Kosttilskud Stress, angst og depression

Schisandra – uundværlig i stress-situationer

I Kina er schisandra (Schisandra chinensis) kendt som wu wei zi, der betyder “frugt med fem forskellige slags smag” – fordi den indeholder de fem smagsvarianter bitter, sød, salt, sur og stærk. I den traditionelle medicin er schisandra blevet anvendt som et astringerende middel for lunger og nyrer til at reducere slimdannelse, sveddannelse, inkontinens og hoste.

Planten bruges traditionelt mod nervøs udmattelse, træthed, søvnløshed, depression, diarré og glemsomhed. I dag anses schisandra for at være et adaptogen, der hjælper kroppen med at klare stress-situationer, og anvendes for sin leverbeskyttende virkning, specielt til behandling af hepatitis.

Kinesiske forsøg, bl.a. af tusindvis af tilfælde af hepatitis, har vist, at specialforarbejdet schisandra kan sænke kroppens indhold af SGPT (serum glutamat-pyruvat-transminase) og dermed øge lever-og glykogen-syntesen. I ét forsøg observerede man, at SGPT-niveauet typisk steg igen 6-12 uger efter behandlingens ophør – og derfor bør man ikke afslutte schizandra-behandling fra den ene dag til den anden, men ved at sænke dosis langsomt. Dyreforsøg har bekræftet den leverbeskyttende virkning ved schisandra.

Siden 1950’erne har russisk forskning fokuseret på schisandras adaptogene egenskaber, der hjælper kroppen med at tilpasse sig belastninger, og dens positive virkning på den fysiske og mentale ydeevne. Som eksempel kan nævnes, at telegrafoperatører øgede produktiviteten med 22 % og var mindre trætte efter indtagelse af schisandra (5-10 mg/kg legemsvægt).

I et forsøg med 59 stewardesser kunne den gruppe, der fik schisandra, ikke mærke nogen ændring i hjerterytme eller blodtryk under flyvningen – i modsætning til kontrolgruppen. Og et forsøg med soldater og atleter viste, at den fysiske kapacitet blev øget efter 21 dages behandling med schisandra, mens den var uændret for placebogruppen.

Læs også
Stress forårsager mange sygdomme
Adaptogener – stoffer, der gør, hvad du har brug for
Schizandra – et kinesisk styrkemiddel
Stress: Adaptogene droger, der kan hjælpe
Rosenrod styrker energien og reducerer stress
Stress gør det sværere for kvinder at få børn
Activin kan modvirke de skadelige virkninger af stress
RoliNAT virker mod stress om dagen og søvnløshed om natten

Kilder
Liu GT. Pharmacological Actions and Clinical Uses of Fructus Schizandrae i Zhou J, Liu GT, Chen J (red.). Recent Advances in Chinese Herbal Drugs -Actions and Uses (Beijing: Science Press), s. 100-11.
Brekman II, Dardymov IV. New Substances of plant origin which increase nonspecific resistance. Ann Rev Pharm 9:419-30.