Sund kost og livsstil

Mælkeprodukter – hvad gør de ved din krop?

Hvorfor er mælkeprodukter dårlige for dig?

Allergi

Allergi opstår, når kroppen identificerer en fødevare som en ‘indtrænger’ og reagerer på samme måde som på en bakterie. Antistoffer aktiveres for at bekæmpe indtrængeren, og de udløser kemiske stoffer, fx histamin, som kan fremkalde alvorlige reaktioner som fald i blodtrykket, inflammation, opkast og diarré.

Op mod 8 % børn og 5 % voksne er allergiske over for proteiner og/eller laktose i komælk. Dr. William Crook, MD, en af verdens førende medicinske eksperter i allergener, anser mælk for at være den mest allergene fødevare i verden.

Intolerance

Intolerance er overfølsomhed over for en bestemt fødevare – ofte på grund af, at man mangler det enzym, der skal fordøje fødevaren. Det har ikke noget med antistoffer at gøre.

Hovedsynderen i mælk er proteinet kalkkaseinat og laktose (mælkesukker). Det er nu videnskabeligt bevist, at der er langt flere personer, der ikke kan fordøje laktose, end der er personer, der kan. Det skyldes, at laktase – det enzym, der er nødvendigt for at omsætte laktose – gradvis nedbrydes hos spædbørn fra ca. 18 måneder til 4 år. Med andre ord: Det er der lige så længe, spædbarnet har brug for det for at fordøje modermælken. De mest almindelige tegn på laktose-intolerance er smerter, diarré, oppustethed og luftdannelse.

Slimdannelse

Alle voksne, der drikker mælk, kan blive påvirket af overdreven slimdannelse. Slimet dannes, fordi voksne ikke har enzymet renin, som skal bruges for at nedbryde kalkkaseinat. Slim påvirker åndedrætssystemet og maven. De fleste kender til forkølelse og bihuleproblemer. Maveproblemer er mere skjulte, men for meget slim kan lægge sig på tarmsystemet. Næringsstoffer kan ikke trænge igennem belægningen, optagelsen forringes, og det medfører kronisk træthed.

Dårlig kalkoptagelse

Mælk indeholder måske nok meget calcium, men det er ikke letoptageligt. Der er videnskabelige beviser for, at det faktisk kan ‘stjæle’ kalk fra kroppen. Det kan være forklaringen på, hvorfor man i ikke-mælkedrikkende lande i fx Afrika og Asien har bedre tænder og stærkere knogler end i vestlige lande.

Væksthormoner

Den amerikanske læge Dr. Michael Rabbens var den første til at opdage, at der er væksthormoner i mælk. Disse kraftige hormoner skal kunne opfostre en kalv fra 45 kg ved fødslen til 500 kg i fuldvoksen tilstand to år senere. I modsætning hertil vejer et menneskebarn 3-4 kg ved fødslen og er fuldvoksen ved 50-100 kg 21 år senere. Én ekspert har endog antydet, at der er en sammenhæng mellem mælkeforbruget og moderne kvinders brede bagdele…

En oversigt over symptomer på mælkeindtagelse

Eksem, astma, limøre, hyperaktive eller trætte børn, sengevædning, letargi, forkølelse, katar, høfeber, bihuleproblemer, hovedpine, migræne, løbende næse, overdreven slimdannelse, forstoppelse, anæmi, leddegigt, muskelkramper, fedme og hjerteproblemer.

Mange af disse problemer er så almindelige, at millioner af mennesker accepterer dem som “normale”. Men mange af symptomerne kan lindres eller fjernes simpelthen ved at udelade mælkeprodukter fra kosten.

Hvad kan man gøre ved det?

Mælk og mælkeprodukter kan fjernes helt fra kosten, men set fra et vestligt synspunkt gør det kosten noget farveløs. Der findes ganske vist mælkealternativer, men gede- og fåremælk indeholder de samme stoffer som komælk, og sojamælk smager ikke godt.

Et alternativ til mælkeprodukter kunne være valleproteinMed Amino-Complex Valleprotein undgår man disse problemer. Produktet har en cremet, behagelig smag, færre kalorier end skummetmælk, indeholder ingen kalkkaseinat og mindre laktose, meget lidt kolesterol og slimdannende muciner, en masse vitaminer og mineraler, og den kalk, der findes i produktet, menes at være mere optageligt for menneskekroppen.

Valleprotein er den del, der bliver tilbage, når ostemassen (med langt hovedparten af allergenerne) er ekstraheret fra mælken. Amino-Complex Valleprotein indeholder en god balance af næringsstoffer, og med tilsætningen af yderligere næringsstoffer og naturlige smagsstoffer har man udviklet et produkt, som er en sund og velsmagende erstatning for mælk.

Det er blot ét af en lang række produkter, der gør det muligt at opgive traditionelle mælkeprodukter uden at opgive den mad, du godt kan lide. Produkter med chokoladesmag anvender meget raffineret kakao, som mange kakao-allergikere kan tåle. Jordbærprodukter kan blandes med et flødeskums-alternativ, så man får en lækker mousse. Yoghurt-alternativer findes med abrikos og jordbær eller naturel, og du behøver ikke engang at holde op med at spise is. Komplementerende produkter omfatter et lavkolesterol alternativ til æg, fiberberiget juice og 100 % naturligt vitamintilskud. Der anvendes ingen kunstige smagsstoffer, farver eller konserveringsmidler i produkterne.

Amino-Complex Valleprotein fra Natur-Drogeriet A/S fås i tre varianter: 400 g og 900 g pulver med 78 % protein, samt en 400 g instant version med 77 % protein. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Amino-Complex Valleprotein
Amino-Complex Valleprotein – tips til et langt, sundt liv
Valleprotein – fantastisk til lidt af hvert
K2-vitamin giver børn sundere knogler
Proteinernes afgørende betydning for kroppen
Kan du tåle mælken?
Candida: Yoghurt hjælper ikke
Skyl pillerne ned, men ikke med hvad som helst…
Allergi dækker ofte over en ødelagt tarmflora
Markører for træthedssyndrom
Oppustethed og dårlig fordøjelse – hvad gør jeg ved det?
Forstoppelse – hurtig hjælp, når ferien er i fare
Nynnen og brummen holder dine bihuler sunde