Kosttilskud

Lycopen – stoffet, mænd har brug for

Hvad er lycopen?

Lycopen er det røde pigment, som giver den modne tomat dens klare røde farve. Det findes i langt mindre mængder i andre frugter og grønsager. Kemisk set er lycopen et carotenoid med en unik struktur, bestående af en lang kæde konjungerede dobbeltbindinger, længere end for noget andet carotenoid. Denne form er ansvarlig for lycopens evne til at gøre frie radikaler inaktive.

Hvorfor er lycopen vigtig i kosten?

Forskerne mener, at et stærkt oxidativt pres spiller en vigtig rolle for, at der opstår åreforkalkning, cancer, grå stær, artritis og andre degenerative sygdomme. Miljøgifte som rygning, tilsætningsstoffer i maden eller stråling øger det oxidative stress i en sådan grad, at kroppens forsvarssystem ikke kan hamle op med det. De naturlige mekanismer, som beskytter os mod frie radikaler, svækkes med alderen. Derfor har ældre mennesker, rygere og folk, der er udsatte for miljøgifte, lettere ved at blive angrebet af degenerative sygdomme.

På grund af sin unikke kemiske struktur eliminerer lycopen effektivt de frie radikaler. Nyere forskningsresultater peger på, at lycopen spiller en vigtig rolle for de naturlige mekanismer, der beskytter organismen mod de frie radikalers skadelige virkninger og dermed mod udviklingen af degenerative sygdomme.

Hvor får vi lycopen fra?

Tomater, tomatprodukter og tomatekstrakt er hovedkilden til lycopen i vores mad. Andre frugter og grønsager bidrager med mindre mængder. Kun vandmelon, rød grapefrugt, blodappelsiner guava og papaya indeholder signifikante mængder.

Forskerne har endnu ikke fastlagt en anbefalet daglig tilførsel af lycopen, men man har talt om fra 5 til 10 mg pr. dag. I flere undersøgelser har man givet frivillige forsøgspersoner langt højere mængder, uden at der har været registreret negative bivirkninger. Lycopen optages nemt i organismen og er naturligt til stede i menneskers plasma og væv i høje koncentrationer. Der kendes over 600 carotenoider i naturen, hvoraf kun nogle få findes som en naturlig bestanddel i vores krop. Det vigtigste er lycopen, fulgt af betacaroten. Koncentrationen er særlig høj i mandens testikler, i binyrerne og i leveren.

Lycopen og frie radikaler

Frie radikaler er elektro-kemisk ubalancerede molekyler eller atomer, der kan fremkalde varige skader på kroppens celler og derved udløse degenerative sygdomme som cancer og åreforkalkning. Forskerne betragter lycopen som den mest effektive antioxidant og undertrykker af frie radikaler og anbefaler en kost, der er rig på lycopen. I friske tomater eller tomatjuice er lycopen lukket inde i plantecellerne. Det bevirker, at kun en mindre del af stoffet absorberes af organismen. Kogning og forarbejdning øger derfor den biologiske tilgængelighed. Desuden fremmer fedtstoffer/olie optagelsen af både lycopen og betacaroten og af de fedtopløselige vitaminer A, D, og E.

Lycopen - stoffet, mænd har brug forLycopen og sygdomme

Forskning viser klart, at lycopen reducerer kolesterolspejlet og dermed risikoen for hjerteanfald. Men de senere års stigende interesse for lycopen skyldes først og fremmest, at stoffet beskytter mod prostatacancer. Omer Kucuk, M. D., professor i medicin og onkologi, undersøgte sammen med sine kolleger ved Karmanos Cancer Institute i Detroit, USA, virkningen af lycopen på patienter med prostatacancer.

Undersøgelsen viste, at de patienter, som fik lycopentilskud, havde mindre svulster, som havde bedre chancer for at forblive begrænset til prostata. Niveauet for serum PSA (prostata-specifikt antigen, en almindelig markør til opdagelse af prostatacancer) sænkedes hos de patienter, der indtog tilskuddet. Desuden viste svulsterne hos lycopen-patienterne tegn på at aftage og være mindre ondartede. “Så vidt vi ved, er dette den første rapport fra en randomiseret, prospektiv klinisk undersøgelse, som påviser effektiviteten af lycopen-tilskud. Tidligere har man haft epidemiologiske undersøgelser, der fastslog en forbindelse mellem indtagelse af tomatprodukter og nedsat risiko for prostatacancer. Desuden viser vores resultater, at lycopen som tomatekstrakt ikke blot kan hjælpe med at forebygge mod prostatacancer, men også kan spille en rolle i behandlingen af sygdommen“, udtaler dr. Kucuk.

Hvem kan have gavn af lycopen?

Især følgende grupper vil kunne blive hjulpet af lycopen:

  • Mænd over 50 (til forebyggelse og behandling af prostatacancer)
  • Alle, der har brug for at nedbringe deres kolesteroltal
  • Personer med hjerte-/karproblemer
  • Lys-/rødhårede med særligt behov for at beskytte sig mod solens UV-stråler
  • Rygere på grund af det øgede angreb fra frie radikaler

Læs også
Lycopen kan standse BPH
Lycopen og zink giver en sundere prostata
Prostata: Problemerne, mænd ikke taler om…
Prostataforstørrelse (BPH) er ikke kræft
Lycopen modvirker dannelse af åreforkalkning og blodpropper
Lycopen kan halvere risikoen for hjertesygdom hos kvinder
Lycopen og knogleskørhed

Kilder
Kucuk O et al. Phase II randomized clinical trial of lycopene supplementation before radical prostatectomy, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2001.
Kucuk O et al. Lycopene supplementation in men with localized prostate cancer (PCa) modulates grade and volume of prostatic intraepithelial neplasia (PIN) and tumor, level of serum PSA and biomarkers of cell growth, differentiation and apoptasis. Meeting of the American Association for Cancer Research. Philadelphia. April 1999.
Giovannucci E, Ascherio A, Rimm EB, Stampfer MJ, Colditz GA, Willett WC. Intake of carotenoids and retinol in relation to risk of prostate cancer. J Natl Cancer Inst.1995 Dec 6;87(23):1767-76.
Riso P, Pinder A, Santangelo A, Porrini M. Does tomato consumption effectively increase the resistance of lymphocyte DNA to oxidative damage? Am J Clin Nutr.1999 Apr;69(4):712-718.
Giovannucci E. Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature. J Natl Cancer Inst.1999 Feb 17;91(4):317-31.