Fordøjelsesproblemer Mave Zink

Maven – sådan holder du den sund via kosten

I århundreder er naturlige stoffer kloden over blevet brugt til at fremme fordøjelsen. Men nu er også den moderne videnskab ved at være på omgangshøjde, efterhånden som forskerne finder ud af, at visse dele af “folkemedicinen” har et stærkt potentiale til at styrke immunforsvaret, reducere inflammation eller simpelthen beskytte den noget skrøbelige slimhinde i maven bedre.

Zink er nøglen

Zink er et mikronæringsstof med mange funktioner for den menneskelige biologi, specielt som co-enzym i mange enzymsystemer, der beskytter mod skader forårsaget af frie radikaler. Med udgangs­punkt i, at infektion forårsaget af bakterien Helicobacter pylori kan øge iltningsbelastningen, satte en gruppe forskere fra Ecuador sig for at undersøge, om zinkmangel måske kan forårsage inflammation i ma­ven på personer, der var smittet med mikroorganismen.

Beskrivelse af forsøg

De undersøgte 352 patienter med dyspepsi (mavesmerter og fordøjelsesproblemer), som fik taget en biopsi i forbindelse med endoskopi. Patienter med Helicobacter pylori-infektion havde en statistisk signifikant lavere koncentration af zink i vævsprøver i forhold til ikke-smittede patienter. Og jo mere alvorlig infektionen var, desto lavere var zinkindhold hos de smittede. Disse resultater og andre har fået nogle forskere til at anse zink for at være et næringsstof, der kan beskytte cellerne i maven.

Zink i kosten eller som kosttilskud er med til at holde maven sundZink har også direkte betændelseshæmmende virkning, idet det medvirker til at stabilisere celle­membranen på de såkaldte mastceller, der frigiver små “skud” af inflammatoriske cytokiner, når de stimuleres ved traume eller af allergener. Desuden er mineralet en velkendt immunmodulator, som kan reducere risikoen for, at visse betændelsesfølsomme kræfttyper genopstår i kroppen.

Optagelsen af zink falder med alderen

Desværre tyder nogle beviser på, at ældre optager zink dårligt – selv i normale doser. Desuden har forskere ved University of Minnesota fundet ud af, at visse kolesterolsænkende kostprogrammer, som i sig selv er sundhedsfremmende, kan give et utilstrækkeligt indtag af visse mikronæringsstoffer, bl.a. zink, kalk og A-, D- og E-vitamin. Derfor opfordrer forskerne til, at personer, der har pro­blemer med deres kolesterol, husker at sørge for at få nok zink og andre livsvigtige mineraler, når de følger en ellers glimrende kostplan.

Mavebeskyttende virkning: Forsøg 1

Heldigvis har zinktilskud vist sig at have en stærkt mavebeskyttende virkning. I 1991 gennemførte spanske forskere et multicenter-forsøg med zink over for to andre mavesårshæmmende midler med hensyn til indvirkning på beskyttelsen af slimhinden i maven. I dette forsøg blev 146 patienter med sår i mave eller tolvfingertarm, som for nylig var blevet helbredt med lægeordineret, syrehæmmende medicin, inddelt tilfældigt i grupper, der fik enten zink acexamat (48 mg basal zink) én gang om da­gen eller et af de andre slimhindebeskyttende midler, aceglutamid aluminiumsalt og magaldrat, to gange dagligt.

Forskerne udførte endoskopiske undersøgelser ved forsøgets start og afslutning (efter 12 mdr.), og patienterne blev desuden regelmæssigt undersøgt efter tre, seks og ni måneder. Zink-midlet viste sig at være begge de øvrige midler overlegent, når det gjaldt forebyggelse af tilbagefald, og forfatterne til forsøgsrapporten noterede, at patienternes tolerance over for midlet var ekstremt høj.

Mavebeskyttende virkning: Forsøg 2

Et andet spansk forsøg har vist zinks stærke virkning ved forebyggelse af gastritis og sår hos pati­enter, der tager de såkaldte NSAID-præparater som fx ibuprofen. Disse midler, der ofte anvendes til at behandle betændelsestilstande, er berygtede for deres tendens til at beskadige maven ved at un­dertrykke produktionen af naturlige, mavebeskyttende stoffer.

I dette forsøg deltog 276 patienter med diagnosticerede sår eller intolerance over for NSAID-præ­parater – og som stadig havde brug for at indtage midlerne. Patienterne blev behandlet med NSAID og enten en zink-blanding (48 mg basal zink) eller placebo én gang dagligt ved sengetid. Fire uger senere fik alle patienter en klinisk og en endoskopisk undersøgelse, og man målte skaderne på mavens og tarmens slimhinde ud fra en standard-skala.

Ingen af de patienter, der havde taget zink, havde mavesår, mens 6 % af placebogruppen havde! Li­geledes havde kun én af zink-gruppen sår på tolvfingertarmen – her var tallet 12 for placebogrup­pen. Selv mild beskadigelse af mave og tolvfingertarm var lavere i zinkgruppen (kun 5-8 %) sam­menlignet med placebogruppen (19-25 %). Ved forsøgets afslutning havde 88 % af zink-gruppen en fuldstændigt normal endoskopi sammenlignet med kun 66 % af placebo-patienterne. Forfatterne konkluderede, at zink var effektivt til forebyggelse af NSAID-fremkaldte skader på mave og tolv­fingertarm, og at patienterne ikke havde nævneværdige problemer med at tåle midlet.

Det, du har brug for at vide…

  • Gastritis (maveirritation) og sår på mave og tolvfingertarm er blandt de mest udbredte sygdomme på verdensplan.
  • Flere end halvdelen af alle tilfælde af gastritis og sår skyldes kronisk infektion med en bakterie ved navn Helicobacter pylori.
  • Helicobacter pylori-infektion giver øget iltningsbelastning, der fører til inflammation, nedbrydning af mavens beskyttende mekanismer og i sidste ende DNA-skader.
  • Stort set alle tilfælde af mavekræft er resultatet af kroniske skader forårsaget af gastritis og/eller sår, hvilket gør mavekræft til en infektions-relateret sygdom, der kan forebygges.
  • Specifikke næringstilskud bekæmper alle de skader, der findes i maven, herunder Helicobacter pylori-infektionen i sig selv, iltningsskader, betændelse og genetiske skader.
  • Resultater fra laboratorie- og kliniske forsøg viser, at tre specifikke næringsstoffer spiller en rolle: Zink, tranebærekstrakt og DGL-lakrids. De kan ikke blot forebygge, men i mange tilfælde også helbrede gastritis og sår i maven og tyndtarmen.
  • Drastiske fald i antallet af mavesygdomme, herunder mavekræft, er blevet observeret i befolk­ninger, som ved meget om næringsstoffer og bruger den som et led i en kost, der skal udrydde Helicobacter pylori.

Hvor finder jeg zink i kosten?

Zink findes primært i kød, mælk, ost og fuldkornsprodukter.

Du kan naturligvis også sikre en tilstrækkelig tilførsel af zink ved at tage kosttilskud.

Tranebær i kosten eller som kosttilskud er med til at holde maven sundLæs også
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Hvor sund er du?
Regelmæssige måltider er en vigtig sundhedsfaktor
20 af de sundeste fødevarer til et optimalt helbred
Tang kan modvirke Helicobacter pylori-relaterede sygdomme
Zink: Mineralet, du måske mangler
Kaffe kan give kvinder kræft i maven
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Ernst Schneider: Mavesygdomme – forebyggelse og helbredelse
McCarrisons rotteforsøg – noget at tænke over…

Kilder
Gotz JMet al. Gastric mucosal superoxide dismutases in Helicobacter pylori infection. Gut. April 1996;38(4):502-6.
Gotz JM et al. Treatment of Helicobacter pylori infection favourably affects gastric mucosal superoxide dismutases. Gut. Maj 1997;40(5):591-6.
Noguchi K et al. Analysis of cell damage in Helicobacter pylori-associated gastritis. Pathol Int. Februar 2002;52(2):1 10-8.
Tran CD et al. Short-term zinc supplementation attenuates Helicobacter felis-induced gastritis in the mouse. J lnfect. Juni 2005;50(5):417-24.
Cho CH, Ogle CW. The pharmacological differences and similarities between stress- and ethanol-induced gastric mucosal damage. Life Sci. 1992;51(24):1833-42.
Barrera JL et al. Combination immunotherapy of squamous cell carcinoma of the head and neck: a phase 2 trial. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. Marts 2000;126(3):345-51.
Russell RM. Changes in gastrointestinal function attributed to aging. Am J Clin Nutr. Juni 1992;55(6Suppl):1203S-7S.
Bae CY et al. Plasma lipid response and nutritional adequacy in hyper-cholesterolemic subjects on the American Heart Association Step-One Diet. Arch Fam Med. 1993;2(7):765-72.
Varas Lorenzo MJ et al. Comparative study of 3 drugs (aceglutamide aluminum, zinc acexamate, and magaldrate) in the long-term maintenance treatment (1 year) of peptic ulcer. Rev Esp Enferm Dig. August 1991;80(2):91-4.
Rodriguez de la SA, az-Rubio M. Multicenter clinical trial of zinc acexamate in the prevention of nonsteroidal antiinflammatory drug induced gastroenteropathy. Spanish Study Group on NSAID Induced Gastroenteropathy Prevention. J Rheumatol. Maj 1994;21(5):927-33.