Naturmidler

Gelé Royal: En majestætisk eliksir

Gelé Royal er et rent naturprodukt, der produceres af bier udelukkende med det formål at tiltrække dronningen. Og hvis det gavner bidronninger, kan det umuligt skade mennesket, så hvis man vil tækkes sin indre skønhedsdronning, bør man satse på produkter med det majestætiske stof.

Bidronningernes hemmelige opskrift

I den østasiatiske kultur brugte man allerede for tusinder af år siden Gelé Royal som et hemmeligt middel til skønhed og sundhed. Op gennem tiden er den majestætiske eliksir også i Europa og USA blevet et almindeligt skønhedsmiddel og en fast bestanddel i kosmetikprodukter. Paletten af plejende og righoldige skønhedsprodukter går fra shampooer over cremer, lotioner og læbestifter til peeling – selv hårfarve blandes med den “kongelige saft”.

I sin reneste form består Gelé Royal primært af vand, sukker og forskellige proteiner. Stoffet er vel­egnet til stort set alle hud- og hårtyper og har en antiseptisk og rensende funktion. Den majestætiske eliksir er på grund af sine indholdsstoffer et fremragende anti-aging stof – det er ikke uden grund, at bidronningerne bliver op til fem år gamle, mens almindelige arbejderbier dør allerede efter et par uger. Den geléagtige blanding fremmer cellefornyelsen og giver hud og hår mere elasticitet og styr­ke. Og det er skam ikke kun udvortes, at naturproduktet kan udrette mirakler: Gelé Royal i kapsler kan modvirke stress og nedtrykthed og styrke immunforsvaret.

Kun det bedste er godt nok til dronningen

Ud over honning producerer bierne Gelé Royal. I begyndelsen får alle larver denne såkaldte bidronningeføde, men senest efter 3½ dag er den forbeholdt dronningelarver. Med god grund: Udvokset skal en bidronning kunne lægge op til 2.000 æg om dagen, og det koster energi og styrke. Gelé Royal er et decideret tonikum, som med sine rige indholdsstoffer (aminosyrer, proteiner, fedtstoffer, vitaminer, sukker og mineraler) sørger for hele biflokkens eksistens.

Dyrt at udvinde

En biflok producerer kun ca. 500 g Gelé Royal i løbet af en sæson, så priser på stoffet er relativt høj.

Til udvinding af Gelé Royal opstiller biavleren et bistade med ekstra mange, kunstigt fremstillede dronningeceller med arbejderlarver. Bierne accepterer disse larver som en del af flokken og fodrer dem derfor med rigelige mængder Gelé Royal. Efter ca. tre dage fjerner biavleren larverne og høster Gelé Royal.

Den Gelé Royal, der anvendes i skønhedsindustrien, udvindes primært i Kina. Honningbier og vilde bier har i stigende grad svært ved at finde de fødekilder, de har behov for for at overleve, og derfor er deres eksistens truet. Men de små væsner er nødvendige for et stabilt øko-system – tænk på, at de bestøver ca. 30 % af de fødevarer, vi spiser. Desuden er bivoks et vigtigt indholdsstof i naturkosmetik.

Læs også
Bierne producerer virksomme naturlægemidler
Kost, kosttilskud og kræft
Medicin fra biernes verden
Propolis – biernes eget forsvarssystem
Pollen: Ren energi fra bierne

Kilder
Miyazawa I, Shibata M, Takahata Y, Morimatsu F. Royal jelly supplementation improves lipoprotein metabolism in humans. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 53(4):345-8, 2007.
Okamto et al. Major Royal Jelly Protein 3 modulates immune responses in vitro and in vivo. Fujisaki Institute, Japan. Life Sci., 73(16):2029-45, 2005.
Case report: haemorrhagic colitis associated with royal jelly intake. J Gastroenterol hepatol, 12(7):495-9, 1997.
Fukumitsu H, Mishima S, Furukawa S. Royal jelly and its unique fatty acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, promote neurogenesis by neural stem/progenitor cells in vitro. Biomed Res, 28(5):261-6, 2007.
Allen, R, Lust JB. The Royal Jelly Miracle. New York: Benedict Lust Publications, 1958.
Rogers, A et al. Anaphylaxis caused by royal jelly. Allergol-Immunopathology. 23(3): 133-35, 1995.
Royal Jelly: Health Through Nature. Let’s Live Magazine, 1990.
Schechter S. Royal Jelly Handout, 1995.