Kosttilskud Urter og krydderier

Melisse mod Alzheimers?

Ekstrakt af melisse (Melissa officinalis) kan vise sig at være meget værdifuld i behandlingen af patienter med mild til moderat Alzheimers.

Et forskerteam under ledelse af Dr. Shahin Akhondzadeh fra Tehran University of Medical Sciences i Iran forklarer, at i lighed med andre af de midler, der anvendes i behandlingen af Alzheimers, påvirker melisse acetylcholin-receptorerne i nervesystemet i og med, at det kan binde såvel nikotin som muscarin.

Forskerne har over en fire måneders periode undersøgt melisses sikkerhed og virkemåde sammenlignet med et placebomiddel. Forsøgsgruppen omfattede 42 personer med mild til moderat Alzheimers.

Man evaluerede resultaterne af en række kognitive tests ud fra Alzheimer’s Disease Assessment Scale (ADAS). De patienter, som var blevet behandlet med melisse, viste klart bedre resultater end den gruppe, der havde fået placebo, hvor der tilmed var tale om en forværring af resultaterne mellem de enkelte testrunder. Vurderede man resultaterne ud fra Clinical Dementia Rating-skalaen, var billedet det samme.

Der var ingen forskel på, hvor hyppigt patienterne oplevede bivirkninger ved de to behandlingsformer, bemærker forskerne, men de patienter, som fik melisse, havde mindre tendens til at være ophidsede.

“De foreløbige kliniske undersøgelser viste, at melisse i virkemåde og styrke er meget lig de Alzheimers-midler, som er godkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse”, siger dr. Akhondzadeh. Melisse har derudover den fordel, at stoffet kan dæmpe ophidselse.

“Urten er sikker og er blevet brugt gennem århundreder som vinddrivende, beroligende og angstdæmpende middel, så de bør overvejes i behandlingen af Alzheimers,” konkluderer dr. Akhondzadeh.

Læs også
Alzheimers sygdom – og alternativ forebyggelse og behandling
Alzheimers – 10 tegn på sygdommen
Visse kostmønstre mindsker risikoen for Alzheimers
Benzodiazepiner øger risikoen for Alzheimers
Plantestoffer, der kan mindske kronisk stress
E-vitamin forsinker udvikling af let til moderat Alzheimers

Kilde
J Neurol Neurosurg Psychiatry 2003;74:863-866.