Folkesundhed

Smitte truer hele verden

Sådan lød det i 2007…

Øget rejseaktivitet skaber risiko for verdensomspændende epidemier. Ny rapport fra WHO er et nødråb om akut solidaritet. Flere end to milliarder flypas­sagerer, der flytter sig rundt i hele verden, er med til at sprede smitsomme sygdomme hurtigere end nogensin­de før.

Verdenssundhedsor­ganisationen (WHO) påpeger i ny rapport, at aldrig før har verden behøvet større samarbejde for at undgå epi­demier. ”Sårbarhed er universelt. Og med en ny sygdom hvert år, opstår de i en hidtil histo­risk uhørt fart,” siger WHO’s generaldirektør dr. Margaret Chan. Torsdag præsenterede hun og WHO den årlige rapport, World Health Report, der i år havde overskriften, ”En mere tryg fremtid”.

Rapporten advarer mod den voksende fare ved epide­mier. For foruden den større menneskeudveksling mel­lem landene, er der også den globale fødevareudveksling som højpotentiel sygdoms­spreder. Karantæne, bedre hygiejne og immunisering. Tidligere har det været de eneste tre historiske fremskridt, der har kunnet kvæle sygdomme som byldepest, kolera og kopper. Men man kunne først kalde fremskridtene succeser, da de blev anvendt internationalt, argumenterer WHO.

Løsningen er samarbejde. Et samarbejde, hvor verdens rige og fattige lande deler specialviden inden for medi­cin og teknologi. Og så skal goderne fordeles mellem rig og fattig. Det vil være den mest realistiske vej til en glo­bal sundhedssikkerhed, står der i rapporten.

Læs også
Sådan opstår smitte
Hvorfor rammer COVID-19 nogle patienter særligt hårdt?
Laktoferrin medvirker til at beskytte mod virus
Virus – den usynlige dræber
Hjemmelavede desinfektionsmidler
Carsten Vagn-Hansen: Det kemiske liv