Stress, angst og depression

Betændelseshæmmende præparater har antidepressiv virkning

Mænd og kvinder med alvorlige depressive symptomer har vist sig at kunne få hjælp af betændelseshæmmende stoffer, der har antidepressiv virkning, viser resultaterne af en metaanalyse offentliggjort i Journal of Neurology.

Betændelseshæmmende præparater, fx hørfrøolie, kan have antidepressiv virkning

Til analysen udvalgte forskerne 30 randomiserede, kontrollerede forsøg, som omfattede i alt 1.610 deltagere. Alle forsøg evaluerede virkningen af NSAID-præparater (fx ibuprofen), omega-3 fedtsyrer, minocykliske antibiotika, pioglitazone, modafinil (som anvendes mod søvnforstyrrelser), statiner og N-acetylcystein – alle præparater, der har betændelseshæmmende virkning.

22 forsøg sammenlignede virkningen af antidepressiv behandling plus antiinflammatorisk stoffer med antidepressiv behandling plus placebo, og otte forsøg sammenlignede antiinflammatoriske stoffer alene med placebo. Ved sammenstilling af 26 af forsøgene påviste man en 55 % reduktion på en depressionsskala for de personer, der havde fået betændelseshæmmende stoffer, sammenlignet med dem, der fik placebo. Yderligere analyse viste, at NSAID-præparater, omega-3 fedtsyrer, statiner og minocykliner havde størst virkning.

Forfatterne konkluderer, at “vores systematiske gennemgang og metaanalyse tyder på, at antiinflammatoriske stoffer har en antidepressiv virkning i behandlingen af større depressionssygdomme, og behandlingen var generelt sikker med bivirkning på linje med dem, man oplevede ved indgivelse af placebo”.

Hørfrøolie kapsler fra Natur-Drogeriet A/S – med masser af Omega-3.

Læs også
Betændelseshæmmende næringsstoffer på vej frem
Essentielle fedtsyrer virker betændelseshæmmende
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Depression – en sygdom, der kan behandles
Depression og næringsstoffer
Antidepressive midler øger muligvis risikoen for åreforkalkning
Andrographis lindrer forkølelse og virker febernedsættende

Kilde
J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2020;91(1):21-32.