Folkesundhed Sund kost og livsstil

En kost, der hæmmer dannelse af nye blodkar, kan måske forebygge kræft

Vidste du, at op mod 40 % af kvinder i alderen 40-50 år måske har små kræftknuder på størrelse med spidsen af en kuglepen i brysterne? Der dannes mikroskopiske svulster hele tiden, men kroppens naturlige kræftbekæmpelse forebygger, at de vokser sig så store, at de kan gøre skade. En nøglefaktor i dette er angiogenese – dannelsen af nye blodkar.

“Angiogenese er det, der gør forskellen mellem en lille, uskadelig kræftknude og en alvorlig sygdom, der løber løbsk”, forklarer William Li, MD, formand og medicinsk direktør for Angiogenesis Foundation. Der findes allerede et dusin præparater, der bekæmper kræft ved at hæmme væksten i blodkarrene, og Li finder det endnu mere opløftende, at forskningsresultater viser, at man ved at indarbejde visse fødevarer i kosten kan opnå en lignende virkning.

Mange af de fødevarer, der indeholder angiogenese-hæmmende stoffer, har også et højt indhold af antioxidanter. Men som Li forklarer: “Vi ved stadig ikke, om antioxidanter virkelig KAN forebygge kræft, men reduceret vækst i blodkarrene gør bevisligt en meget stor forskel”. De foreløbige resultater er opsigtsvækkende:

  • Amerikanske kvinder af asiatisk afstamning, der spiser soja mindst én gang om ugen livet igennem, kan reducere deres risiko for brystkræft med 60 %
  • Kinesiske kvinder, der drikker en kop grøn te mindst tre gange om ugen, kan reducere deres risiko for kræft i tyktarmen med 34 %.

Andre naturlige angiogenese-hæmmende fødevarer er rødvin, forarbejdede tomater, blåbær, hvidløg og mørk chokolade.

Ifølge Li vil fremtidig forskning fokusere på, hvilke specifikke varianter af fødevarer der er stærkest. “En dag inden så længe kan vi måske udpege den specifikke tomatart eller rødvinstype, som giver mest for pengene, når det drejer sig om at bremse svulstvækst”, siger han. “Lægerne vil virkelig være i stand til at anbefale fødevarer, der kan bekæmpe kræft – og vide, at de har en virkning”.

Kostkilder til naturligt forekommende angiogenese-hæmmende stoffer

  • Frugt: Æbler, appelsiner, grapefrugt, ananas, blå druer, citroner
  • Grønsager: Tomater, artiskokker, græskar, grønkål
  • Bær: Jordbær, brombær, hindbær, blåbær, kirsebær
  • Krydderier: Persille, gurkemeje, hvidløg, muskat
  • Drikkevarer: Grøn te, rødvin
  • Andre kostkilder: Tun, sojabønner, maitake-svampe, lakrids, vindruekerneolie og mørk chokolade

Læs også
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning
Kost som et led i kræftbehandlingen
Grønsager: Fem om dagen
Potentielle kræfthæmmere
Hvidløg – råt, stegt, kogt eller lagret?
Sandheden om grøn te
Tanacin og leukæmi
Mørk chokolade er sundt og livsforlængende
Granatæble – et naturmiddel i fortiden og for fremtiden
Ginseng til dit immunforsvar – og meget mere

Kilde
Angiogenesis Foundation (www.angio.org)