculata er i århundreder blevet anvendt i asiatiske kulturer til behandling af forkølelser. Planten siges at have antiinflammatoriske, blodtrykssænkende, antivirale og immunstimulerende egenskaber. Et forsøg fra 2009 viste, at et ekstrakt af andrographis fremmede immunfunktionen og modvirkede medicinfremkaldt immunundertrykkelse. Flere og flere beviser tyder på, at Andrographis paniculata er effektiv som et alternativ til behandling af almindelig forkølelse. Således fandt et forsøg fra 2010 frem til, at et standardiseret ekstrakt af Andrographis paniculata var mere end dobbelt så effektivt som placebo til at reducere symptomer på infektioner i de øvre luftveje. Foreløbige resultater tyder på, at Andrographis paniculata også kan være effektiv til at forebygge forkølelse.

Valleprotein medvirker til at undgå forkølelseLaktoferrin

Laktoferrin er et jern-bindende protein, der findes i mælk. Det er en stærk immunforsvarsregulator og har vist sig at have en udtalt evne til at bekæmpe bakterier, svampe, protozoer og virusser. Laboratorieforsøg har vist, at laktoferrin hæmmer virale infektioner ved at påvirke visse virussers evne til at binde sig til cellereceptorer og forhindre, at virus kommer ind i værtscellerne. Desuden kan laktoferrin være nyttig i lindringen af symptomer eller komplikationer ved virusinfektioner som almindelig forkølelse, fordi stoffet undertrykker skader fremkaldt af frie radikaler.

Betaglukan

Betaglukaner er naturligt forekommende glukose-polymerer, som udgør cellevæggene i visse planter og patogene stoffer. Disse polysakkarider har vist sig at kunne øge værtens immunforsvar og er sat i forbindelse med øget funktion i makrofager og NK-celler. Betaglukaner synes også at mildne symptomerne på almindelig forkølelse. Montana Center for Work Physiology and Exercise Metabolism undersøgte betaglukanernes evne til at lindre infektioner i de øvre luftveje i et enkelt-blindet, randomiseret forsøg fra 2008. Deltagere, der indtog betaglukaner, havde 23 % færre infektioner i de øvre luftveje sammenlignet med en gruppe, der fik placebo.

Probiotika

Probiotika defineres som levende mikroorganismer (dvs. bakterier og svampe), som giver en sundhedsfremmende virkning til værten, når de tilføres i passende mængder. Kliniske forsøg tyder på, at visse probiotiske midler kan medvirke til at forebygge virusinfektion i luftvejene, fx forkølelse, ved at fremme immunforsvaret. Visse probiotika er sat i forbindelse med en reduktion i varighed og omfang af symptomerne på infektion i de øvre luftveje.

Probiotika kan være nyttige midler til at kontrollere smitsomme sygdomme på grund af deres potentiale for at stabilisere mikrofloraen i tarmen, fremme modstanden mod kolonier af sygdomsfremkaldere og modulere immunfunktionen. Et klinisk forsøg fra 2011 har vist, at probiotisk lactobacilli var i stand til at styrke kroppens immunforsvar mod virale infektioner og reducere risikoen for at pådrage sig en forkølelse. Desuden øgede indtagelsen af yoghurt gæret med Lactobacillus NK-cellernes aktivitet og reducerede risikoen for at få en forkølelsesinfektion blandt ændre.

Echinacea

Echinacea blev først anvendt af indianerne til behandling af hoste, ondt i halsen og betændte mandler. I dag er echinacea en af de mest populære urter til behandling og forebyggelse af infektioner i de øvre luftveje på både det europæiske og det amerikanske marked. Kliniske beviser tyder på, at echinacea har en gavnlig indvirkning på almindelig forkølelse, herunder mindsket varighed og omfang på symptomerne, samt en forøgelse i monocytter, neutrofiler, NK-celler og samlet mængde hvide blodlegemer. Et klinisk forsøg fra 2010 har vist, at et standardiseret ekstrakt af E. purpurea var i stand til at reducere risikoen for almindelig forkølelse blandt atleter.

Honning

Honning er siden tidernes morgen blevet anvendt som et middel mod hoste og forkølelse i nogle lande. Forsøg har vist, at honning besidder antimikrobiale egenskaber og kan medvirke til at bekæmpe infektion i en lang række forskellige kliniske forhold. Kliniske forsøg har sammenlignet honnings virkning med placebo og adskillige konventionelle midler til lindring af symptomer på forkølelse. Beviser tyder på, at honning kan lindre symptomer på forkølelse hos voksne og børn mere effektivt end andre, men ikke alle, konventionelle midler.

Læs også
Forkølelse og influenza – hold dem fra døren på den naturlige måde
Forkølelse – lyt til bedstemors gode råd!
Forkølelseskur: Prøv et ansigtsdampbad
Echinacea, når forkølelsen banker på døren
Echinacea Drops – dit værn mod forkølelse
Zink og almindelig forkølelse
Amino-Complex valleprotein – en superstar blandt næringsstofferne
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
Hvidløgets helbredende kraft
Smitte truer hele verden
Multivitaminer: Fundamentet for et godt helbred
Amarelli Lakrids fra Italien – lakrids i mere end 250 år
Italiensk minestronesuppe

Kilder
https://www.lifeextensioneurope.com/blog/what-is-the-common-cold
Akbar S. Andrographispaniculata: a review of pharmacological activities and clinical effects. Altern Med Rev. 2011;16(1):66-77.
Akramiene D, Kondrotas A, Didziapetriene J, Kevelaitis E. Effects of beta-glucans on the immune system. Medicina. 2007;43(8):597-606.
AMR. Astragalus membranaceus. Monograph. Altern Med Rev. 2003;8(1):72-77.
Anderson R. The Immunostimulatory, Antiinflammatory and Anti-Allergic Properties of Ascorbate. AdvNutr Res. 1984 6(19-45).
Arushanian EB, Beier EV. [Immunotropic properties of pineal melatonin]. EkspKlinFarmakol. 2002;65(5):73-80.
Baron M. A patented strain of Bacillus coagulans increased immune response to viral challenge. Postgrad Med. 2009;121(2):114-118.
Beard JA, Bearden A, Striker R. Vitamin D and the anti-viral state. J ClinVirol. 2011;50(3):194-200.
Berggren A, LazouAhren I, Larsson N, Onning G. Randomised, double-blind and placebo-controlled study using new probiotic lactobacilli for strengthening the body immune defence against viral infections. Eur J Nutr. 2011;50(3):203-210.
Berlutti F, Pantanella F, Natalizi T et al. Antiviral Properties of Lactoferrin–a Natural Immunity Molecule. Molecules. 2011 16(8): 6992-7018.
Berry DJ, Hesketh K, Power C, Hypponen E. Vitamin D status has a linear association with seasonal infections and lung function in British adults. Br J Nutr. 2011;106(9):1433-40.
Boga JA, Coto-Montes A, Rosales-Corral SA, Tan DX, Reiter RJ. Beneficial actions of melatonin in the management of viral infections: a new use for this “molecular handyman”? Rev Med Virol. 2012;18(10).
Bonilla E, Valero N, Chacin-Bonilla L, Medina-Leendertz S. Melatonin and viral infections. J Pineal Res. 2004;36(2):73-79.
Cannell JJ. The difference between a prophet and a madman. Br J Nutr. 2011;106(9):1317-8.
Caruso TJ, Gwaltney JM, Jr. Treatment of the common cold with echinacea: a structured review. Clin Infect Dis. 2005;40(6):807-810.
Chandrasekaran CV, Thiyagarajan P, Sundarajan K et al. Evaluation of the genotoxic potential and acute oral toxicity of standardized extract of Andrographis paniculata (KalmCold). Food ChemToxicol. 2009;47(8):1892-1902.
Cohen HA, Rozen J, Kristal H, et al. Effect of Honey on Nocturnal Cough and Sleep Quality: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study. Pediatrics. 2012.
Coon JT, Ernst E. Andrographispaniculata in the treatment of upper respiratory tract infections: a systematic review of safety and efficacy. Planta Med. 2004;70(4):293-298.
de Vrese M, Schrezenmeir J. Probiotics, prebiotics, and synbiotics. Adv Biochem Eng Biotechnol. 2008;111:1-66.
Ely JT. Ascorbic acid role in containment of the world avian flu pandemic. Exp Biol Med. 2007;232(7):847-851.
Gilliland SE, Morelli L, Reid G. Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk With Live Lactic Acid Bacteria. Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations World Health Organization; 2001. ftp://ftp.fao.org/es/esn/food/probio_report_en.pdf
Grant WB, Goldstein M, Mascitelli L. Ample evidence exists from human studies that vitamin D reduces the risk of selected bacterial and viral infections. Exp Biol Med. 2010;235(12):1395-1396.
Heimer KA, Hart AM, Martin LG, Rubio-Wallace S. Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold. J Am Acad Nurse Pract. 2009;21(5):295-300.
Hemila H. The effect of vitamin C on the common cold. J Pharm Pract. 2011 Apr;24(2):241-2.
Heppermann B. Towards Evidence Based Emergency Medicine: Best Bets from the Manchester Royal Infirmary. Bet 3. Honey for the Symptomatic Relief of Cough in Children with Upper Respiratory Tract Infections. Emerg Med J. 2009; 26(7): 522-3.
Holt S. Hype around high-dose vitamin C is unjustified. N Z Med J. 2010;123(1324):109-10.
Jariwalla RJ, and Harakeh S. Antiviral and Immunomodulatory Activities of Ascorbic Acid. Subcell Biochem. 1996 25(213-31.
Ji LL, Wang Z, Dong F, Zhang WB, Wang ZT. Andrograpanin, a compound isolated from anti-inflammatory traditional Chinese medicine Andrographispaniculata, enhances chemokine SDF-1alpha-induced leukocytes chemotaxis. J Cell Biochem. 2005;95(5):970-978.
Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001;18(4):189-193.
Khalid U, Saleem T, Shah S. Therapeutic and prophylactic use of vitamin C for the common cold. J Pak Med Assoc. 2011;61(12):1252.
Khorram O, Vu L, Yen SS. Activation of immune function by dehydroepiandrosterone (DHEA) in age-advanced men. J Gerontol A BiolSci Med Sci. 1997;52(1):M1-7.
Kimmel M, Keller D, Farmer S, Warrino DE. A controlled clinical trial to evaluate the effect of GanedenBC(30) on immunological markers. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2010;32(2):129-132.
Kligler B, Ulbricht C, Basch E et al. Andrographispaniculata for the treatment of upper respiratory infection: a systematic review by the natural standard research collaboration. Explore. 2006;2(1):25-29.
Krawitz C, Mraheil MA, Stein M et al. Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses. BMC Complement Altern Med. 2011;11:16.
Kuehn CC, Oliveira LG, Santos CD, Augusto MB, Toldo MP, do Prado JC, Jr. Prior and concomitant dehydroepiandrosterone treatment affects immunologic response of cultured macrophages infected with Trypanosomacruzi in vitro? Vet Parasitol. 2011;177(3-4):242-246.
Leyer GJ, Li S, Mubasher ME, Reifer C, Ouwehand AC. Probiotic Effects on Cold and Influenza-Like Symptom Incidence and Duration in Children. Pediatrics. 2009;124(2):e172-e179.
Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2012;14(3).
Lonnerdal B. Nutritional roles of lactoferrin. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009;12(3):293-297.
MacDonald TT, Bell I. Probiotics and the immune response to vaccines. Proc Nutr Soc. 2010;69(3):442-446.
Maggini S, Beveridge S, Suter M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. J Int Med Res. 2012;40(1):28-42.
Makino S et al. Reducing the risk of infection in the elderly by dietary intake of yoghurt fermented with Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus OLL1073R-1. Br J Nutr. 2010;104(7):998-1006.
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017 Feb 15;356:i6583.
Nahas R, Balla A. Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold. Can Fam Physician. 2011;57(1):31-36.
Naik SR, Hule A. Evaluation of immunomodulatory activity of an extract of andrographolides from Andographis paniculata. Planta Med. 2009;75(8):785-791.
NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases). Common Cold: Prevention. Seneste opdatering 13. april 2011c. http://www.niaid.nih.gov/topics/commoncold/Pages/p…
Nicas M, Best D. A study quantifying the hand-to-face contact rate and its potential application to predicting respiratory tract infection. J Occup Environ Hyg. 2008;5(6):347-352.
NIH (National Institutes of Health) MedlinePlus: Common Cold. Last updated July 27, 2012. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/00…
Oduwole O, Meremikwu MM, Oyo-Ita A et al. Honey for Acute Cough in Children. Cochrane Database Syst Rev. 2012 3(CD007094.
Orsi N. The antimicrobial activity of lactoferrin: current status and perspectives. Biometals. 2004;17(3):189-196.
Ozgen M et al. Total phenolic, anthocyanin contents and antioxidant capacity of selected elderberry (Sambucus canadensis L.) accessions. Pharmacogn Mag. 2010;6(23):198-203.
Ozolua RI, Adejayan A, Aigbe OP, Uwaya DO, Argawal A. Some Characteristic Relaxant Effects of Aqueous Leaf Extract of Andrographispaniculata and Andrographolide on Guinea pig Tracheal Rings. Niger J Physiol Sci. 2011;26(2):119-124.
Pae M, Meydani SN, Wu D. The role of nutrition in enhancing immunity in aging. Aging Dis. 2012;3(1):91-129.
Paul IM, Beiler J, McMonagle A et al. Effect of Honey, Dextromethorphan, and No Treatment on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Coughing Children and Their Parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007; 161(12): 1140-6.
Pence BD et al. Dietary whole glucan particles do not affect antibody or cell-mediated immune responses to influenza virus vaccination in mice. Immunol Invest. 2012;41(3):275-289.
Poolsup N, Suthisisang C, Prathanturarug S, Asawamekin A, Chanchareon U. Andrographispaniculata in the symptomatic treatment of uncomplicated upper respiratory tract infection: systematic review of randomized controlled trials. J Clin Pharm Ther. 2004;29(1):37-45.
Pourahmad M, Sobhanian S. Effect of Honey on the Common Cold. Arch Med Res. 2009; 40(3): 224-5.
PRNewswire (2008). Montana Center for Work Physiology and Exercise Metabolism Presents Firefighter Health Study. http://www2.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=109&STORY=/www/story/05-29-2008/0004822407&EDATE=
Romanutti C et al. Anti-adenovirus activity of epiandrosterone and dehydroepiandrosterone derivatives. Chemotherapy. 2010;56(2):158-165.
Ross SM. A standardized Echinacea extract demonstrates efficacy in the prevention and treatment of colds in athletes. Holist Nurs Pract. 2010;24(2):107-109.
Roxas M, Jurenka J. Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev. 2007;12(1):25-48.
Sandstead HH, Prasad AS. Zinc intake and resistance to H1N1 influenza. Am J Public Health. 2010;100(6):970-1.
Saxena RC, Singh R, Kumar P et al. A randomized double blind placebo controlled clinical evaluation of extract of Andrographispaniculata (KalmCold) in patients with uncomplicated upper respiratory tract infection. Phytomedicine. 2010;17(3-4):178-185.
Simon HB. On call. I do my best to exercise every day, either walking two miles in good weather or riding my exercise bike for 30 minutes on wet or cold days. Should I keep going when I catch a cold, or would I be better off resting? Harv Mens Health Watch. 2012;16(7):8.
Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011;16(2):cd001364.
Srinivasan V, Maestroni G, Cardinali D, Esquifino A, Perumal SP, Miller S. Melatonin, immune function and aging. Immunity & Ageing. 2005;2(1):17.
Srinivasan V, Mohamed M, Kato H. Melatonin in bacterial and viral infections with focus on sepsis: a review. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2012;6(1):30-