K-vitamin

K2-vitamin giver børn sundere knogler

Børn får sundere knogler med tilskud af K2-vitamin. Vitaminet forbedrer osteocalcin-niveauet hos en gruppe småbørn, rapporterer hollandske forskere. Osteocalcin er et protein, der er nødvendigt for at få kalk ind i knoglerne.

I dette forsøg blev 55 raske børn i alderen 6-10 år tilfældigt inddelt i grupper, der dagligt fik enten 45 mikrogram K2-vitamin (i form af menaquinon-7) eller et tilsvarende placebopræparat i en periode på otte uger. Effekten på knoglerne blev fastlagt på basis af kropsindholdet af karbolyxeret (dvs. aktiveret) osteocalcin.

Efter otte uger med K2-vitaminbehandling steg blodets indhold af karbolyxeret osteocalcin og K2-vitamin, mens målet for under-karbolyxeret (dvs. inaktivt) osteocalcin blev mindsket. Forholdet mellem de to former for osteocalcin er en indikator for K-vitaminstatus – og også dette blev signifikant forbedret. Der skete ingen ændringer i placebogruppen. K2-vitamintilskud havde ingen negativ indvirkning på blodets sammenklumpning.

K2-vitamin fås som enkeltstående kosttilskud i tablet, fx fra Natur-Drogeriet A/S. Vitaminet indgår også i multivitamin-/mineralpræparater.

K2-vitamin giver børn sundere knoglerLæs også
K2-vitamin til dine knogler
K-vitaminets mange funktioner
Mælkeprodukter – hvad gør de ved din krop?
Zinks betydning for knoglerne
Dårlig kost giver aggressive børn
Hvad er K-vitamin – og spiller det en rolle ved COVID-19?
Hyperaktive børn har brug for proteiner om morgenen

Kilde
Br J Nutr., 2009, 19:1-8.