Fordøjelsesproblemer Urter og krydderier

Vanillin interagerer med visse lægemidler

For meget vaniljeis er dårligt for maven og kan give problemer med at passe tøjet. Men det er ikke de eneste uheldige virkninger. Aromastoffet vanillin forhindrer også visse lever­enzymer i at nedbryde lægemidler, droger og giftstoffer.

Forsøg foretaget med laboratorierotter har vist, at fx det smertestillende middel paracetamol ikke kan udskilles fra kroppen, hvis det tages samtidig med vanilje – og dette kan påvirke og skade leveren. Og hvad værre er: Vanillin synes samtidig at aktivere andre enzymer, som ændrer paracetamol til en mere aggressiv form.

Også den leverskadende virkning ved opløsningsmidlet tetraklorkulstof forstærkes af aromastoffet. Men det modsatte er også muligt. Således fremmer vanillin-aktiverede enzymer nedbrydningen af stryknin og sovemidlet fenobarbital.

Vanilje-elskere kan dog trøste sig med, at rotterne skulle have en ret høj dosis, før deres leverenzy­mer blev ’omvendt’. Men måske er der grund til lige at være opmærksom, hvis du er vild med smagen af vanilje.

Læs også
Carnitin og medicin-interaktion
Vanddrivende midler skader stofskiftet og optagelsen af B1-vitamin
Migrænemedicin med aspartam kan udløse migræne
Warfarin og andre lægemidler påvirker hinanden
Trafikfarlige lægemidler
Gigtpatienter kender ikke bivirkningerne ved NSAID-præparater

Kilde
Janbaz KH, Gilani AH: Potentiation of paracetamol and carbon tetrachloride-induced hepato­toxicity in rodents by the food additive vanillin. Food & Chemical Toxicology 1999/37/s. 603-607  Health News 2008