Æteriske olier Urter og krydderier

Eukalyptus – en plante, der helbreder og gør godt

Eukalyptus er et af de største træer i verden. Det stammer oprindelig fra Australien og Tasmanien og er stadig meget udbredt der, og i dag finder man også eukalyptus i andre varme egne kloden over. Træet hører til Myrtaceae-familien, en slægt af myrtevækster, hvis mest kendte medlem er Eucalyptus globulus, på dansk også kaldet febertræ.

Af træets blade udvinder man en velgørende æterisk olie, eukalyptusolie, som udmærker sig ved at have et højt indhold af cineol (eukalyptol). Halspastiller med eukalyptus-olie anvendes verden over mod hoste, inhalatorer mod astma indeholder eukalyptus, og træets olie anvendes til en lang række medicinske formål på grund af sin desinficerende virkning.

Indvortes brug

Eukalyptus - god ved infektioner i de øvre luftvejeVed indvortes brug optages eukalyptusolien delvis gennem lungerne og udfolder dermed sin befriende virkning som slimløsnende og antiseptisk middel ved betændelser i de øvre luftveje. Ved inhalation opløses den æteriske olie og de deri indeholdte medicinsk aktive stoffer, som gennem luftvejene og slimhinderne kommer ind i organismen. Virkningen er velgørende og kan mærkes med det samme: Næse, luftrør og bronkier føles befriede, slimophobninger opløses og dermed lindres også hoste.

Udvortes brug

Også udvortes ved gigtlidelser har eukalyptus vist sit værd. Det optages gennem huden og har dermed en meget lokal, helbredende virkning.

Kostbare destillationsprocesser garanterer fremstilling af den velgørende æterisk olie. Eukalyptusolie indeholder den rene æteriske olie med de naturlige bestanddele.

Men eukalyptus er ikke kun helbreden­de, når det anvendes direkte på menne­skekroppen. Træet er også med til at gøre omgivelserne sundere at leve i. Navnet “fe­bertræ” har eukalyptus fået, fordi der er blevet plantet eukalyptus i sumpede og malariafyldte områder. Febertræets meget kraftige rodnet og træernes store mængde blade bruger nemlig en masse vand. På den måde var træet med til at udtørre sumpene og dermed ødelægge yngle­mulighederne for malariamyggen, hvis larver lever i ferskvand. Og træets olie blev også brugt som feberstillende middel i Au­stralien, længe for europæerne kom.

Læs også
Eukalyptusolie mod de ubehagelige pollen
Hjemmelavede desinfektionsmidler
Æteriske olier – det gode husråd
Hostemidler – virker de?
Myggeafskrækkende midler

Kilder
Caujolle. Toulouse Médical, 1943, 44, 483.
Annal Pharm. Francaises, 1944, 2, 147.
Cavel: Sur la valeur antiseptique de quelques huiles essentielles. C. R. Acad. Sc., 1918.
Phytothérapie et aromathérapie. Leur place dans la thérapeutique actuelle. Les Actualités Médico-Chirurgicales.
Valnet T et al. Phytothérapie et aromathérapie. Nouvelles observations. Phytothérapie et Plantes médicinales, juni 1974.