Folkesundhed K-vitamin

Hvad er K-vitamin – og spiller det en rolle ved COVID-19?

K-vitamin er et vitamin, man ellers ikke hører meget om, men den nuværende verdenssituation med hensyn til COVID-19 har bragt vitaminet i rampelyset. Naturligt K-vitamin findes i to former

  • K1, som kaldes fyllokinon og hovedsagelig findes i grønne grønsager
  • K2, som kaldes menakinon og produceres af bakterier og findes i bl.a. fermenterede mejeriprodukter og andre fermenterede madvarer samt i vores tarmsystem, hvor stoffet kan dannes af vores tarmflora.

K1 (fyllokinon) findes primært i grønne grønsager

I kroppen har K-vitamin bl.a. betydning for blodets størkning samt knogledannelse. Nyere laboratorieforskning har desuden vist, at menakinon kan hæmme produktion af det pro-inflammatoriske cytokin, interleukin-6, og produktionen af prostaglandiner. Andre forskere har rapporteret, at fyllokinon kan hæmme inflammationers igangsættelse af nogle stoffer, som hedder lipopolysakkarider, der findes på nogle bakterier.

Kort sagt er der begyndt at vise sig et billede af K-vitamin, som forbinder det med en beskyttende egenskab i forhold til inflammation.

To studier udført i Holland og Norge har begge fokuseret på K-vitamins rolle i sygdomsforløbet hos mennesker med COVID-19. Begge hold konkluderer, at et lavt K-vitaminniveau kan være relateret til et mere alvorligt sygdomsforløb. Man mener, at et tilstrækkelig K-vitaminniveau i kroppen er vigtigt for aktivering af nogle særlige proteinstoffer, som beskytter lungevævets elastiske fibre. I alvorlige COVID-19-infektionstilfælde bliver lungevævets elastiske fibre skadet, og dette har en betydning for lungefunktionen.

Læs også
K-vitaminets mange funktioner
Hvorfor rammer COVID-19 nogle patienter særligt hårdt?
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
K2-vitamin til dine knogler
K2-vitamin er godt for kredsløbet
Niacinmangel kan måske forværre forløbet af COVID-19
Cholintilskud til mødre: Beskyttelse af barnet mod COVID-19-skader
Myter om vitaminer