Sund kost og livsstil Urinvejslidelser

Skær ned på fedtet og undgå prostataproblemer

Forskere har evalueret spisevaner for 4.770 mænd, der ved forsøgets start ikke havde godartet forstørret prostata (BPH).

Gruppen blev fulgt i en periode på syv år. De mænd, der spiste mest fedt (særligt, men ikke udelukkende mættet fedt) havde en 31 % højere risiko for at udvikle BPH i løbet af forsøget sammenlignet med de mænd, der spiste mindst fedt. Et højt indtag af grønsager reducerede risikoen med 31 %, og to eller flere alkoholiske drikke om dagen reducerede risikoen med 33 % sammenlignet med forsøgsdeltagere, der ikke drak noget som helst med alkohol i (denne mængde er dog forbundet med andre risici, så det er bedre at finde andre måder at reducere BPH på: Via kosten og ved at holde en normal vægt).

Mænd, der spiste kød hver dag, havde en 38 % højere risiko, men et højere proteinindtag synes at kunne reducere risikoen med 15 %. Andre proteinkilder er bønner, nødder, frø, fuldkorn og grønsager.

Læs også
Forstørret prostata: Naturmidler, der hjælper
Naturlægens bedste prostata-kur
Hvad kan man gøre ved nattetisseri?
Det er sundt at være nattetisser
Fiberrig kost giver lavere risiko for prostatakræft
Græskarkerneolie gør noget godt for dine urinveje
Pollen mod prostataforstørrelse
Mættet fedt øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen
Fedt skaber fedt
D-vitamin til prostata

Kilde
Kristal AR et al. Dietary Patterns, Supplement Use, and the Risk of Symptomatic Benign Prostatic Hyperplasia: Results from the Prostate Cancer Prevention Trial. Am J Epidemiol. 7. februar 2008 (offentliggjort online forud fortrykning).