Folkesundhed K-vitamin

Hvad er K-vitamin – og spiller det en rolle ved COVID-19?

K-vitamin er et vitamin, man ellers ikke hører meget om, men den nuværende verdenssituation har bragt vitaminet i rampelyset. Naturligt K-vitamin findes i to former

  • K1, som kaldes fyllokinon og hovedsagelig findes i grønne grønsager
  • K2, som kaldes menakinon og produceres af bakterier og findes i bl.a. fermenterede mejeriprodukter ag andre fermenterede madvarer samt i vores tarmsystem, hvor stoffet kan dannes af vores tarmflora.

I kroppen har K-vitamin bl.a. betydning for blodets størkning samt knogledannelse. Nyere laboratorieforskning har desuden vist, at menakinon kan hæmme produktion af det pro-inflammatoriske cytokin, interleukin-6, og produktionen af prostaglandiner. Andre forskere har rapporteret, at fyllokinon kan hæmme inflammationers igangsættelse af nogle stoffer, som hedder lipopolysakkarider, der findes på nogle bakterier.

Kort sagt er der begyndt at vise sig et billede af K-vitamin, som forbinder det med en beskyttende egenskab i forhold til inflammation.

To studier udført i Holland og Norge har begge fokuseret på K-vitamins rolle i sygdomsforløbet hos mennesker med COVID-19. Begge hold konkluderer, at et lavt K-vitaminniveau kan være relateret til et mere alvorligt sygdomsforløb. Man mener, at et tilstrækkelig K-vitaminniveau i kroppen er vigtigt for aktivering af nogle særlige proteinstoffer, som beskytter lungevævets elastiske fibre. I alvorlige COVID-19-infektionstilfælde bliver lungevævets elastiske fibre skadet, og dette har en betydning for lungefunktionen.