Demens-sygdomme Hjerne

Vindruekerneekstrakt kan forebygge og behandle Alzheimers

Vindruekerneekstrakt mod Alzheimers – er der noget om snakken? Ifølge National Institute on Aging (NIA) er næsten 4,5 mio. amerikanere ramt af Alzheimers, den mest almindelige form for demens hos ældre. Alzheimers er en uhelbredelig sygdom, der udvikler sig langsomt – fra mildt hukommelsestab til alvorlig hjerneskade og død. Der findes ikke nogen behandlingsform, der kan bremse udviklingen af Alzheimers, men visse konventionelle lægemidler kan begrænse symptomerne i en kortere periode i de tidlige stadier af sygdommen.

Activin kan være et led i behandlingen af AlzheimersNy forskning viser, at der er en sammenhæng mellem indtagelse af rødvin og en reduceret risiko for svækkelse af de mentale funktioner i forbindelse med Alzheimers. Forfatterne til et nyt museforsøg sponseret af NCCAM (National Center for Complementary and Alternative Medicine) viser, at polyfenoler udvundet af vindruekerner – stoffer meget lig dem, der findes i rødvin – i signifikant grad er i stand til at reducere den svækkelse, der sker i forbindelse med Alzheimers.

Beskrivelse af forsøget

Forskere fra Mount Sinai School of Medicine foretog forsøg med mus, der led af Alzheimers, for at undersøge, om et meget rent, 100 % vandopløseligt polyfenol-ekstrakt af Vitis vinifera (cabernet sauvignon-druen) kunne påvirke den Alzheimer-relaterede svækkelse. Musene fik gennem fem måneder enten vand med vindruekerneekstrakt eller vand alene (kontrolgruppe). Derefter skulle musene gennemføre en række adfærdstests i form af labyrinter, så man kunne teste deres kognitive funktion, og man undersøgte prøver af hjernevæv for at fastslå tegn på sygdommen.

Forskerne var i stand til at påvise, at de mus, der blev behandlet med vindruekerneekstrakt i signifikant grad fik reduceret den Alzheimer-relaterede svækkelse af de mentale funktioner. Det skyldes, at ekstraktet forebygger dannelsen af et molekyle kaldet amyloid i hjernen – et molekyle, som har vist sig at kunne forårsage den svækkelse, der opstår ved Alzheimers.

Læs også
Activin medvirker til at forebygge sygdom
Polyfenoler i bær og druer kan bevare hukommelsen
Demensbehandling giver højere dødsrisiko
Activin beskytter dine hjerneceller mod alderen
Activin holder dig sund og rask
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
Activin kan modvirke de skadelige virkninger af stress
Beskyt prostata med vindruekerneekstrakt
Bevæg dig – og hold krop og hjerne i god form

Kilde
Wang J, Ho L, Zhao W et al. Grape-Derived Polyphenolics Prevent Aβ Oligomerization and Attenuate Cognitive Deterioration in a Mouse Model of Alzheimer’s Disease. The Journal of Neuroscience. 18. Juni 2008. 28(25);6388-6392.