D-vitamin Folkesundhed

Kan hårtab hos mænd skyldes mangel på D-vitamin?

En artikel i tidsskriftet International Journal of Dermatology fortæller, at en gruppe forskere har fundet en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og udbredt hårtab hos yngre mænd.

Forskere ved Lady Hardinge Medical College i New Delhi gennemførte et kontrolforsøg, hvor man aldersmatchede 50 mænd med tidligt hårtab med 50 kontrolpersoner, som ikke led af hårtab. Alle deltagere var 30 år eller yngre. Man fastslog, hvor hurtigt hårtabet skete, graden af hårtab og andre faktorer, og derefter analyserede man niveauet for serum 25-hydroxyvitamin D.

D-vitamin kan medvirke til at forhindre hårtab hos mændD-vitaminniveauet var signifikant lavere blandt mænd med hårtab (androgenetisk alopeci) sammenlignet med kontrolgruppen. 86 % af de mænd, der led af hårtab, manglede vitaminet (med et niveau, der lå under 12 ng/ml) sammenlignet med 14 % af de raske kontrolpersoner. D-vitaminniveauet havde ikke nogen relation til graden af påvirkning fra sollyset. Mænd, der manglede D-vitamin, havde mere alvorligt hårtab end mænd, der ikke manglede vitaminet. Forskerne bemærker, at en sammenhæng mellem D-vitaminmangel og nedregulering af D-vitaminreceptorer også er blevet observeret i en form for hårtab kaldet alopecia araeta (pletvis hårtab).

”Såvidt vi ved, er dette det første forsøg, der sammenligner serumindholdet af D-vitamin blandt mænd med androgenetisk alopeci og en gruppe raske forsøgspersoner”, skriver de. ”Vores forsøg har vist en signifikant sammenhæng mellem serumindholdet af D-vitamin og omfanget af hårtab. Dette er et vigtigt resultat, som måske kan bidrage til forståelsen af tidligt hårtab hos mænd”.

Læs også
Hårtab og hjertesygdom
Vitamin- og mineralguide
Mangelsymptomer: Vitaminer, mineraler, fedt og proteiner
D-vitamin mod bivirkninger ved kemoterapi?
Kisel gør håret tykkere
Hair & Nail til dig, der døjer med hårtab
D-vitamin mindsker brystkræftsvulster

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/6/june-whats-hot-articles