Kosttilskud

Gærsvampe og parasitter – de ubudne gæster

Candida-svamp

Gærsvampen Candida er en mikroskopisk, parasitlignende mikroorganisme, som forekommer naturligt i fordøjelseskanalen. I en sund fordøjelseskanal er forholdet mellem Candida og andre bakterier 1 til 1 mill. celler.

Men gærsvampene kan give sig til at vokse uhæmmet, bl.a. ved brug af antibiotika, mangel på kostfibre og et overbelastet fordøjelses-/udrensningssystem. Den uhæmmede vækst har først konsekvenser for helbredet, når Candida-svampen formerer sig for hurtigt på grund af en ubalance mellem sundhedsfremmende og skadelige bakterier i tarmens økosystem. Svampen trives bedst i et mørkt, varmt og fugtigt miljø, fx i munden, fordøjelseskanalen og skeden. Noget af det mest sundhedsskadelige ved denne encellede mikroorganisme sker, når den udvikler rørlignende celletråde kaldet hyfer. De vokser direkte ind i tarmvæggen og gør den porøs, og dermed er der skabt passage for skadelige stoffer og ufordøjet protein og kulhydrater fra tarmen, hvorfra det optages i kroppen og blodbanen. Dette kaldes med et medicinsk udtryk intestinal permeabilitet og kendes ofte under betegnelsen utæt tarm.

Det mest almindelige skadelige svampestof, som disse mikroorganismer danner, når de kommer ind i blodbanen fra tarmvæggen, er acetaldehyd – et affaldsprodukt fra gærsvampeorganismen. Det er et giftstof, som af leveren omdannes til alkohol, som til sidst ender med at blive systemisk, hvis svampen vokser ukontrollabelt.

Årsager til Candida-svamps ukontrollerede vækst

 • Gentagne behandlinger med antibiotika, som ødelægger alle tarmbakterier – gode og dårlige
 • Brug af P-piller
 • Brug af cortison-præparater
 • Overforbrug af sukker og raffinerede kulhydrater
 • Overførsel af smitte via skeden
 • Øget progesteron-niveau, som fører til PMS og forstyrrelser i graviditetshormonbalancen
 • Ernæringsmæssige mangeltilstande
 • For sur pH-værdi
 • Brug af NSAID-præparater (betændelseshæmmende medicin, fx Ibuprofen).

Når en person får en antibiotika-kur – og det gælder specielt børn og ældre – kan man sætte kryds i kalenderen for, hvornår næste infektion optræder, nemlig 6-8 uger senere. Det skyldes, at patienten ikke får at vide, at hun skal tilføre kroppen de sundhedsfremmende bakterier, som findes i probiotiske midler. Probiotiske midler bør tages i 3 gange så lang tid som antibiotika-kuren varer – og i anbefalede højeste dosis.

Gærsvampe dør ikke af en antibiotika-kur – tværtimod blomstrer de op i den bakterielle ubalance, der opstår i tarmen. Efter antibiotika-kuren er der færre “gode” bakterier tilbage i tarmen, og gærsvampen kan derfor formere sig i rivende hast. Derved udskilles der for mange giftstoffer i kroppen, og det generelle immunforsvar svækkes.

Konsekvenser af uhæmmet svampevækst

Når Candida albicans vokser, udskilles der giftige stoffer til hele kroppen, og dét giver følgende symptomer (listen er ikke udtømmende):

 • Fordøjelsessystemet: Oppustethed, flatulens, mavekrampe, diarré, forstoppelse, manglende evne til at tabe sig, insulinresistens.
 • Nervesystemet: Kronisk træthed, angst, humørsvingninger, hukommelsestab, “tåget” fornemmelse, depression og kronisk søvnløshed. Hos børn: Hyperaktivitet, autisme, vredesudbrud, “kort lunte” og kort koncentrationsspændvidde.
 • Huden: Udslæt, eksem, psoriasis, stærk sveddannelse uden fysisk anstrengelse, akne og neglesvamp.
 • Kønsdelene og urinvejene:
  Hos kvinder: Milde til svære PMS-symptomer, herunder depression, humørsvingninger, væskeophobninger, menstruationssmerter, gentagne infektioner i skede og blære, manglende sexlyst, grådanfald uden påviselig grund.
  Hos mænd: Kronisk kløe ved endetarmsåbningen, gentagne prostatainfektioner, impotens, udslæt på kønsorganer og inderlår.
 • Hormonsystemet: Dårligt fungerende skjoldbruskkirtel, “udbrændte” binyrer, dårligt fungerende bugspytkirtel. Disse problemer kan være årsag til ekstrem udmattelse, svage muskler, lav kropstemperatur, sovende eller død fornemmelse i fingre, fødder og tæer, ekstrem trang til sukker og kulhydrater og insulinresistens.
 • Immunforsvaret: Gentagne infektioner, specielt i øret, næsen, halsen og åndedrætsorganerne, samt kønsdelene.
 • Overfølsomhedssyndrom: Dette opstår, når kroppen forsøger at neutralisere Candida-svampen ved at producere antistoffer (proteiner). Disse antistoffer gør kroppen overfølsom over for mug, fødevarer og miljømæssige faktorer, en tilstand, som kan kaldes “allergisk reaktionssyndrom”.

Sådan udrydder man Candida på naturlig vis

Man behøver ikke længere bukke under for den receptpligtige medicin og dens bivirkninger. En ny, naturlig metode kan hjælpe kroppen til selv at gøre det af med almindelige gærsvampe som Candida albicans. Denne gærsvamp kan sikkert og effektivt udryddes med specielle urteblandinger. Men for at sikre, at svampen ikke dukker op igen, skal kosten lægges om, så man begrænser forbruget af kulhydrater og sukker.

Parasitter – ubudne gæster

Parasitter er organismer, som lever af sin vært (dig). De lever i vores kroppe ved at spise af vores energi og celler og af den mad, vi spiser – og de forårsager dermed skade på vores celler. Desuden er de affaldsstoffer, som disse “ubudne gæster” producerer, en stor prøvelse for vores immunforsvar, eftersom angrebene kan være alt fra milde til livstruende. Medicinske undersøgelser anslår, at 85 % af USAs befolkning har mindst én form for parasit i kroppen – og mange mener, at tallet rent faktisk ligger helt oppe omkring 95 %.

Parasitter – ikke mig!

Hvor frastødende og ubehagelige parasitter end er, så er man nødt til at starte med at kende de sundhedsskadelige, ubudne gæster. Disse lumske invasionstropper bliver endnu mere farlige, når man tager i betragtning, at de fleste læger ikke hverken genkender symptomerne på dem eller har mistanke om, at der kan være tale om parasitter. Og derfor symptombehandler de i stedet for at finde frem til symptomernes årsag.

Specielt i USA spørger folk ofte: “Hvordan kan det være et problem i dette rene, velnærede, højteknologiske land – parasitter er da kun en alvorlig sundhedsfare i den tredje verden?” Det er stort set så forkert, som det kan være. Forskerne har identificeret over 300 typer af parasitter, som findes hos den amerikanske befolkning, bl.a. børneorm, bændelorm, hageorm, ringorm, piskeorm, rundorm, hjerteorm og Giradia lamblia.

Hvordan smitter parasitter?

Man kan få eller blive smittet med parasitter på følgende måder:

 • Fra husdyr
 • Ved at trykke en smittet person i hånden
 • Ved seksuel overførsel (parasitter overføres lettere end kønssygdomme)
 • Rå grønsager – en perfekt rugeplads for mikroskopiske parasitæg
 • Råt kød, specielt for lidt stegt svinekød, som er kendt for at indeholde bændelorm
 • Skadelig plakdannelse i tyktarmens væg (også en ideel rugeplads – varm, mørk, giftig og fugtig)
 • Insektbid

Hvorfor parasitkur?

Vores immunsystem er første forsvarslinje mod invaderende bakterier, vira og parasitter. For at opretholde et sundt helbred er det helt nødvendigt, at dette system ikke overlæsses med unyttige opgaver. Parasitter og orme er snyltere – opportunistiske organismer, som lever af sin vært. De findes oftest i mave-/tarmkanalen og lever af affaldsstoffer i kroppen – og bliver “fede”, når de får deres yndlingsmad, nemlig sukker og forarbejdet mad (junk food), samt overflod af kulhydrater. Parasitter har tre formål med at opholde sig hos værten:

 • At blive fede af din næring
 • At drikke dit blod
 • At overfylde dig med affaldsstoffer, som er giftige, og som reabsorberes i din blodbane – og undergraver dit immunforsvar.

Mulige årsager til parasitter

Parasitter kan komme ind i kroppen via munden, huden, øjnene eller fodsålerne. De findes oftest i kød, brøndkarse, afføring, forurenet jord, grønsager og vand. Forskningsresultater har bekræftet, at parasitter er et fællestræk for personer med AIDS, kronisk træthedssyndrom, candidiasis, fibromyalgi og mange andre sygdomme med relation til et svækket immunforsvar. Man kan være angrebet af parasitter i årevis uden egentlige symptomer på angrebet.

Parasitangreb kan manifestere sig på følgende måder (de nævnte symptomer kan også hænge sammen med andre sygdomme): Feber, kronisk hoste, anæmi, mavesmerter, diarré, apati, fejlernæring, dårligt fungerende lever, lungelæsioner, fødevareallergi, kløe ved endetarmsåbningen, mørke rande under øjnene, betændelsessygdomme (leddegigt, fibromyalgi), hævede/knudrede led, uforklarligt vægttab, svimmelhed, vedvarende akne, skæren tænder, manglende vækst (hos børn), gentagen hovedpine, lysfølsomhed, amøbisk leverbetændelse og skrumpelever.

Sådan får du de ubudne gæster ud

Parasitter kan fjernes sikkert og effektivt fra kroppen uden brug af skadelige præparater – med en unik urteblanding, som afgifter kroppen ved at rense tarmene for parasitter, orm og svampe, samtidig med at den styrker tarmfloraen, så man undgår parasitterne i fremtiden. En effektiv, naturlig parasitkur skal blandes af ingredienser med specifikke formål, så du får det fulde udbytte. I USA fokuserer man blandt andet på de råvarer, der indgår i nedenstående produkter, der er gavnlige i en candida/parasitkur:

 • Parasitfjernelse: Candolic kapsler, Ipe Roxo kapsler og te, loppefrøkapsler, økologiske græskarkerner.
 • Tarmafbalancerende: Ingefær kapsler, Rød Elmebark kapsler.
 • Systemafgiftende: Kinesisk Malurt.

Vigtigt: Gå kun i gang med en kur, når du har fået stillet en sikker diagnose!

Generel fremgangsmåde ved fjernelse af Candida og parasitter

Eftersom parasitter ikke kun lever af dine celler og dit blod, men også trives fortrinligt i et tarmmiljø, som er hjemsted for store mængder Candida-svamp (som rent faktisk skærper parasitternes appetit og tilskynder til reproduktion), er det en god idé først at fjerne kilden til “hovedretten” (nemlig Candida-svampen) og derefter gå i gang med at udrydde parasitterne. Hvis der findes parasitter, er der formentlig mange af dem i gærsvampecellerne.

Det er meget vigtigt, at du vedligeholder tarmmiljøet ved at gentage gærsvampe- og parasitkuren med jævne mellemrum – og at du ændrer dine kostvaner, så du begrænser dit forbrug af de kulhydrater og sukkerstoffer, som nærer mikroorganismerne i din tarm.

Advarsel: Må ikke gives til børn under 12 år. Må ikke bruges af gravide og ammende og personer, der tager anti-koagulerende medicin, uden forudgående konsultation af læge.

Læs også
Candida albicans – beskrivelse og symptomer
Candolic – et hvidløgspræparat mod Candida albicans
Brottrunk kan forhindre svampedannelser i tarmen
Parasitkuren
Ipe Roxo mod candida
Kan parasitinfektion føre til selvmord?
Parasitter og mikrober – en stigende fare for vores sundhed
Rød Elm – indianernes middel mod fordøjelsesproblemer

Kilder
Gittleman AL. Guess What Came to Dinner. NY: Avery Publishing, 1993.
Lipski E. Digestive Wellness. CA: Keats Publishing, 2000.
Gaeddert A. Healing Digestive Disorders. CA: North Atlantic Books, 1998.
Gilbère G. Invisible Illnesses. CA: Freedom Press, 2002.
Hollingsworth E. Take Control of Your Health. Australia. Empowerment Press, 2002.
Gilbère G. I Was Poisoned by My Body. OH: Lucky Press, 2001.
Lau B. Garlic for Health. IL: Lotus Light Publications, 1988.
Gilbère G. Invisible Illnesses. CA: Freedom Press, 2002.
Watson B. Renew Your Life. FL: Renew Life Press, 2002.
Crook WG. The Yeast Connection. NY: Vintage Books, 1986.
Glassburn V. Who Killed Candida? NY: TEACH Services, Inc., 1991.
Crook WG. Yeasts – how they can make you sick. TN: Professional Books, 2001.