Naturmidler Urinvejslidelser

Lycopen medvirker til at reducere risikoen for prostatakræft

Forskning omtalt i Journal of the National Cancer Institute underbygger tidligere beviser på, at lycopen be­skytter mod risikoen for at udvikle prostatakræft. Lycopen er et carotenoid, der findes i tomater og andre rød-pigmenterede plantefødevarer.

Forskere fra Harvard vurderede data fra 49.898 mandlige repræsentanter for sundhedssektoren. Kostspør­geskemaer udfyldt på forskellige tidspunkter blev analyseret for lycopenindtag. Tilfælde af prostatakræft og dødsfald af sygdommen blev fastlagt for perioden 1986-2010.

Blandt de mænd, hvis lycopenindtag lå blandt de højeste 20 % af deltagerne var der en 28 % lavere risiko for prostatakræft sammenlignet med dem, hvis indtag var blandt de laveste 20 %. Efter undersøgelse af risikoen for dødbringende prostatakræft kunne man konstatere, at de, der tog mest, oplevede en 44 % lavere risiko. I en analyse af tidlig vs. nyligt indtag viste tidligt indtag sig at være beskyttende.

Højt lycopen-indtag blev desuden sat i forbindelse med biologiske kræftmarkører, der tyder på reduceret potentiale for angiogenese (en svulsts dannelse af nye blodkar, som fremmer dens spredning).

Lycopen kan reducere risikoen for prostatakræftLæs også
Lycopen – stoffet, mænd har brug for
Prostatakræft: Kan jeg gøre noget for at forebygge?
En kost, der hæmmer dannelse af nye blodkar, kan måske forebygge kræft
Fiberrig kost giver lavere risiko for prostatakræft
Isoflavoner fra soja mindsker risikoen for at dø af prostatakræft
Kød kan øge risikoen for prostatakræft
Lycopen og risikoen for myocardie-infarkt
Multivitaminer medvirker til at mindske risikoen for kræft
Omega-3 og Q10 kan sænke PSA-niveauet

Kilde
J Natl Cancer Inst, 2014;106(2):dj430.