Testosteronbehandling af ældre mænd med svigtende egenproduktion af hormonet synes ikke at øge risikoen for at udvikle prostatakræft. Det viser en undersøgelse af offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Medical Association. Indholdet af testosteron i blodet falder med alderen, og mange patienter får depressioner, impotens, mindre muskelmasse, styrke og knogletæthed. Fænomenet omtales også som den mandlige overgangsalder.
Testosteronbehandling af ældre mænd er blevet mere almindeligt, og derfor undersøgte en forskergruppe effekten af testosteronbehandling. Årsagen til undersøgelsen var især, at testosteronbehandling af mænd med prostatakræft af ofte kan forværre sygdommen.
40 mænd i alderen 44-78 år blev behandlet med enten testosteron eller placebo i en periode på seks måneder. Både før og efter studiet fik deltagerne udført en prostatabiopsi. Behandling med testosteron normaliserede testosteronniveauet, mens de personer, der alene fik placebo, ingen effekt havde.
Forskerne fandt ingen forandring, hvad angår kræftforekomst eller ændret størrelse på prostata blandt deltagerne. Forskerne mener dog, at der er behov for længere og større studier for at afgøre, hvor sikker behandlingen er.
Læs også
Testosteron: For lidt øger dødeligheden blandt ældre mænd
Mænd og testosteron
Testosteron øger livskvaliteten hos mænd med Alzheimers
Mand, løb dig en tur og reducér din risiko for prostatakræft
Prostatakræft: Kan jeg gøre noget for at forebygge?
Antioxidanter reducerer iltningsbelastningen hos mænd med prostatakræft
For mange opereres for prostatakræft
Solskin forebygger prostatakræft
Kilde
Journal of the American Medical Association, 2006;296:2351-2361.