Godt at vide Vitaminer & Mineraler

Kosttilskud – vigtigere, end du tror

I dag er vi langt mere miljøbevidste, end vi nogensinde har været. Vi genbruger plast og papir, og vi gør, hvad vi kan for at beskytte ozonlaget og bevare regnskovene. Det kræver en stor indsats at reducere udledningen af giftstoffer, CO2 og unødvendig udnyttelse af ressourcerne.

Men vores miljøbevidsthed bør også omfatte vores syn på kroppen og helbredet… Kroppen får jo også sin del af giftstofferne, og i mange tilfælde kommer den til at mangle de næringsstoffer, som vi alle sammen har brug for for at fungere og have det godt. Så hvordan beskytter vi vores kære og os selv, når vi har så travlt med at leve grønt? Hvordan fore­bygger man sygdom? Er der en test, der kan fortælle os, om kroppen mangler noget? Lad os se, om vi kan finde svarene i de seneste resultater inden for anti-aging forskning.

Vores mad bør være den primære kilde til næringsstoffer. Vi gør så meget for at “spise grønt”, men den skræmmende sandhed er, at selvom der er en overflod af mad, så er der langt færre næringsstof­fer i maden, end vi går og tror. Det skyldes, at afgrøderne dyrkes i meget dårlig jord uden mineraler og vitaminer. Og når først de når frem til dit middagsbord, er godt og vel 75 % af de vigtige næringsstoffer, som du ved, at du skal have for at sikre dit gode helbred, forsvundet – simpelthen på grund af den tid, der går, fra grønsa­gerne bliver taget op af jorden eller plukket, til de bliver kogt i dit køkken. Hertil skal du så lægge daglig brug af pesticider og génmodificering af frugt og grønt  – og så har du et meget tydeligt billede af, hvor vigtigt det er at få kosttilskud.

Den generelle, amerikanske kost, som den ser ud i dag, indeholder for få næringsstoffer til at sikre et optimalt helbred. Faktisk spiser over 80 % af den amerikanske befolkning meget langt fra de anbefalede 5-6 por­tioner frugt og grønt, som er nødvendige, hvis man vil sikre sig et godt helbred. Det viser resultater fra en gruppe forskere ved Harvard-universitetet. Her hedder det: “Et utilstrækkeligt vitaminindtag er tilsyneladende årsag til kroniske sygdomme. Nye forskningsresultater har vist, at et for lavt vitaminindtag, som dog ligger over det niveau, hvor deciderede mangelsyndromer opstår, er en risikofaktor for kroniske sygdomme, fx kredsløbs­sygdomme, kræft og knogleskørhed. En stor del af befolkningen har derfor tilsyneladende en øget risiko for sygdom”.

Den anbefalede dagsdosis er fastsat af sundhedsmyndighederne som en retningslinje for, hvor stort et vitamin- og mineraltilskud personer, der ikke lider af kroniske sygdomme, har brug for. Des­værre har mange af os allerede udviklet ‘stille’ sygdomme, som kræver endnu større doser. Forebyggelse er nøgleordet. Når først man har fået diagnosticeret et helbredsproblem, står man over for opgaven med at få indhentet sygdommen – og den er langt vanskeligere end at sikre, at sygdommen opstår.

Kosttilskud og naturlægemidler, der har status af lægemidler, er ofte af en langt bedre kvalitet end håndkøbspræparater. De fremstilles under streng produktionskontrol, der sikrer en ensartet optagelse. De fremstilles i hø­je doser og indeholder ikke potentielle allergener som gær, hvede, gluten, sojaprotein, mælk og mælkeprodukter, majs, natrium, sukker eller stivelse. Denne type af kosttilskud indeholder ikke syntetiske farvestoffer, konserveringsmidler eller smagsstoffer, som kan påvirke helbredet i negative retning.

Så hvis vi skal sammenfatte, så bør du

  • få tjekket din vitamin-, mineral- og antioxidantstatus
  • tage et tilskud af de rigtige næringsstoffer, så du forebygger sygdom
  • spise økologiske, lokalt dyrkede grønsager, når du kan
  • få masser af hvile
  • holde dig til din motionsplan!

Og frem for alt: Lyt til din krop. Sygdomme kommer ikke bare af sig selv… de udvikler sig over tid og sender os signaler, når der er noget i vejen. Måske har du taget på i vægt, eller du synes, du har mindre energi – det er signaler, som du skal gøre noget ved. Ligesom vi bliver mere og mere opmærksomme på, at vi skal gøre noget for at rette op på miljøet, så skal vi også gøre noget for at hjælpe os selv.

Medicin, der kan tære på din krops lager af næringsstoffer

Medicintype Dræner kroppen for…
Antacider (syreneutraliserende) B12-vitamin, folsyre, D-vitamin, kalk, jern, zink
Antibiotika B-vitaminer, K-vitamin, ‘venligtsindede’ tarmbakterier, kalk, zink, magnesium, jern, B6-vitamin
Diabetes-præparater Coenzym Q10, B12-vitamin, folsyre
Antidepressiva Q10, B12-vitamin
Betændelseshæmmende midler C-vitamin, folsyre, jern, kalium, zink, magnesium, D-vitamin, kalk
Kredsløbsmedicin B6-vitamin, Q10, melatonin
Vanddrivende midler B1-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, magnesium, kalk, kalium, zink, natrium
Kolesterolsænkende midler Q10, A-, B12-vitamin, D-, E- og K-vitamin, betacaroten, folsyre, jern
Mavesårspræparater B12-vitamin, D-vitamin, folsyre, kalk, jern, zink, protein
Hormonpræparater B2-, B6-, B12- og C-vitamin, folsyre, zink, magnesium
P-piller B2-, B3-, B6-, B12- og C-vitamin, folsyre, magnesium, selen, zink

Læs også
Kosttilskud mindsker risikoen for kroniske sygdomme
Multivitaminer virker på hele din krop og din helse
Maximum: Danmarks bedste kostforsikring
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!
Fakta om vitaminer og mineraler
Kosttilskud mod depression
Kritisk syge har brug for tilskud
En ny generation af læger er mere åbne over for kosttilskud
Kompleksitet: Hvad betyder det, når vi taler om naturprodukter?
Carsten Vagn-Hansen: Medicin, mad og kosttilskud

Kilder
Drug-Induced Nutrient Depletion Handbook – 2nd Edition
Journal of The American Medical Association (JAMA), 2002
USA Herb Info 2008