Godt at vide K-vitamin

Anprisninger: K-vitamin

Her får du en liste over de anprisninger af K-vitamin, som er godkendt af EFSA (European Food Safety Authority). K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der spiller en central rolle i den komplicerede proces, der får blod til at størkne (K’et står for koagulation). Der findes to former for K-vitamin:

  • K1-vitamin (fyllikinon) findes i grønne planter. K1-vitamin optages i tyndtarmen og oplagres i små depoter i leveren, samt i knogle- og fedtvæv.
  • K2-vitamin (menakinon), som laves af bakterier i tarmen.

Anprisninger: K-vitamin

Godkendt EFSA-anprisning

Anprisninger: K-vitamin

Følgende anprisning er godkendt af EFSA for K-vitamin og må derfor anvendes til markedsføring af produkter indeholdende K-vitamin:

  • K-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.
  • K-vitamin bidrager til en normal størkning af blodet.

Mangel på K-vitamin

Blodet mister sin evne til at koagulere. Øget tendens til blødning, fx næseblod, sår, som er længe om at hele, let til at få blå mærker, tarm- og maveblødninger, blod i urinen, blødning i hjernen.

For gravide sidst i svangerskabet og for nyfødte, som ikke selv kan danne K-vitaminer endnu. Ved kraftige mangelsymptomer.

Hvordan får jeg K-vitamin?

K1-vitamin findes i mørkegrønne bladgrønsager, avocado, broccoli, kål, spinat og vegetabilske olier, samt lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød, æggeblomme og frugt. K2-vitamin dannes som nævnt i tarmen og dækker ca. halvdelen af det daglige behov.

Som kosttilskud findes begge former for K-vitamin som specifikke produkter, fx fra Natur-Drogeriet A/S. Du kan også vælge at få hele paletten af vigtige vitaminer og mineraler med multivitamintabletten Maximum!

Læs også
K-vitamin – blodstandseren
K-vitamin kan mindske din risiko for at dø
K-vitamin kan bremse insulinresistens hos ældre mænd
Sundhedsanprisninger
EFSA, anprisninger og ytringsfrihed

Kilder
Lisbeth Hagerup: Naturens Vitaminer & Mineraler, 9. udgave, 2014, forlaget Hagerup Andersen
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=celex%3A02012R0432-20160101