B3-vitamin (Niacin) Hjerne

B3-vitamin forebygger hukommelsestab

Kan B3-vitamin være med til at hindre hukommelsestab? Måske.

En artikel i Journal of Neuroscience fortæller, at nikotinamid, også kaldet niacinamid, beskytter mod hukommmelsestab hos mus, der er opfostret til at udvikle en lidelse, der efterligner Alzheimers hos mennesker.

Teamet fra University of California, Irvine, tilføjede nikotinamid (amid af nikotinsyre, også kaldet B3-vitamin) til drikkevandet til Alzheimer-mus og normale mus, mens andre grupper af mus fik ubehandlet vand i en periode på fire måneder. Forskerne påviste derefter et lavere indhold af fosforyleret tau i hjernen på de Alzheimer-mus, der fik nikotinamid samt en forøgelse af de proteiner, der styrker hjernes mikrotubuli. De ubehandlede Alzheimer-mus havde hukommelsestab, mens de, der fik nikotinamid, kunne præstere det samme som normale mus.

B3-vitamin kan være med til at modvirke hukommelsestabB3-vitamin kan være med til at modvirke hukommelsestab“De resultater, der foreligger her, tyder på, at nikotinamid har potentiale som et nyt, sikkert og billigt middel til behandling af Alzheimers – enten alene eller kombineret med behandlingsformer, der reducerer dannelsen af beta-amyloid”, konkluderer forskerne.

Læs også
Kan niacin styrke hjernen?
Niacin kan måske beskytte mod Alzheimers
Niacin op gennem historien
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
Kosttilskud kan styrke hukommelse og forarbejdning af data
Omega-3 fedtsyrer mindsker kognitiv svækkelse hos ældre
Højt blodsukker påvirker kvinders hukommelse
Grønsager og appelsinjuice fremmer mænds hukommelse
Overvægt påvirker hukommelsen hos ældre kvinder

Kilde
Green KN, Steffan JS, Martinez-Coria H et al. Nicotinamide restores cognition in Alzheimer’s disease transgenic mice via a mechanism involving sirtuin inhibition and selective reduction of Thr231-phosphotau. J Neurosci. 2008;28(45): 11500-10.