Kredsløb Stress, angst og depression

Antidepressive midler øger muligvis risikoen for åreforkalkning

Midaldrende mænd, der tager antidepressive midler, har en forhøjet risiko for åreforkalkning. Særligt forsnævringer på halspulsåren giver en højere risiko for slagtilfælde og hjerteanfald. Det viser resultaterne fra et tvillingestudie.

Beskrivelse af forsøget

Forskere fra Emory University i Atlanta, Georgia, målte ved hjælp af ultralyd forsnævringer i halspulsåren hos 513 mandlige tvillinger, som alle deltog i Vietnamkrigen.

Hos 59 tvillingepar fik en af brødrene antidepressiv medicin. Her konstaterede forskerne, at hos den tvilling, der fik antidepressiv medicin, var karrenes vægtykkelse i gennemsnit forøget med knap 40 mikron mere end hos tvillingebroren – en fortykkelse, som under normale omstændigheder vil ske over en fireårig periode.

Ifølge forskerne havde depressionen i sig selv ingen effekt på åreforkalkning. Effekten var ligeledes uafhængig af, hvilken type antidepressiv medicin forsøgsdeltageren havde taget.

Forskernes konklusioner

Forskerne mener, at den øgede risiko for åreforkalkning kan skyldes, at kroppen forsøger at kompensere for det forhøjede serotonin-niveau, som den antidepressive medicin skaber.

Amit Shah, som har stået i spidsen for studiet, mener dog ikke, at patienter skal stoppe med at tage antidepressive midler pga. studiet. “Antidepressiv medicin har en dokumenteret klinisk effekt, så ingen bør stoppe med at tage dem udelukkende baseret på disse resultater. Vores undersøgelse kan ikke sige noget om, hvad der er årsag eller virkning, og vi må se, om resultaterne kan genskabes i andre befolkningsgrupper,” siger Amit Shah i en kommentar.

Lecithin er et af de midler, der kan modvirke åreforkalkningLæs også
Overblik over almindelige hjerte-/karsygdomme
Åreforkalkning kan skyldes for få antioxidanter
Antidepressiv medicin kan skade nyfødte
Kosttilskud mod depression
Lecithin kan være med til at bremse åreforkalkning

Kilde
American College of Cardiology, online