K-vitamin

K-vitamin – blodstandseren

Et temmelig upåagtet vitamin kurerer sår, blå mærker og blødninger

K-vitamin danner de proteiner i blodet, som er nødvendige for at få det til at koagulere (størkne). Sår og skrammer, blå mærker og forskellige blødninger heles og behandles meget hurtigere, når du får tilført ekstra K-vitamin. Så man kan med rette kalde K-vitamin for blodstandseren.

K-vitamin - blodstandseren

K-vitamin er også vigtigt for knoglerne. Det hjælper nemlig med dannelsen af osteocalcin, et protein, der binder calcium. Osteocalcin er som en designer, der hele tiden modellerer knoglerne om. Mangler du derfor K-vitamin og dermed osteocalcin, er knoglerne ikke i stand til at udnytte mineralerne og fungere rigtigt.

Hvem har brug for K-vitamin?

  • Den nemmeste måde at finde ud af, om du mangler K-vitamin, er at holde øje med, om du har tendens til at få blå mærker. Et andet tegn er blødninger, som vanskeligt standses, fx næseblod, menstruationer og sår.
  • Da K-vitamin dannes i den naturlige tarmflora, kan brugen af kemiske afføringsmidler og forstyrrelse af fordøjelsen, fx diarré, øge behovet for K-vitamin.
  • Det er også en god ide at sørge for tilstrækkelig tilførsel af dette vitamin før alle slags kirurgiske indgreb og fødsler. Derved fremmer man sårhelingen og reducerer risikoen for infektioner og komplikationer efter indgrebet.

K-vitamin - blodstandserenLæs også
K-vitaminets mange funktioner
K2-vitamin er godt for kredsløbet
K2-vitamin til dine knogler
Hvad er K-vitamin – og spiller det en rolle ved COVID-19?
Generation 65+ – sund med målrettet kost?
Blodets byggesten
Blå mærker? Her er et par gode råd…
Kosttilskud – vigtigere, end du tror