Zink

Zink: Mineralet, du måske mangler

Har du overvejet, om du måske mangler zink i kroppen?

Det gennemsnitlige indhold i kosten af zink, kobber og mangan ligger under det optimale, skriver Constance Kies, Ph.D., i Food and Nutrition News. Hun har gennemgået det kostmæssige indhold af forskellige næringsstoffer hos personer i alle aldersgrupper og fundet frem til, at bl.a. zinkindtaget ligger for lavt for alle aldersgrupper undtagen mænd i alderen 25-30 år.

“Selvom vi kun har brug for små mængder af disse tre mineraler, spiser mange amerikanere generelt for lidt”, siger dr. Dies, som er professor i human ernæring ved University of Nebraska i Lincoln. “Mange af de ingredienser, der er i vores kost, har en negativ indvirkning på optagelsen af disse næringsstoffer fra fordøjelseskanalen”. 

Hvad sker der, hvis man mangler zink?

Zink: Mineralet, du måske manglerMangel på zink, kobber og mangan kan påvirke egenskaberne ved normale knogler, hjerne og blodkar. Og hvis man får tilstrækkelige mængder af disse spormineraler, spiller de formentlig også en rolle for forebyggelsen af eller kontrollen med udviklingen af knogleskørhed, hjertesygdom og slagtilfælde, siger hun.

Udover zinks rolle i stofskiftet og cellevæksten er mineralet også yderst vigtigt for immunsystemets funktion, fortæller Ronald Ross Watson, Ph.D., fra University of Arizona College of Medicine i Tucson i en anden udgave af Food and Nutrition News.  Zinkmangel resulterer i en nedsat mængde antistoffer og lymfocytter, hvilket fører til svækkelse af kropsvæskernes kvalitet og den celle-medierede immunitet samt en øget modtagelighed over for en lang række infektioner, tilføjer Watson.

Som co-faktor for enzymer i proteinstofskiftet er zink af afgørende betydning for et normalt kropsindhold af visse transportproteiner, herunder albumin, transferrin og prealbumin. Andre næringsstoffer, som igen er afhængige af disse transportproteiner, fx A-vitamin, påvirkes derfor af en eventuel zinkmangel – også selvom det daglige indtag af andre næringsstoffer er tilstrækkeligt højt. Koncentrationen af disse proteiner reduceres, når zinkindtaget er lavt og afspejler formentlig ændret DNA/RNA-aktivitet, hæmmet proteinsyntese, øget nedbrydning af proteiner og andre mekanismer.

Som tidligere nævnt kan zink fremme immunforsvaret, specielt T-cellernes normale funktion, modning og differentiering. Et tilstrækkeligt indtag af zink øger antallet af cirkulerende T -celler, mens zinkmangel reducerer T -cellernes funktion. Desuden kan mangel på mineralet også resultere i atrofi i thymus og lymfeknuderne, hvilket kan have en negativ indvirkning på replikerende celler, fx de celler, der har forbindelse til immunforsvaret.

En ny form for zink

Helsekostforretningerne sælger nu en ny form for zink, som ifølge forskningsresultater optages bedre og er mere biologisk tilgængelig end visse andre former af mineralet. Det kaldes zink-monomethionin og består af 50 % zink og 50 % methionin, som er en aminosyre.

Tilskuddet blev først med succes anvendt inden for landbrugsindustrien, hvor man opdagede, at det både styrkede dyrenes immunforsvar og øgede deres vækst. Det anses for at være en kraftig antioxidant, eftersom både zink og methionin er naturlige antioxidanter.

Forsøg med zink

I et forsøg foretaget ved University of Illinois i Urbana påviste et forskerhold under ledelse af K.J. Wedekind, at zink-monomethionins biologiske tilgængelighed øges i takt med en stigning i fiber- og fytatindholdet, skriver Journal of Animal Science. I en meget fiberholdig kost var zink-tilskuddet 100 % mere biologisk tilgængeligt, end tilfældet er for gængse zinktilskud, siger forskerne.

Zink: Mineralet, du måske mangler

Et tre år langt forsøg med 220 børn i Mexico fulgte virkningen af zink- og/eller jerntilskud med henblik på at finde frem til en mulighed for at øge børnenes vækst og stimulere deres immunforsvar. Forsøget, som var finansieret af en bevilling fra det amerikanske landbrugsministerium, udførtes af et forskersamarbejde med deltagelse af University of Connecticut i Storrs og Instituto Nacional de la Nutricion Salvador Zubiran i Mexico. I fattige egne af Mexico er zinkmangel udbredt blandt børn på grund af miljømæssig belastning, parasitinfektioner, diarre-sygdomme og en zinkfattig kost.

“Det er et stort problem i landbrugsbefolkningen, at børn i en tidlig alder ikke vokser, som de skal”, udtalte Dr. Lindsay Allen fra University of Connecticut. “Selvom det ikke nødvendigvis er et problem i sig selv, så har børn, der er små på grund af fejlernæring, en tendens til at få udviklingsmæssige problemer, og deres vækst forsinkes. Bl.a. klarer de sig dårligt i kognitive tests, og de udviser apatisk adfærd i skolen. Børn, hvis vækst forsinkes, har ofte dårlige sociale relationer til mindre børn og til deres forældre, og de lærer mindre fra andre. Så i sidste ende er de sociale omkostninger et reelt problem”.

Andre anvendelsesområder

Udover de anvendelsesområder, der er nævnt herover, er zink nyttig til behandling eller forebyggelse af prostatalidelser, uudviklede kønsorganer hos drenge, grå stær, forkølelse, diabetes, infektioner, mavesår, forskellige hudproblemer (fx psoriasis og akne), visse psykiske lidelser og leddegigt. Desuden kan zink fremme sårhelingen.  En af årsagerne til, at mange af os mangler zink, er, at vi kun spiser meget få zinkholdige fødevarer. De bedste kilder er magert kød, aspargesbønner, linser, lam, kalkun, havre og andre fuldkornssorter, kylling og mælk.

Læs også
Zink: Mineralet, der styrker
Zink og plantefenol beskytter mod oxidativ belastning
Fakta om vitaminer og mineraler
Zinks betydning for knoglerne
Zinkmangel blandt sportskvinder
Zink til din vejrtrækning, når du dyrker sport
Akne – prøv med zink, A-vitamin og kostændring
Zink: Et mineral med mange egenskaber
Tobaksrygning og sårheling

Kilder
Brody J. Zinc and Colds, The New York Times, 1992.
Halloway M. Will Zinc Supplements Offer Help to AIDS Patients? MedicaI Tribune, 1989.
Kies C. Copper, Manganese and Zinc: Micronutrients ofMacroconcern. Food and Nutrition News, 1989.
Odeh M. The Role of Zinc in Acquired Immunodeficiency Syndrome. Journal of Internal Medicine 231:463-469,1992.
Sjogren A et al. Evaluation of Zinc Status in Subjects with Crohns Disease. Journal of the American College of Nutrition 7:57-60, 1988.
Watson RR. B Complex Vitamins and Trace Elements: a Role in Immunomodulation and Cancer Prevention? Food and Nutrition News, 1989.
Wedekind KJ et al. Methodology for Assessing Zinc Bioavailability: Efficacy Estimates for Zinc Methionine, Zinc Sulfate and Zinc Oxide, Journal of Animal Science 70: 178-187, 1992.