Sund kost og livsstil

Grønsager og appelsinjuice fremmer mænds hukommelse

Tidsskriftet Neurology har offentliggjort resultaterne fra et forsøg på Harvard, der viser en sammenhæng mellem indtagelse af flere grønsager og mere appelsinjuice og en forbedret vedligeholdelse af mænds hukommelse. Forsøget gik specifikt på at måle den kognitive funktion blandt mænd inden for sundhedsbranchen.

Beskrivelse af forsøget

Forsøget omfattede 27.842 mænd med en gennemsnitsalder på 51 år i 1986. De udfyldte alle et spørgeskema om deres kostvaner ved forsøgets start og hvert fjerde år indtil 2002, og disse data gav oplysninger om indtagelse af frugt og grønt. Den kognitive funktion blev subjektivt bedømt af spørgeskemaer fra 2008 og 2012. Man vurderede, at 55 % af deltagerne havde en god kognitiv funktion, 38 % havde en moderat funktion, og 7 % havde en dårlig funktion.

Resultater

De mænd, der spiste flest grønsager, dvs. ca. seks portioner pr. dag, havde en 17 % lavere risiko for en moderat kognitiv funktion og 34 % lavere risiko for dårlig kognitiv funktion i forhold til dem, hvis indtag var blandt de laveste 20 % med kun to portioner pr. dag. Appelsinjuice på daglig basis gav en 47 % lavere risiko for at udvikle en dårlig kognitiv funktion sammenlignet med dem, der fik appelsinjuice mindre end en gang om måneden.

Grønsager og appelsinjuice fremmer mænds hukommelse”En af de væsentligste faktorer i dette forsøg er, at vi kunne undersøge og følge så stor en gruppe mænd over en periode på 20 år og dermed få meget sigende resultater”, kommenterer hovedforfatteren Changzheng Yuan, ScD, fra Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston. ”Vores forsøg er endnu et bevis for, at vores kostvalg har en vigtig indflydelse på bevarelsen af en sund hjerne”.

Læs også
Genvej til bedre hukommelse
Hjælp til hukommelsen
Kosttilskud kan styrke hukommelse og forarbejdning af data
Hukommelsen er afhængig af aminosyren asparagin
Multivitaminer kan måske fremme hukommelsen
Ginkgo biloba til din hukommelse
Overvægt påvirker hukommelsen hos ældre kvinder

Kilde
www.lifeextension.com/whatshot/2018/11/